Menstruatiecup: het gezonde alternatief voor tampons
De menstruatiecup en de voordelen ervan zijn bij steeds meer vrouwen bekend. Zo zijn menstruatiecups gezonder, duurzamer en comfortabeler dan tampons en maandverband. Hieronder leggen we uit wat het precies is en welke voordelen er aan het gebruik zitten. Ook geven we je enkele tips over waar je op moet letten als je een menstruatiecup wilt kopen.
Wat is een menstruatiecup?
De cup is een klein bekertje in de vorm van een eierdopje met een steeltje eraan. Je draagt de cup in je vagina tijdens je menstruatie, zodat het bloed wordt opgevangen. Een cup absorbeert dus in tegenstelling tot tampons of maandverband niets.
Je brengt de cup eenvoudig in met de vouw die jij het prettigst vindt. Zodra je de cup hebt ingebracht, klapt hij open, zodat hij een vacuüm creëert. Hierdoor blijft de cup op zijn plek. Een menstruatiecup is zeer soepel en flexibel, waardoor je hem niet voelt zitten. Daarnaast kun je met een cup alles doen wat je normaal gesproken ook doet, zoals zwemmen, sporten en slapen.
Gemiddeld gezien vangt een cup 3 tot 5 keer meer op dan een tampon. Je kunt een menstruatiecup daarom tot wel 12 uur lang dragen, afhankelijk van je vloed. Hierna verwijder je de cup weer. Je giet de inhoud simpelweg leeg in het toilet en spoelt de cup schoon met water. Hierna kun je hem weer 12 uur lang dragen.
Waarom zijn menstruatiecups een gezonder alternatief?
De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van 100% medische siliconen. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal dat de pH-waarde van de vagina niet verstoort. Daarnaast voorkomen ze droogheid en irritaties die bij tampons wel kunnen voorkomen. Dit komt doordat tampons niet alleen bloed absorberen, maar ook (nuttig en gezond) vaginaal vocht.
Daarnaast bevatten tampons en maandverband vaak schadelijke stoffen, zoals:
- Pesticiden: tampons en maandverband worden gemaakt van katoen. Katoen is het meest bespoten gewas ter wereld.
- Chloor: katoen is niet van nature zo wit als tampons en maandverband, daarom wordt het gebleekt.
- Dioxine: dit is een stof die kan ontstaan bij de verbranding van chloor.
- Viscose: dit is een kunstmatige vezel die tampons het grote absorptievermogen geeft. Deze vezels kunnen achterblijven in de vagina.
- Plastic: maandverband bestaat voor 90% uit plastic, een tampon voor 6%.
- Parfum: soms bevatten tampons en maandverband parfum. Dit kan irritaties en uitslag veroorzaken.
Een menstruatiecup is vrij van schadelijke stoffen, en daarom een gezonder alternatief voor tampons en maandverband.
Tamponziekte
Door het dragen van tampons vergroot je daarnaast de kans op tamponziekte, ook wel bekend als het Toxic Shock Syndrome (TSS). De stafylococcus aureus bacterie is de veroorzaker van tamponziekte. Deze bacterie is bij iedereen wel eens op de huid aanwezig en is normaal gesproken onschuldig. Bij het langdurig inhouden van een tampon ontstaat er een broeierig effect en kan de stafylococcus aureus bacterie toxinen gaan produceren. Doordat tampons ook het vocht van je vaginale slijmvlies absorberen, is de kans op irritaties, kleine scheurtjes en wondjes in de vaginawand groter. Dit vergroot de kans dat de stafylococcus aureus in de bloedbaan terecht komt. Dit leidt tot tamponziekte. Met name tampons met een groot absorptievermogen zijn risicovol omdat ze vaak langer gedragen worden. Doordat een menstruatiecup geen vaginaal vocht absorbeert en de vaginawand in tact laat, is het risico op TSS nihil.
Overige voordelen van de menstruatiecup
Er zitten nog veel meer voordelen aan het gebruik van de menstruatiecup. We zetten er een aantal voor je op een rijtje:
- Comfortabel. Je kunt alles doen wat je normaal gesproken ook doet zonder door te lekken. Daarnaast voel je de cup niet zitten. Een extra pluspunt is dat je geen last hebt van een uithangend touwtje.
- Duurzaam. De cup is herbruikbaar en kun je tot wel 10 jaar gebruiken. Dit voorkomt een hoop restafval.
- Goedkoop. Doordat de cup zo duurzaam is, bespaar je jezelf de aankoop van ongeveer 4.000 tampons.
- Langdurige bescherming. Omdat een cup 3 tot 5 keer meer opneemt dan een tampon, kun je de cup tot wel 12 uur lang dragen, afhankelijk van je vloed.
- Geen nare geurtjes. Tijdens het dragen van de cup komt je bloed niet in contact met zuurstof. Dit voorkomt de vorming van nare geurtjes.
Welke menstruatiecup kopen?
Houd met deze zaken rekening als je een cup wilt kopen:
Maat
De cups zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Welke maat jou het beste past is vaak afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie. Kies het liefst voor een cup waarbij je meteen 2 maten voor de prijs van 1 geleverd krijgt.
Hardheid
Menstruatiecups bestaan in verschillende hardheden. De meeste vrouwen dragen het liefst een zachte cup, omdat je deze minder snel voelt zitten. Daarnaast is bij een harde cup het inbrengen en verwijderen mogelijk minder comfortabel.
Kleur
Je kunt de cups in alle kleuren van de regenboog kopen. Wil je het liefst een cup met zo min mogelijk toegevoegde kleurstoffen? Kies dan een transparante cup.
Steeltje
Er zijn menstruatiecups verkrijgbaar met vele verschillende soorten steeltjes, zoals ronde en platte steeltjes, maar ook bolletjes en hendeltjes. Uit hygiënisch oogpunt is een massief (dicht) steeltje de beste keus. Hier kunnen geen resten in achterblijven. Zorg er daarnaast voor dat je steeltje gemakkelijk af te knippen is. Het kan namelijk zijn dat hij bij jou uitsteekt of gaat irriteren. Vermijd daarom het liefst bolletjes en hendeltjes.
Meer informatie?
Wil jij graag een menstruatiecup kopen? Overweeg dan de cups van Practicups. Deze zijn super zacht en comfortabel, zodat je ze niet voelt zitten. Daarnaast krijg je meteen 2 maten cups voor de prijs van 1. Een pakketje met 2 cups kost hierdoor slechts €27,25.
Bezoek voor meer informatie www.practicups.nl
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking