‘Wij willen geen enkele kans laten liggen’
75 procent van de paren die behandeld worden in het Centrum Voortplantingsgeneeskunde in Den Bosch, gaat naar huis met een baby. Een nauwkeurige afstemming van de juiste behandeling op het juiste moment, een digitale Kinderwenspoli en een ivf-app dragen daar onder andere aan bij. Maar naast de goede resultaten, is het vooral ook de aandachtige en gespecialiseerde begeleiding die paren regelmatig doen terugkomen voor een tweede.
Gepassioneerd
Paren helpen met het indringende probleem dat ze niet zwanger kunnen worden, dat werk doet hij met enorm veel passie. Belangrijk én mooi daarin is de begeleiding, vertelt dr. Jan Peter de Bruin van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde: “Gedurende het hele proces help je een paar het hoofd boven water te houden. Wanneer ik hen dan uiteindelijk in de verloskamer help bij de bevalling, dan is de cirkel rond.
Samen hebben we een zwangerschap tot stand gebracht en dan komt er een gezond kind ter wereld. Dat is prachtig.” Niet iedereen die aanklopt bij het centrum wordt behandeld. Eerst wordt heel nauwkeurig gekeken naar de oorzaak en omstandigheden. ‘Niet de lasten en risico’s van een behandeling wanneer dat niet nodig is’, is het devies. Dat heeft als resultaat dat 45 procent van de vrouwen die binnenkomen, alsnog spontaan zwanger raakt. Voor wie die spontane kans klein blijkt, wordt gezocht naar de juiste behandeling op het juiste moment.
Slagvaardigheid & gedoseerde info
Tot zover de cijfers. Want het is vooral ook de manier waarop mensen met een kinderwens tijdens een behandeltraject worden begeleid, waar alle professionals van het centrum zich voor inzetten. Dat is te merken in het persoonlijk contact en aan de korte wachttijden, maar ook aan hoe een paar stapsgewijs wordt meegenomen in elke fase van het proces. Zo krijgen zij toegang tot de Digitale Kinderwenspoli: een afgeschermde website met informatie en een forum, maar waar ze ook alvast hun medische vragenlijst kunnen invullen. En wie via de Digitale Kinderwenspoli een vraag aan het team stelt, krijgt binnen één werkdag antwoord.
Om te voorkomen dat mensen worden ‘overvoerd’, ontvangen ze gedoseerd de informatie die op dat moment relevant is. Om dat overzicht te houden, is nu ook de ivf-app te downloaden. Wanneer moet ik mijn medicatie innemen? Welke afspraken zijn er de komende periode ingepland? Deze app zorgt ervoor dat je niets vergeet.
Specifieke doelgroepen
Voor sommige mensen is het extra moeilijk om zwanger te raken. Vrouwen die herhaalde miskramen krijgen bijvoorbeeld of die lijden aan endometriose (een aandoening aan het baarmoederslijmvlies). Omdat het probleem vaak breder ligt, werkt het Centrum Voortplantingsgeneeskunde samen met andere specialisten die een belangrijke rol kunnen spelen in het verhelpen daarvan. Voor vrouwen bij wie kanker is geconstateerd en die voor een chemotherapie staan, verzorgt het centrum fertiliteitspreservatie (bewaren van de eicellen).
Vanwege de tijdsdruk kunnen mensen er snel terecht en de begeleiding is in dit afwegingsproces zeer zorgvuldig. Een plek dus, daar in Den Bosch, waar persoonlijke aandacht, passie voor het vak en de allernieuwste onderzoeksresultaten hand in hand gaan. Dr. Jan Peter de Bruin sluit af: “We willen vooral geen kansen laten liggen. Behandelingen kun je maar een beperkt aantal keren uitvoeren, dan moet dat wel op de beste manier gebeuren.”
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking