Blijf op de hoogte

Hartslagmeting door smartphone betrouwbaar

Smartphones spelen een belangrijke rol in vele aspecten van ons leven, zo ook op gezondheidsvlak. Er zijn steeds meer mogelijkheden om met behulp van je smartphone de hartslag te meten. Maar hoe betrouwbaar is een dergelijke ‘eenvoudige’ hartslagmeting? Volgens onderzoeker Benjamin De Ridder (UAntwerpen) zeer betrouwbaar. Hij nam veertien wetenschappelijke studies onder de loep. De resultaten uit zijn onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift JMR Cardio.

De smartphone en ehealth-toepassingen

Het belang en het gebruik van de smartphone nemen steeds meer toe. Er worden ook meer en meer toepassingen gelanceerd op het vlak van gezondheid. Vaak moet de smartphone daarvoor verbonden worden met een mobiele sensor of met een specifiek medisch toestel, maar de telefoon an sich kan ook als hulpmiddel gebruikt worden. Bijvoorbeeld het meten van de hartslag.

“De witte diode, de lichtbron van je telefoon, kan in combinatie met de ingebouwde camera gebruikt worden om aan ‘fotoplethysmografie’ te doen”, zegt Benjamin De Ridder. “Dat is een ontzettend moeilijke naam voor een al bij al vrij eenvoudig principe: de camera detecteert de veranderingen in lichtabsorptie door het bloed. Als het hart klopt, wordt er meer bloed door de slagaders gepompt en ook meer licht geabsorbeerd. Tussen de hartslagen stroomt er minder bloed rond en is er minder absorptie. Op die manier kan de hartslag bepaald worden.”

Co-creatie en opschaling sleutel tot e-healthgebruik
Lees ook: co-creatie en opschaling sleutel tot e-healthgebruik

Grote betrouwbaarheid

Maar is die manier van hartslagmeting wel correct? Of is er toch een gevalideerde medische methode nodig? Dat zocht De Ridder uit tijdens zijn opleiding aan UAntwerpen samen met andere onderzoekers. “Ik nam veertien verschillende wetenschappelijke studies onder de loep, allemaal verschenen tussen 2009 en 2016. Daaruit kon ik concluderen dat er geen significant verschil is tussen de hartslagmeting uitgevoerd met een smartphone en een gevalideerde medische methode. Bij volwassenen in rust, zonder ritmestoornissen, is de betrouwbaarheid nagenoeg 100%. Bij kinderen is de betrouwbaarheid net iets minder groot. De smartphone kan bijgevolg gebruikt worden voor een nauwkeurige hartslagmeting bij gezonde volwassenen. Voor medische toepassingen en het gebruik bij kinderen is bijkomend onderzoek nodig om de accuraatheid te garanderen.”

Bron: Universiteit Antwerpen

Gerelateerde artikelen

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Het is voor een groot deel een kwestie van onfortuin, als je een hartinfarct krijgt door aderverkalking. Dat melden onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen…

Hartfalen treft tussen de 20 en 30 procent van de Nederlandse bevolking. Toch zijn maar weinig mensen bekend met de symptomen, oorzaken en gevolgen van deze ernstige en veelal chronische…

Wonen in een omgeving met veel lawaai kan meer dan alleen vervelend zijn voor je gemoedstoestand. De kans op een beroerte, hartaanval of andere cardiovasculaire aandoeningen is sterker aanwezig volgens…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.