Zwangerschap vormt geen risico voor de terugkeer van borstkanker
Goed nieuws voor jonge borstkankeroverlevers met een kinderwens: zwangerschap zorgt niet voor de terugkeer van borstkanker. Dat blijkt uit onderzoek van het Jules Bordet Instituut.
Onderzoek naar zwangerschap en borstkanker
Voor de studie werden meer dan 1200 borstkankeroverlevers van onder de 50 decennialang onderzocht. Hierbij keken de onderzoekers naar de gezondheid van de deelnemers en de kenmerken voor de terugkeer van de ziekte.
Van de deelneemsters werden 333 vrouwen zwanger. Elk van die vrouwen werd vergeleken met drie andere niet-zwangere vrouwen met soortgelijke vormen van niet-uitgezaaide kanker. Hierbij was hormoongevoelige borstkanker met 57 procent de meest voorkomende vorm.
Hormoongevoelige borstkanker
“Onze bevindingen bevestigen dat zwangerschap na deze vorm van kanker niet ontmoedigd moet worden, zelfs niet bij vrouwen die hormoongevoelige borstkanker hadden,” zegt hoofdonderzoeker dr. Matteo Lambertini.
Hormoongevoelige borstkanker wordt aangestuurd door oestrogeen. Vandaar dat er altijd gedacht werd dat een hoog oestrogeengehalte tijdens zwangerschap tumorgroei kon stimuleren. De resultaten van het onderzoek sluiten niet aan op deze gedachte.
De zwangere overlevers hadden namelijk een verlaagde sterfkans van 42 procent in vergelijking met de niet-zwangere overlevers. Dit suggereert volgens Lambertini dat zwangerschap juist beschermend kan werken tegen de terugkeer van de ziekte.
Postoperatieve hormoontherapie
De onderzoekers wijzen er wel op dat postoperatieve hormoontherapie onderbroken moet worden in het geval van een kinderwens. Dit geldt voor vrouwen die hormoongevoelige borstkanker overleefd hebben. Deze hormoontherapie helpt bij het voorkomen van het terugkeren van de ziekte, en duurt gewoonlijk zo’n vijf à tien jaar.
“Bij het bepalen van de wachttijd voor zwangerschap moeten dokters ook het persoonlijke risico van de patiënten in acht nemen. Hoofdzakelijk bij vrouwen die postoperatieve hormoontherapie nodig hebben,” stelt Lambertini.
Dr. Bruce Johnson is klinisch hoofdonderzoeker van het Dana-Farber Cancer Institute. Bij het evalueren van de bevindingen benadrukt hij dat de ziekte zeldzaam is bij vrouwen in de vruchtbare periode, maar dat het wel voorkomt.
“Hoewel het misschien contradictoir klinkt, toont het onderzoek geen verhoogd risico op de terugkeer van de ziekte bij zwangere overlevers.”
De resultaten zijn tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology gepresenteerd.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking