De slepende gevolgen van een gescheurde voorste kruisband
De voorste kruisband is een kniegewrichtsband die ervoor zorgt dat het onderbeen niet te ver naar voren schuift, en het scheenbeen niet doordraait. Het heeft een sterke structuur, maar bij intensieve sporten is er een risico op scheuren.
Dit was ook het geval bij Jeroen (36). Hij scheurde zijn voorste kruisband driemaal tijdens het voetballen, en gaat na intensieve revalidatietrajecten en knieoperaties nu zonder door het leven.
De eerste scheuren
“Het is in 2003 ontstaan tijdens een avondtraining. Ik maakte een verkeerde landing na een kopduel waardoor ik mijn knie overstrekte.” Jeroen wist toen niet gelijk wat er precies aan de hand was. Door een knakgeluid dachten zijn teamleden dat hij zijn veter had gescheurd maar het was toch echt zijn voorste kruisband. “Ik voelde pijn, hoorde echt dat het knakte en mensen om me heen ook. Daarna werd de knie vrij snel dik door de bloeding. Buigen en strekken kon niet meer.”
De volgende dag ging hij langs de huisarts maar die kon niet meteen een diagnose stellen. Hij kreeg het advies om rustig aan te doen, krukken aan te schaffen en na het weekend terug te komen. Daaropvolgend werd hij doorverwezen naar de specialist, maar die gaf ook geen uitsluitsel. Jeroen kwam op een wachtlijst te staan voor een MRI-scan en na vier à vijf weken onzekerheid werd het duidelijk: hij had zijn voorste kruisband volledig afgescheurd.
De operatie
“Er werd een operatie voorgesteld en dat wilde ik. Ik was toen 22 en wilde weer voetballen.” De wachttijd bleek echter vier tot zes maanden, te lang voor Jeroen. Hij schakelde met succes zijn zorgverzekeraar in om voor hem te bemiddelen. Drie weken na de diagnose kon hij al geopereerd worden en kreeg hij een ‘nieuwe kruisband’, gemaakt van de patellapees.
“De operatie is goed verlopen maar ik had het zelf allemaal onderschat. Zowel de operatie als de revalidatie en de levensstijl die je als patiënt moet aannemen om een jaar lang met een gescheurde kruisband te herstellen. Dat viel tegen.” Van sporten in teamverband naar afzonderlijk revalideren is een grote omschakeling.
Het revalidatietraject
Na de operatie begon het revalideren, een lang proces dat Jeroen niet in de koude kleren kwam te zitten. “Het klinkt een beetje hopeloos maar het is een stukje accepteren. En dat accepteren lukt in het begin maar later vond ik dat veel moeilijker. Het is toch een traject dat een poosje duurt.”
Jeroen scheurde zijn voorste kruisband in maart en augustus het daaropvolgende jaar speelde hij pas weer zijn eerste wedstrijd. Na de eerste 10 minuten sloeg het noodlot wederom toe. Het hele proces kon opnieuw beginnen. “Ik heb toen de knop omgezet dat ik niet op hetzelfde voetbalniveau hoefde terug te komen als daarvoor.”
FC Kruisband
Nadat Jeroen, die eigenlijk al was gestopt met clubvoetbal, in 2009 voor de derde keer zijn voorste kruisband scheurde was het helemaal klaar met actief voetbal. Sinds de eerste blessure had Jeroen zich verdiept in de kruisband blessure en richtte zich daarom op iets anders: FCKruisband.nl. Een online verzamelplek voor verhalen, ervaringen en informatie over kruisbandblessures.
“Heel veel mensen die in Nederland een kruisbandoperatie of revalidatie ondergaan kunnen te maken krijgen met grote kwaliteitsverschillen. En nu ik dat weet had ik mijn eigen traject heel anders aangepakt. Mede daarom ben ik met FC Kruisband begonnen.”
Reactie
Ik heb anderhalf jaar gelden mijn kruisband gescheurd. Half jaar later kon ik pas een operatie krijgen omdat, mijn been vast stond. Nu train ik hard voor de spier opbouw maar... als ik langer dan een half uur zit kan ik mijn knie amper strekken en het doet erg pijn! Mijn knie moet dan opgang komen... ik hoop op deze site iemand te vinden die dit ook heeft en er een oplossing voor heeft. Sporten onder begeleiding doe ik en weet verder niet wat te doen.
Ik heb ook in mijn jongere jaren mijn voorste kruisband gescheurd. Ik mocht pas geopereerd worden als ik 18 was en de operatie werden meer operatie dat is weer een ander dingetje. Uiteindelijk Is die gemaakt, maar angst voor nog zoiets is groot en tegelijkertijd heel fout om je te laten leiden door angst maar het is zo'n heftige blessure dat ik me moeilijk can die angst kon afzetten. Na 14 jaar toch weer gaan voetballen vol vertrouwen. Maar hield me erg in met duels. Tot frustratie van mij team genoten. Dus toch weer 100%voor duels gegaan en nu is er wat met m'n enkel. Ik ben ervan overtuigd dat het komt door de angst. Maar pff hopelijk hersteld dit snel en zijn d'r geen operaties nodig.
Plaats een opmerking