Blijf op de hoogte

Nieuw vooruitzicht behandeling nierfalen

De darm verteert, de nier reageert: onze nieren voelen aan wanneer ze harder moeten werken. Wanneer de darm meer afvalstoffen produceert, zetten de nieren de uitscheiding een tandje hoger. Dat laten onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht en het Universitair Ziekenhuis Leuven zien in een publicatie in PNAS op 22 juli. Inzicht in dit mechanisme kan mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen tegen nierfalen.

Nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en verhogen hun activiteit wanneer dat nodig is. Hoe dit mechanisme precies werkt was tot op heden niet helemaal duidelijk. De onderzoeksgroep van Roos Masereeuw laat nu zien dat bepaalde niercellen via receptoren een verhoogde concentratie afvalstoffen kunnen waarnemen. Vervolgens heeft de groep in kaart gebracht hoe deze waarneming via een toename van een transporteiwit leidt tot het bevorderen van de uitscheiding van deze afvalstoffen.

Nierfalen eerder aanpakken

Inzicht in dit mechanisme kan volgens Masereeuw leiden tot nieuwe behandelingen tegen nierfalen. Het mechanisme speelt immers een belangrijke rol in het bevorderen van de uitscheiding van afvalstoffen; iets wat bij nierfalen te weinig gebeurt. “Door het mechanisme aan te zwengelen, denken we dat we het beginstadium van nierfalen kunnen aanpakken”, legt Masereeuw uit. “We gaan dan ook verder onderzoeken hoe we dit proces zelf in werking kunnen stellen.”

Nierschade: van preventie tot transplantatie
Lees ook: nierschade: van preventie tot transplantatie

Kunstmatige nierbuisjes

Een uitkomst voor het in kaart brengen van dit mechanisme waren de kunstmatige nierbuisjes die Masereeuw in samenwerking met andere onderzoekers eerder ontwikkelde. Hiermee kon op cellulair niveau worden uitgezocht welke receptoren en signaalmoleculen betrokken zijn bij het waarnemen van de afvalstoffen en het reguleren van de transporteiwitten die de uitscheiding in urine faciliteren.

Bron: Universiteit van Utrecht

Gerelateerde artikelen

In de afgelopen dertig jaar is de levensduur van een getransplanteerde nier sterk verbeterd: tussen 1986 en 1995 functioneerde 75% van de getransplanteerde nieren na vijf jaar nog steeds. In…

Het is tijd voor een constructieve verandering in het beleid rondom nierzorg. Cijfers uit het recent gepubliceerde rapport van de International Society of Nephrology (ISN) laten zien dat het aantal…

De noodzakelijke niertransplantatie voor Urwin Potmis bracht veel spanning in zijn doorgaans hechte familie. Zijn appèl op zijn broer en zussen stuitte op principiële bezwaren en onbegrip. Het Nierteam kon…

Onderzoekers van het UMC Utrecht en UMC Groningen hebben ontdekt dat nefronoftise, een zeldzame erfelijke nierziekte, niet alleen een kinderziekte is maar ook bij volwassenen voorkomt. In de studie onder…

Een flink deel van de donornieren die van overleden donoren komen, gaan na transplantatie niet direct functioneren. Promovenda Leonie Wijermars van het Leids Universitair Medisch Centrum ontdekte hoe dat komt:…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.