Nieuw middel voor hepatitis C op het spoor?
Onderzoekers van het AMC en UMCG hebben een mogelijk nieuw medicijn voor de ernstige leverziekte chronische hepatitis C onderzocht. In een eerste studie bij patiënten met een chronische hepatitis C virus infectie blijkt het nieuwe middel goed te worden verdragen en het onderdrukt de virusactiviteit goed. Bij drie van de 28 patiënten, die één injectie kregen toegediend, was het virus na anderhalf jaar niet meer aan te tonen.
De studie verschijnt vandaag in het toonaangevende Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Henk Reesink en werd uitgevoerd in het AMC, het Universitair Medisch Centrum Groningen (Dr. Marleen de Vree) en PRA Health Sciences in Zuidlaren.
Onderdrukken van één van de gastheer factoren
Voor enige jaren bestond de behandeling van chronische hepatitis C uit een langdurige behandeling met een ander middel. Dit gaf veel bijwerkingen en de kans op genezing was niet altijd zeker. Sinds 2014 zijn er een aantal kostbare medicijnen met veel betere effectiviteit en praktisch zonder bijwerkingen beschikbaar gekomen. Volgens de onderzoekers is het bijzondere aan dit medicijn dat het de chronische hepatitis C virus infectie op een geheel andere manier geneest dan de bestaande middelen. De traditionele middelen proberen het hepatitis C virus zelf aan te vallen. Het hepatitis C virus is voor zijn vermenigvuldiging echter ook afhankelijk van bepaalde gastheer factoren, aanwezig in de levercellen van de patiënt. Het nieuwe middel onderdrukt één van deze gastheer factoren die een belangrijke rol spelen bij de vermenigvuldiging van het hepatitis C virus. Aan het nieuwe medicijn werd een stof toegevoegd, waardoor het efficiënter in de lever wordt opgenomen en beter werkzaam is.
Vervolgstudies nodig
Het gaat hier om een zogenoemde fase 1-studie, de eerste fase van een medicijnonderzoek waarbij wordt gekeken of het medicijn goed wordt verdragen in vrijwilligers die de ziekte niet hebben en vervolgens in patiënten. Bij patiënten kan dan ook onderzocht worden of het medicijn het hepatitis C virus onderdrukt. Als ook uit vervolgstudies blijkt dat het goed werkt, verwachten de onderzoekers dat het nieuwe middel mogelijk kan worden gecombineerd met de bestaande therapie voor chronische hepatitis C. Het voordeel is dat de behandeling dan mogelijk veel korter kan zijn. Daarnaast zijn er mogelijk andere ziekten waarvoor dit werkingsmechanisme ook interessant is.
Bron: AMC
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking