Hartfalen ligt op de loer voor ex-borstkanker-en lymfoompatiënten
Patiënten die in het verleden zijn behandeld voor borstkanker of lymfoom moeten alert zijn op de symptomen van hartfalen. Volgens arts-onderzoekers van de Mayo Clinic lopen zij het risico op congestief hartfalen. Wel drie keer meer in vergelijking met patiënten die geen kanker hebben gehad.
Congestief hartfalen
Bij congestief hartfalen is het hart minder goed in staat om bloed door het lichaam te pompen. Ex-patiënten zouden al een jaar na hun kankerdiagnose een verhoogd risico hebben. In de 20 jaar nadat ze uitbehandeld zijn, blijkt 1 op de 10 met hartfalen te maken te krijgen.
Wat zijn de risico’s op hartfalen?
Het onderzoeksteam onderzocht onder leiding van cardioloog Carolyn Larsen ruim 2000 patiënten. De veranderingen in hun gezondheid zijn in de periode van 1985 tot 2010 gevolgd. Het ging voornamelijk om patiënten die behandeld waren met een specifiek chemotherapiemiddel. Van dat middel is bekend dat het schade kan toebrengen aan de hartspier.
De bevindingen van het team op een rij:
- Binnen vijf jaar na kankerdiagnose was er een drie keer hoger risico op hartfalen. Na 20 jaar, als patiënten kankervrij waren, bleek het risico twee keer zo waarschijnlijk
- Van elke 100 patiënten ontwikkelden 7 hartfalen in een periode van gemiddeld 8,5 jaar
- Het grootste risico was aanwezig voor patiënten die ook diabetes hadden of behandeld waren met hogere doses van een specifiek chemotherapiemiddel
Diabetes extra risicofactor
Larsen: “De statistieken wijzen erop dat slechts een klein deel van de patiënten een risico loopt. Hierbij is het belangrijk om te benadrukken dat het onderzoek er vooral op gericht was om risicofactoren voor hartfalen in kaart te brengen.”
Zo blijkt bijvoorbeeld diabetes een groot extra risicofactor te zijn. Maar wat er bij deze aandoening in het lichaam gebeurt bij ex-kankerpatiënten is nog onbekend. Dat is voor de onderzoekers een aandachtspunt in vervolgonderzoek.
Ex-kankerpatiënten monitoren
Voor nu is het in ieder geval belangrijk dat ex-patiënten jaarlijks gemonitord worden op de tekenen van hartfalen. Klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid, onregelmatig hartritme en vocht vasthouden. Omdat de klachten voor mannen en vrouwen uiteenlopen wordt extra oplettendheid gevraagd van artsen.
De resultaten uit dit onderzoek zijn preliminair en worden in maart gepresenteerd tijdens the American College of Cardiology’s 67th Annual Scientific Session.
Reactie
Het onderzoek is nog niet gepubliceerd. Zodra dit het geval is, kun je waarschijnlijk in de wetenschappelijke publicatie lezen om welke middel het gaat.
Ik heb 20 jaar geleden borstkanker gehad. Ik heb sindsdien al last vermoeidheid , kortademigheid en hartritmestoornissen. Het wordt steeds erger. Ik kan maar 10 minuten lopen dan ben ik helemaal vermoeid. Mijn cardiologen hebben het nooit over hartfalen gehad ,wel dat ik hartritmestoornissen heb. Daar heb ik medicijnen voor. Nu ging ik verhuizen en kwam mijn hele dossier bij mijn nieuwe huisarts. Hij vroeg mij wa ik had , maar hartfalen noemde ik niet op. Er is ook nooit nagekeken en nu zei mijn nieuwe huisarts dat ik ook hartfalen had. Ik ben wel geschrokken. Ik heb namelijk ook een lekje in een van mijn hartkleppen en er is al een keer een stand geplaatst. 3 jaar geleden had de cardioloog nog gezegd dat de hartklep zou worden vervangen . Nu opeens vond hij het niet nodig.Ik zou graag van U willen weten hoe ik er voor staat. Vriendelijke groeten Mevr. A.F. de Vos
Welk chemotherapiemiddel wordt hier bedoeld?
Niet eerder vernomen dat dit een reële kans is bij borstkanker welke is behandeld met chemo. Om welke chemo middel gaat het?
Plaats een opmerking