Bewerkte voedingsmiddelen verhogen risico op kanker bij oudere vrouwen
Een gezond gewicht, maar toch een obesitas-gerelateerde vorm van kanker. Volgens een recente studie is dit niet ondenkbaar. Onderzoekers van the University of Arizona Mel en the Enid Zuckerman College of Public Health veronderstellen dat voeding met een hogere energiedichtheid het risico op kanker bij oudere vrouwen verhoogt, ongeacht de fysieke gezondheid.
Verband obesitas en kanker
Het is een vaststaand feit dat er een verband bestaat tussen overgewicht en verschillende vormen van kanker. Ook is postmenopauzale borstkanker kan worden veroorzaakt door obesitas. De informatie leidde dr. Thompson en haar collega’s ertoe te bestuderen welke voedingspatronen verantwoordelijk zijn voor kanker onder postmenopauzale vrouwen. Het onderzoek is recent gepubliceerd in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Verrassende resultaten
Verbazingwekkend genoeg, ontdekten de wetenschappers dat de kans op kanker niets met het gewicht van de vrouwen te maken heeft. Het gaat daarentegen om de kwaliteit van hun voeding. In het bijzonder zou het gaan om de zogenaamde voedingsenergiedichtheid, of wel de dietary energy density (DED). Dit is de eenheid die de kwaliteit van iemands voeding reflecteert.
Het berekenen van de voedingsenergiedichtheid
De voedingsenergiedichtheid meet de voedselkwaliteit door te kijken naar het aantal calorieën in relatie tot de voedingsstoffen van een bepaald soort voedsel. Bewerkte voeding als pizza en suikerrijke desserts hebben bijvoorbeeld een hoge energiedichtheid gezien het aantal calorieën, maar bevatten maar weinig voedingsstoffen. Dit betekent dat een persoon hoge aantallen van de voeding binnen zou moeten consumeren om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Omgekeerd heeft voeding als fruit en groenten een minder hoge energiedichtheid door het lage aantal calorieën. Maar deze bevatten wel meer voedingsstoffen.
De voedingsenergiedichtheid wordt berekend door het aantal calorieën te delen door het gewicht van de voeding.
Verband voedingskwaliteit en kanker
Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers data afkomstig van 90.000 postmenopauzale vrouwen die deel hadden genomen aan het Women’s Health Initiative. Hiervoor hadden zij een vragenlijst over voeding ingevuld, waardoor de wetenschappers in staat waren informatie te verzamelen over hun eetgewoonten, de geschatte energie-inname en de kwaliteit van hun voeding.
Voor het gewicht van de voeding bekeken de onderzoekers gegevens uit de Department of Agriculture database. Hierdoor konden ze de voedingsenergiedichtheid (DED) uitrekenen.
Tot slot werd naar de medische gegevens van de vrouwen gekeken en samengewerkt met specialisten om de eventuele kankerdiagnosen te bevestigen.
Lichaamsgewicht niet relevant
Ontdekt werd dat postmenopauzale vrouwen die voeding met hogere energievoedseldichtheden consumeerden, 10 procent meer kans hadden om een vorm van obesitas-gerelateerde kanker te ontwikkelen. Verrassend genoeg gold dit ook voor participanten met een normaal lichaamsgewicht.
De onderzoekers adviseren oudere vrouwen dan ook om minder voeding met een hoge energiedichtheid te consumeren om zo hun risico op kanker te verminderen. Daarbij wordt echter benadrukt dat de kans op kanker hiermee niet geheel van de baan is.
Ook voor jonge vrouwen?
De onderzoekers suggereren dat toekomstige studies zullen moeten kijken of het verband ook geldig is voor jongere vrouwen. Maar voor nu raden ze aan om in ieder geval bewust te zijn van je voedingskeuze. Ongeacht of je een gezond lichaamsgewicht hebt.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking