Blijf op de hoogte

Hoe kom je van een slechte adem af?

Een slechte adem, beter gezegd uit je mond stinken, is erg onprettig. Omdat anderen het nog beter kunnen ruiken dan jijzelf, gaan ze er tegenop zien om een gesprek met je aan te gaan. Dat is uiteraard niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen, maar een slechte adem heeft ook andere gevolgen.

Meestal wordt een stinkende adem veroorzaakt door een overmaat aan schadelijke mondbacteriën. Dat verslechtert je mondgezondheid en bedreigt op de lange termijn ook je gebit. Uiteindelijk heeft het zelfs, door een grotere kans op ontstekingen, een negatief effect op je algehele gezondheid.

Het goede nieuws is dat je de schadelijke bacteriën die voor een slechte adem en andere mondproblemen verantwoordelijk zijn, vaak heel gemakkelijk en veilig kunt bestrijden.

In dit artikel leggen waar een slechte adem meestal vandaan komt en hoe je die snel en veilig kunt verhelpen.

Wat is de oorzaak van een slechte adem?

In sommige gevallen is er een andere oorzaak van slechte adem, maar meestal wordt een slechte adem simpelweg veroorzaakt door teveel schadelijke anaerobe bacteriën in de mondholte. Dit zijn dezelfde bacteriën die cariës (gaatjes) veroorzaken. Zij leven van suikers en koolhydraten uit je voedsel en scheiden stinkende zwavelachtige gassen en zuren uit. Zwavelachtige gassen als methaanthiol, ammoniak en waterstofsulfide stinken een uur in de wind en jij ademt ze uit.

Schadelijke bacteriën zitten op diverse plekken in je mond:

Tandplak en tandsteen

Tandplak is een dunne, bijna transparante laag op je gebit die bestaat uit speeksel, voedseldeeltjes en bacteriën. Dat laagje vormt zich in de loop van de dag en de nacht op je gebit. Sommige mensen denken dat je je tanden moet poetsen om voedselresten te verwijderen, maar het eigenlijke doel is dit laagje tandplak verwijderen.

Belangrijke aandachtspunten zijn de grens tussen je tanden en je tandvlees, de achterkant van je achterste kiezen en tussen je tanden en kiezen. Op deze laatste plekken verwijder je tandplak door dagelijks te flossen of te rageren.

Als je tandplak niet verwijdert, dan verhardt het zich tot tandsteen. Dat maakt je tandglazuur ruw, zodat er nog meer tandplak op achter kan blijven. Tandplak niet goed verwijderen zorgt niet alleen voor een slechte adem. Ook andere mondproblemen, als cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen liggen op de loer. En van rotte tanden en  tandvleesontstekingen gaat je adem nog viezer ruiken.

Witte aanslag op je tong

Twee keer per dag de tanden poetsen om tandplak te verwijderen doen de meeste mensen wel. Maar de tong wordt vaak vergeten. Terwijl het mengsel van bacteriën, speeksel en voedselmoleculen ook heel gemakkelijk op en in het ruwe tongweefsel blijft hangen. De witte aanslag op je tong heeft dan ook dezelfde samenstelling als tandplak. Naarmate de laag dikker wordt en de hoeveelheid schadelijke bacteriën toeneemt, neemt ook het gehalte van hun zwavelgassen in jouw adem toe. Dit noemen we witte tong. Waardoor je slechte adem steeds erger gaat stinken.

Amandelstenen

De derde plek waar schadelijke bacteriën welig kunnen tieren zijn amandelstenen, ook wel tonsillolieten of tonsil stones genaamd. Ondanks de naam zijn het lang niet altijd steentjes, maar vaker witte of lichtgele brokjes die vreselijk stinken. Als je nog in het bezit bent van je keelamandelen kunnen ze zich daarin, of in de amandelcrypten, vormen.

Keelamandelen maken deel uit van het lymfatisch systeem en lymfatisch weefsel heeft de functie om afvalstoffen uit het lichaam naar buiten te werken. Naarmate je ouder wordt, wordt de structuur van de keelamandelen steeds sponziger. Door keelinfecties treedt er ook nog littekenvorming op waardoor de rommel zich kan ophopen. Als daar dan ook nog bacteriën en voedselresten bijkomen ontstaan er stinkende amandelstenen. De zwavelgassen die de bacteriën hier produceren, zorgen voor een vieze ademgeur.

Een slechte adem door een droge mond

De schadelijke bacteriën in de mond varen wel bij een tekort aan speeksel. Het zuurstofrijke speeksel vormt de natuurlijke bescherming voor je gebit en de zachte weefsels in je mond.  Als je door welke oorzaak dan ook last van droge mondklachten hebt, ligt een slechte adem op de loer. En niet alleen een slechte adem, ook de andere problemen die veroorzaakt worden door de schadelijke bacteriën zoals cariës (gaatjes) en tandvleesontsteking. Als je van jezelf onvoldoende speeksel hebt, is het belangrijk om je mond goed te hydrateren.

Wat te doen tegen een slechte adem?

Nu je weet waar de geur vandaan kan komen, is het tijd om maatregelen te nemen:

1. Een goede dagelijkse mondhygiëne

Om je adem fris te houden is een goede dagelijkse mondhygiëne natuurlijk een eerste vereiste. Poets je tanden twee keer per dag gedurende minstens twee minuten, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Eén keer per dag moet je ook tandplak verwijderen uit de ruimten tussen je tanden en kiezen. Dat doe je doormiddel van flosdraad, flosboogjes of interdentale borsteltjes (tandenragers).

2. Ook je tong dagelijks reinigen

Je tong dagelijks reinigen is een goed idee, want ook die plek kan voor een slechte adem zorgen. Maak je tong niet schoon met je tandenborstel, maar met een speciale tongreiniger. Het beste zijn tongreinigers die zowel een borstel- als een schraperkant hebben, zoals die van JuliBrite en RyttPro.

Je tong na het reinigen veilig ontsmetten kan met Bergenfeld Tongue Serum. Dit serum dringt diep tussen de papillen door en bestrijdt ook de daar verstopte bacteriën door middel van een actieve zuurstofformule. Die neutraliseert ook de aanwezige stinkende zwavelgassen, zodat je adem direct wordt verfrist.

3. Regelmatige controle bij mondhygiënist en tandarts

Hoe goed je je tanden ook poetst, controle door de mondhygiënist en de tandarts blijven nodig. Laat je gebit en tandvlees bij voorkeur 2 keer per jaar controleren en laat je gebit professioneel reinigen.

4. Aandacht voor de ingrediënten van je tandpasta en mondwater

Veel tandpasta’s en mondwaters bevatten  ingrediënten die op de lange duur helemaal niet goed zijn voor je mondgezondheid. Ze irriteren, drogen uit of bestrijden niet alleen de schadelijke bacteriën maar ook de nuttige. Chemicaliën als SLS (sodium lauryl sulfaat) en kunstmatige kleur- en smaakstoffen zijn overbodig en reinigen je gebit niet. Antiseptische middelen als triclosan en chloorhexidine verstoren het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Afgezien van op recept omdat het echt noodzakelijk is, moet je deze middelen niet zomaar gebruiken. Het gebruik ervan kan op de lange duur zelfs een slechte adem veroorzaken.

Uiteraard moeten de schadelijke bacteriën wel bestreden worden. De meest effectieve en veilige methode is een actieve zuurstofformule. Omdat schadelijke bacteriën anaëroob zijn, kunnen ze aangepakt worden met behulp van zuurstof. Dat laat de rest van de mondflora ongemoeid.

In de strijd tegen een slechte adem heeft een actieve zuurstofformules nog een groot voordeel. Zuurstof oxideert de stinkende gassen die de bacteriën produceren namelijk op moleculair niveau. Daardoor verdwijnt een slechte adem direct.

