Blijf op de hoogte

De meerwaarde van een pleeggezin

Als kinderen niet bij hun biologische ouders kunnen opgroeien, kan een pleeggezin uitkomst bieden, vertelt Renée Middel (53 jaar), directeur bij Parlan Jeugdhulp, en zelf opgegroeid in pleeggezin. “Als het niet meer in het belang van een kind is om bij zijn ouders te wonen, dan is de eerste optie een andere gezinsachtige omgeving.”

Welke meerwaarde kan een pleeggezin bieden?

“Ieder kind heeft het recht om op een plek te wonen waar hij mag zijn wie hij is. Waar hij veel ruimte en steun krijgt om zijn talenten te ontwikkelen, zich goed voelt en waar hij contact kan hebben met familie en vrienden en niet bang hoeft te zijn. Er zijn echter veel kinderen die het niet zo getroffen hebben in het leven en niet kunnen profiteren van sensitieve vaardige opvoeders. Als dit het geval is, kan een pleeggezin het kind de veilige ondersteuning bieden dat het niet bij de biologische ouders kan vinden.”

Wat moeten mensen weten als ze pleegouders willen worden?

“Dat pleegzorg twee kanten van de medaille kent. Het is een afspiegeling van de samenleving en het leven. Hierdoor kent het prachtige momenten van zingeving, voldoening, plezier en geluk, maar ook momenten van pijn, verdriet en onmacht. Pleegouders moeten met beide kanten om kunnen gaan. Daarnaast moeten pleegouders beseffen dat een pleegkind nooit hun kind wordt; de biologische ouders blijven te allen tijde de ouders. Ook als deze kampen met beperkingen, verslavingen of psychiatrische stoornissen. Dit kan lastig zijn voor mensen die pleegouder willen worden.”

U bent zelf opgegroeid in een pleeggezin, wat heeft u dit gebracht?

“Opgroeien in een pleeggezin maakte mij ‘rijker’. Ik heb veel geleerd van de gezellige reuring rond ons pleeggezin. Iedereen was altijd welkom en regelmatig zat de tafel vol mensen die meeaten, zoals familie van mijn pleegzussen. Doordat pleegzorg mij met de paplepel is ingegoten, ken ik de complexe situaties met verschillende gezinssystemen, meerdere belangen, tegenstrijdige gevoelens en meervoudige partijdigheid goed. Dit helpt mij bij het vormgeven van onze dienstverlening waarbinnen wij het belang van de kinderen altijd voorop stellen. Zo zoeken wij bijvoorbeeld pleegouders op school of in de buurt zodat een kind in de eigen vertrouwde omgeving kan blijven wortelen.”

Gerelateerde artikelen

Sinds 1 juli is cosmetisch arts KNMG een beschermde titel in Nederland. Dit betekent dat afgestudeerde artsen nu een gecertificeerde opleiding kunnen volgen, maar ook dat cliënten meteen kunnen zien…

Trots als een pauw is cosmetisch arts KNMG, Hoofd opleidingsinstituut cosmetische geneeskunde (SOCG) en bestuurslid NVCG, Sindy Plinsinga, dat na zeven jaar intensieve inzet voor de professionalisering van cosmetische geneeskunde,…

Cosmetische geneeskunde is al jaren een veelbesproken onderwerp en sinds 1 juli 2019 een officieel erkend medische discipline. Deze recente regelgeving garandeert de kwaliteit en zorg voor de cliënt –…

De profielerkenning van cosmetische geneeskunde heeft al sinds de oprichtersvergadering van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) in 2003, grote prioriteit voor cosmetisch arts KNMG drs. Hayri Hortoglu. Hij was…

Veel mensen zien spataderen vooral als een cosmetisch probleem, maar meestal is er wel meer aan de hand en kunnen spataderen onbehandeld tot grote problemen leiden. Vroege diagnose en behandeling…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.