Hartslagmeting door smartphone betrouwbaar
Smartphones spelen een belangrijke rol in vele aspecten van ons leven, zo ook op gezondheidsvlak. Er zijn steeds meer mogelijkheden om met behulp van je smartphone de hartslag te meten. Maar hoe betrouwbaar is een dergelijke ‘eenvoudige’ hartslagmeting? Volgens onderzoeker Benjamin De Ridder (UAntwerpen) zeer betrouwbaar. Hij nam veertien wetenschappelijke studies onder de loep. De resultaten uit zijn onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift JMR Cardio.
De smartphone en ehealth-toepassingen
Het belang en het gebruik van de smartphone nemen steeds meer toe. Er worden ook meer en meer toepassingen gelanceerd op het vlak van gezondheid. Vaak moet de smartphone daarvoor verbonden worden met een mobiele sensor of met een specifiek medisch toestel, maar de telefoon an sich kan ook als hulpmiddel gebruikt worden. Bijvoorbeeld het meten van de hartslag.
“De witte diode, de lichtbron van je telefoon, kan in combinatie met de ingebouwde camera gebruikt worden om aan ‘fotoplethysmografie’ te doen”, zegt Benjamin De Ridder. “Dat is een ontzettend moeilijke naam voor een al bij al vrij eenvoudig principe: de camera detecteert de veranderingen in lichtabsorptie door het bloed. Als het hart klopt, wordt er meer bloed door de slagaders gepompt en ook meer licht geabsorbeerd. Tussen de hartslagen stroomt er minder bloed rond en is er minder absorptie. Op die manier kan de hartslag bepaald worden.”
Grote betrouwbaarheid
Maar is die manier van hartslagmeting wel correct? Of is er toch een gevalideerde medische methode nodig? Dat zocht De Ridder uit tijdens zijn opleiding aan UAntwerpen samen met andere onderzoekers. “Ik nam veertien verschillende wetenschappelijke studies onder de loep, allemaal verschenen tussen 2009 en 2016. Daaruit kon ik concluderen dat er geen significant verschil is tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een gevalideerde medische methode. Bij volwassenen in rust, zonder ritmestoornissen, is de betrouwbaarheid nagenoeg 100%. Bij kinderen is de betrouwbaarheid net iets minder groot. De smartphone kan bijgevolg gebruikt worden voor een nauwkeurige hartslagmeting bij gezonde volwassenen. Voor medische toepassingen en het gebruik bij kinderen is bijkomend onderzoek nodig om de accuraatheid te garanderen.”
Bron: Universiteit Antwerpen
Reactie
Klopt zeker dat de smartphone een accurate meting kan doen van de hartslag. Hartslagmeting via smartphone gecontroleerd met een hartslagmeting op een saturatiemeter. De ene aan de linkerhand andere aan de rechterhand en beide gaven elke keer zelfde resultaat. Mijn Samsung heeft een eigen healthapp en daar kan ik ook curves bijhouden. Altijd handig als een arts er naar mocht vragen. Curve erbij (met notities over activiteiten of algehele fysieke toestand) en er is vast een startpunt om óf verder te kijken óf verder onderzoek te laten ziten.
Plaats een opmerking