Hoe longkanker je toekomstperspectief verandert
Buiten de fysieke impact van longkanker, speelt er ook een sterke psychosociale factor mee. “Confrontatie met een potentieel dodelijke ziekte. Dat doet wat met je. Van het een op het andere moment staat je wereld in een ander perspectief en zie je je relatie met je gezin en je toekomst veranderen”, vertelt dr. Judith Herder, longarts gespecialiseerd in longoncologie werkend in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Dr. Herder ziet dagelijks patiënten met longkanker en merkt op dat in alle stadia van de ziekte de psychosociale steun heel belangrijk is.
Diagnose longkanker
Vaak zijn patiënten al bij een arts geweest voor onderzoeken waarna een vermoeden van kanker meestal al is uitgesproken. De diagnose longkanker komt dan ook niet als een compleet onverwachte donderslag bij heldere hemel, maar het blijft een keerpunt in iemands leven om definitief de woorden longkanker te horen te krijgen. In het diagnosegesprek wordt meestal besproken om welke vorm van kanker het gaat, in welk stadium de kanker zich bevindt en wat de behandelmogelijkheden daarbij zijn.
“Het liefst zien we mensen komen met hun naasten erbij; ouders, kinderen, vrienden. Eigenlijk gaat dat bij de meesten automatisch. Soms is er ook een verpleegkundig specialist bij het gesprek en afhankelijk van de behoefte begeleidt hij/zij ook een nagesprek. Daarnaast adviseer ik mensen ook contact te zoeken met de huisarts. De huisarts kent het gezin het best en kent die behoefte beter dan een specialist die zich vooral in het begin veel met de patiënt en zijn ziekte bezighoudt.” Het ziekenhuis, de huisarts en de patiënt vormen als het ware een driehoeksrelatie; tijdens het behandeltraject is het ziekenhuis de kapitein op het schip ten aanzien van de behandeling van kanker, als de patiënt thuis is, neemt de huisarts dit over. “We hebben elkaar uiteindelijk allemaal nodig.”
Voorbereiding
Dr. Herder adviseert patiënten om het traject zo goed mogelijk voorbereid in te gaan. “Er is goede informatie te vinden bij Longkanker Nederland. De informatie die op hun website staat wordt gecontroleerd door artsen en verpleegkundig specialisten wat het een betrouwbare bron maakt, die er altijd is.” Daarnaast is een gesprek met de huisarts belangrijk en is er soms een second opinion nodig. “Ik vraag altijd naar de verwachtingen van een patiënt die een second opinion aanvraagt om een zo realistisch mogelijk beeld te geven. Een patiënt komt vaak weer terug voor behandeling nadat hij in een ander ziekenhuis is gezien, maar blijft soms ook in een ander ziekenhuis. Vertrouwen in je behandelaar (behandelend team) en ziekenhuis is heel belangrijk voor een patiënt.”
Naaste familie
Familie en goede vrienden zijn essentieel om niet in een isolement te raken. “Terwijl het de patiënt misschien overvalt wat hij allemaal te verwerken krijgt in de spreekkamer, kan een naaste kritische vragen stellen, sparren en ondersteunen. Aanwezig zijn, is cruciaal op zulke momenten. De diagnose longkanker is een klap in het gezicht die niet alleen een mogelijk dodelijke afloop aankondigt, maar ook een onzeker lang behandeltraject kan voorspellen. Samenwerking en ondersteuning van naasten, specialisten en de huisarts is in deze situatie onmisbaar.
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door MSD. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, MSD heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-NON-00255
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking