De dagen in het ziekenhuis na een hartinfarct
Daar lig je dan. Op de afdeling cardiologie/hartbewaking. Je werd onwel, reed met gillende sirenes richting het ziekenhuis, alwaar je meteen werd behandeld. Nog maar net bekomen van het feit dat je zojuist een hartinfarct hebt gehad, kijk je beduusd om je heen. Wat staat je de komende dagen te wachten?
Na de hectiek van de eerste uren in het ziekenhuis lig je bij te komen op de hartbewaking of de verpleegafdeling cardiologie. Waarschijnlijk ben je zojuist gedotterd en is er een stent geplaatst. Daarom word je de komende dagen goed in de gaten gehouden. Ook worden er nog een aantal onderzoeken gedaan voordat je weer naar huis mag.
Gaat alles goed
Na een hartaanval wil de cardioloog zich ervan verzekeren dat alles goed met je blijft gaan. De ritmebewaking controleert of er hartritmestoornissen zijn. Ook wordt er regelmatig een hartfilmpje (ECG) gemaakt en wordt bloed afgenomen voor laboratoriumonderzoek. Met een echo wordt gekeken of de functie van het hart oké is, welke schade het heeft opgelopen en (na een operatie) of er geen vocht in het hartzakje zit. Tevens wordt gekeken naar het cholesterol en dan met name het ‘slechte’ cholesterol (LDL).
Team zorgverleners
De komende dagen zal je verschillende zorgverleners in actie meemaken. Cardiologen, arts-assistenten (of zaalartsen), verpleegkundigen, ondersteunend personeel, de diëtist, fysiotherapeut en misschien ook nog een psycholoog. Samen vormen ze een team waarbij je in de beste handen bent. Via hen krijg je beetje bij beetje te horen wat er precies is gebeurd, hoe de behandeling en het herstel eruit gaan zien en wat er de komende tijd van je wordt verwacht. Ook je partner en/of naasten worden hierbij zoveel mogelijk betrokken.
Meer zorg nodig? Dan naar de IC
Heb je tijdelijk extra zorg nodig, omdat je bijvoorbeeld een bypassoperatie hebt ondergaan? Dan kom je bij op de Intensive Care. Hier liggen patiënten wiens vitale lichaamsfuncties extra zorg, bewaking en ondersteuning nodig hebben. Op de IC worden ernstig zieke patiënten behandeld waarbij de lichaamsfuncties (tijdelijk) in gevaar zijn. Bij hen worden de ademhaling, bloedsomloop, nierfunctie en spijsvertering, waar nodig, overgenomen door medische apparatuur.
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-P-145-0819-076961c/August2019
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking