Blijf op de hoogte

Een overlijdensrisicoverzekering: hoe werkt dat precies?

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op je overlijden. Je hoopt natuurlijk dat dat nog lang duurt, maar toch is het niet verkeerd om alles al geregeld te hebben. Dit betekent dat jij je nabestaanden ontzorgt wanneer het zover is. Een van de zaken die je nu al kunt regelen is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Hoe dit precies werkt, leggen we je uit in deze blogpost.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel een overlijdensverzekering of ORV genoemd, beschermt je nabestaanden op financieel gebied na jouw overlijden. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat jij op dit moment de persoon bent die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de inkomsten binnen het huishouden. Dan is jouw overlijden niet alleen emotioneel erg zwaar, het kan ook financiële zorgen veroorzaken. De stress over financiële zaken is sowieso al moeilijk en voor iemand die aan het rouwen is, kan het helemaal te veel worden. Daarom is het goed om je nabestaanden hiertegen te beschermen.

Hoe sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af?

Voordat je een ORV afsluit, moet je natuurlijk een overlijdensrisicoverzekering kiezen. Er zijn namelijk meerdere verzekeringen, die passen bij verschillende situaties. Je maakt zelf keuzes binnen je verzekering. Ten eerste kies je zelf hoe lang je verzekerd wilt zijn. Deze periode kan tussen de 10 en 50 jaar zijn. Hierbij is het belangrijk om je huidige leeftijd in acht te nemen. De verzekering stopt namelijk zodra jij 75 wordt. Dat betekent dat, als je daarna overlijdt, het bedrag niet meer wordt uitgekeerd aan de begunstigde (dat is de persoon waar het geld naartoe gaat, deze kies je zelf). Daarnaast bepaal je zelf ook de hoogte van het bedrag dat uitgekeerd wordt. Hierbij houd je rekening met de begunstigde, en waar diegene financiële problemen mee kan krijgen als jij overlijdt. Is dit de huur of hypotheek? Of zijn er andere kosten zoals de kinderopvang die een grote rol spelen? Op basis van deze zaken stel je zelf je overlijdensrisicoverzekering samen.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Naast het kiezen van een begunstigde, het bepalen van het bedrag en het bepalen van de verzekeringsperiode, zijn er nog een aantal andere zaken waar je aan moet denken bij het afsluiten van een overlijdensverzekering. Natuurlijk is het belangrijk om na te denken over de verzekeraar waar je de verzekering afsluit. Je kunt je overlijdensrisicoverzekering vergelijken met andere verzekeringen, om uiteindelijk te besluiten waar je welke verzekering afsluit. Afhankelijk van je verzekering, betaal je een premie. Je kunt zelf uitrekenen wat deze premie zal bedragen, en vervolgens kun je voor jezelf bepalen of je dit bedrag maandelijks kwijt kunt naast je vaste uitgaven. Elke verzekering heeft een verzekeringskaart, waarin alle beschikbare verzekeringen staan. Op deze manier kun jij een overlijdensrisicoverzekering afsluiten die past bij jouw situatie. 

Gerelateerde artikelen

Insectensteken zijn voor de meeste mensen slechts een klein ongemak, maar voor sommigen kunnen ze een ernstig gezondheidsrisico vormen. Als u of iemand in uw omgeving allergisch is voor insectengif,…

In de digitale wereld waar we vandaag de dag in leven, is het belangrijk voor zorginstellingen om zichtbaar en toegankelijk te zijn voor patiënten. Een effectieve manier om dit te…

Een gebroken schouder is een ernstige blessure die veel ongemak en beperkingen met zich meebrengt. Het kan gebeuren door een val, een ongeluk of een harde klap, en het vereist…

Ziekte kan leiden tot een gevoel van onrust en angst, vooral als de ziekte langere tijd aanhoudt. Wat houdt onrust precies in, en wat kun je doen om je beter…

Een stralende glimlach kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen en algehele uitstraling. Voor degenen die worstelen met ontbrekende of beschadigde tanden, kan de All on 4 gebitsbehandeling een levensveranderende oplossing…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.