Gerelateerde artikelen
Verslaving
Eerste boek over roken voor kinderenOp dinsdag 29 januari ontvangt longarts en strijder tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter het eerste exemplaar van ‘Mij pak je niet’: het eerste boek voor jongeren over roken. Kinderboekenschrijfster…
Verslaving
“Een verslaving kan iedereen overkomen”Mensen met een verslaving krijgen vaak te maken met stigmatisering. Niet alleen vanuit het algemene publiek, maar ook vanuit de hulpverleners. Leonieke van Boekel, senior onderzoeker bij Tranzo, Tilburg University,…
Verslaving
Plannen om minder te drinken vaak tevergeefsZijn jouw voornemens om minder te drinken nu al van de baan? Je bent niet de enige. Onderzoekers van the University of Bristol hebben aangetoond dat de meeste mensen binnen…
Wie succesvol wil stoppen met roken, doet er goed aan zichzelf als niet-roker in te beelden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van psycholoog Eline Meijer. Mensen die hier niet in…
Verslaving
8 vragen over relatieverslavingVan een drugs-, alcohol-, of gokverslaving heeft iedereen weleens gehoord. Maar bij relatieverslaving zal niet direct een lampje branden. Toch schijnen één op de twaalf mensen er last van te…
Verslaving
Zware rokers leven gemiddeld 13 jaar korterEen op de vier zware rokers overlijdt voor de 65ste verjaardag. Van zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van nooit-rokers.…
Gok- en drugsverslaving worden vaak in een adem genoemd. Maar dat is onjuist, zo blijkt uit onderzoek van het AMC. Mensen die verslaafd zijn aan gokken hebben een verhoogd dopamine…
Mensen met een verslaving krijgen in het dagelijks leven vaak te maken met stigmatisering. Niet alleen vanuit hun omgeving, maar ook door zelfstigma. Ahmet Türkmen (42) weet dit uit eigen…
Verslaving
Vooral hoogopgeleiden roken minderSteeds minder mensen roken, maar de verschillen in rookgedrag tussen mensen met verschillend opleidingsniveau worden steeds groter. Waar het aandeel rokers onder hoogopgeleiden sinds 1989 bijna is gehalveerd, daalde dit…
Jan-Peter (48) nam als tiener zijn eerste drankje. Vanaf dat moment goot de alcohol er met liters in. Een alcoholist was geboren. Een man met grote plannen zag zijn toekomst…
Verslaving
Verslaafde voelt beloning moeilijk aanVerslaafden kunnen moeilijk leren wanneer zij een beloning kunnen verwachten. Dit leerprobleem kan verklaren waarom zij gevoeliger zijn voor verslaving en dus moeilijk van hun verslaving afkomen. Dit concluderen onderzoekers…
Verslaving
Hoe ongezond leven jongvolwassenen?Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) houden er een ongezondere leefstijl op na dan volwassenen van 25 jaar of ouder. Ze geven vaker aan dat ze roken, cannabis gebruiken en veel…
Verslaving
Verslaving wordt vaak niet herkendNaar schatting speelt bij dertig tot vijftig procent van de mensen die voor psychische problemen in behandeling komen ook verslaving een rol. Het is van belang om bij de behandeling…
Verslaving
Een alcoholverslaving en dan…?Alle belangrijke onderzoeksinstituten ter wereld zijn het inmiddels hartgrondig met elkaar eens. Verslaving is een ernstige, in veel gevallen, erfelijke en ongeneeslijke hersenziekte, die bovendien progressief is. Daardoor ontstaat een…
Verslaving
Patiëntenverhaal cocaïneverslavingJarenlang wist Vincent zijn cocaïneverslaving verborgen te houden door een dubbelleven te leiden. Totdat hij uiteindelijk €3.500,- schuld had en zijn dealer dreigde zijn vrouw en twee kinderen op te…
Verslaving
Patiëntenverhaal alcoholverslavingAns de Vries verloor enkele dierbaren, maar had niemand om erover te praten. Er was veel stress op haar werk en ook dat kon ze niet bespreken. Ze bleef maar…
Verslaving
De gevolgen en preventie van alcoholmisbruikAlcoholmisbruik neemt toe in onze samenleving. Ruim één miljoen Nederlanders zijn probleemdrinkers. Driehonderdduizend mensen hebben daadwerkelijk een alcoholverslaving. Waarom zoeken zo weinig verslaafden hulp? Slechts dertigduizend van de alcoholverslaafden zoekt…
Verslaving
Verslaving is een hersenziekteVerslaving heeft veel verschijningsvormen. Alcohol, tabak, cannabis, cocaïne en heroïne zijn bekende verslavende middelen, die tegenwoordig gezelschap krijgen van moderne partydrugs én internet, gamen en zelfs social media. Sinds de…
Plaats een opmerking