De volgende mondzorg-middelen zijn gebaseerd op een actieve zuurstofformule:

  • RyttPro Tandpasta en Mondwater. De krachtige actieve zuurstofformule OZ-3X, gecombineerd met verzorgende hulpstoffen reinigt je gebit en verzorgt je tandvlees. Fluoride is toegevoegd om je tandglazuur te versterken.
  • JuliBrite. De zuurstof in JuliBrite producten wordt gegenereerd door honing. De schadelijke bacteriën worden door de zuurstof, ondersteund door zink, bestreden zonder het evenwicht van de mondflora aan te tasten. Daarnaast is het natuurlijke enzym hyaluronan toegevoegd vanwege de ontstekingsremmende werking.

Hiermee kun je je gebit op een zachte manier reinigen en je tandvlees verzorgen. De actieve zuurstofformules werken direct tegen een slechte adem.

5. Pak droge mondklachten aan

Kies om te beginnen voor de juiste tandpasta en mondwater, zodat je mondholte niet nog verder uitdroogt en geïrriteerd raakt. Met de bovengenoemde tandpasta van JuliBrite en RyttPro reinig je je gebit mondvriendelijk en pak je je slechte adem bij de bron aan.

Hydrateer je mond tussen de poetsbeurten door met speciale producten tegen een droge mond. Bijvoorbeeld Moist-R Moisturizing Mouth Spray, Moist-R Hydrating chewing gum of Moist-R Tablets for Dry Mouth.

6. Verzorg je neusholte bij griep, verkoudheid of allergie

De “post-nasale drip” is een natuurlijke reactie, waarbij tijdens een verkoudheid of griep of bij allergieën overmatig neusslijm af wordt gevoerd naar de keelholte. Dat houdt de druk in je neus- en bijholten in toom, maar zorgt wel voor meer bacteriën in de mondholte.

Je neusholten kun je goed en veilig schoon houden met XinusActiv Nasal Spray. Deze neusspray is gebaseerd op natuurlijke bacterie-bestrijdende ingrediënten, zoals zeezout, xylitol, hyaluron en propolis extract. Een veiliger en beter alternatief dan de gebruikelijke verslavende medicinale neussprays.

Hoe kun je een slechte adem het snelst verhelpen?

Met het RyttPro Frisse adem Pakket geef je de strijd tegen een slechte adem een enorme boost.

Dit pakket bevat tandpasta, mondwater en mondspray, allen gebaseerd op de eerder genoemde effectieve combinatie van de zuurstofformule OZ-3X, zink en CPC. De RyttPro Tongreiniger is toegevoegd om je tong grondig en effectief te reinigen.

Wanneer naar de huisarts?

Met bovenstaande maatregelen moet je snel van je slechte adem af zijn. Als die tenminste, zoals in de meeste gevallen, wordt veroorzaakt door een overmaat aan schadelijke mondbacteriën. In een veel kleiner aantal gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door een ziekte, zoals aandoeningen aan de maag of de slokdarm. Ook een orale schimmelinfectie kan de oorzaak zijn van een slechte adem.

Als je slechte adem aanhoudt, ondanks een goede mondhygiëne en mondzorg-producten met de juiste ingrediënten, bespreek dit dan met je huisarts.

Gerelateerde artikelen

De overgang is het einde van je vruchtbare tijd als vrouw. Maar het is zeker niet het begin van het einde. Deze periode kan een transformatie zijn naar een nieuwe…

Overige
Pijn bij vrijen

Pijn en ongemak bij vrijen: oorzaken en oplossingen Vrijen zou een bron van plezier en intimiteit moeten zijn, maar voor velen komt het met pijn of ongemak. Deze klachten kunnen…

We weten allemaal toch hoe belangrijk goede mondverzorging is? Dat wel. Toch gaan maar heel weinig Nederlanders echt trouw naar de tandarts. Dit heeft verschillende oorzaken. Sommige mensen vergeten simpelweg…

Nu het weer richting het einde van het jaar gaat, sta je natuurlijk te springen voor de feestdagen. Maar buiten ‘the most wonderful time of the year’ is het eind…

Haarverlies is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft. Voor veel mensen kan het leiden tot onzekerheid, wat hen ertoe beweegt om naar oplossingen te zoeken. Een van…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.