Blijf op de hoogte

Hartpatiënten: Regionale aanpak succesvol

Human Heart AnatomyCardiologen, huisartsen, ambulance-diensten en patiëntenverenigingen werken samen om de zorg voor hartpatiënten te verbeteren. Dit doen zij binnen het NVVC Connect Project, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Het eerste project is gestart in 2012. Inmiddels zijn in vrijwel alle regio’s verbetertrajecten actief.

“Doel van het project is hartpatiënten zo snel mogelijk de juiste hulp te bieden”, legt cardioloog Ton Slagboom uit. “Daarbij is iedere schakel van belang. Het begint vaak met een belletje dat iemand pijn op de borst heeft of in elkaar is gezakt. En het eindigt, in het beste scenario, met de patiënt die na een dotteroperatie of een andere behandeling het ziekenhuis weer verlaat.”

Intensieve samenwerking

Om die situatie te kunnen realiseren, moeten zorgverleners weten wat ze moeten doen en wat ze van elkaar kunnen verwachten. “Dat kan alleen als je met elkaar praat en heel intensief samenwerkt. Die samenwerking wordt geregeld binnen het Connect Project. Deelnemers kijken binnen en buiten hun organisatie wat er verbeterd kan worden. Vervolgens voeren ze die verbeteringen door en beoordelen de resultaten. Het is een continu verbeteringsproces.”

Reanimatiecursus voor Hbo’ers

Bijzonder is dat de regio’s inzicht kunnen hebben in elkaars plannen en resultaten. “Zo kun je van elkaar leren”, vertelt Slagboom. “In Arnhem bijvoorbeeld zijn ook Hogescholen betrokken bij het project en krijgen studenten een reanimatiecursus aangeboden.

Terwijl in de meeste steden maar enkele mensen iemand kunnen reanimeren, zijn er in Arnhem honderden studenten met die vaardigheid. Dat vergroot de overlevingskans van iemand met een hartinfarct aanzienlijk. Andere regio’s hebben hiervan gehoord en willen dat ook doen.”

Bel direct 112

De grootste winst is echter te behalen bij degene die een hartinfarct krijgt en de mensen die daarvan getuige zijn. “Als je pijn op de borst hebt en je vertrouwt het niet, wacht dan niet tot het minder wordt en bel ook niet eerst je huisarts of de dokterscentrale. Bel direct 112, vraag om een ambulance en vertel wat er aan de hand is.

Ambulancemedewerkers kunnen ter plekke een hartfilmpje maken en dat doorsturen naar een cardioloog. Die kijkt er direct naar en vertelt naar welk ziekenhuis de patiënt moet worden vervoerd. Zodra de ambulance daar aankomt, staat het operatieteam al klaar.”

Probleem is dat niet ieder hartinfarct heel alarmerend en heel pijnlijk is. “Daarom is voorlichting ook zo belangrijk”, stelt Slagboom. “Informatie kun je vinden bij je huisarts, het ziekenhuis, de apotheek en natuurlijk op www.hartstichting.nl.”

[mc4wp_form]

Gerelateerde artikelen

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Het is voor een groot deel een kwestie van onfortuin, als je een hartinfarct krijgt door aderverkalking. Dat melden onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen…

Hartfalen treft tussen de 20 en 30 procent van de Nederlandse bevolking. Toch zijn maar weinig mensen bekend met de symptomen, oorzaken en gevolgen van deze ernstige en veelal chronische…

Wonen in een omgeving met veel lawaai kan meer dan alleen vervelend zijn voor je gemoedstoestand. De kans op een beroerte, hartaanval of andere cardiovasculaire aandoeningen is sterker aanwezig volgens…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.