4 tips voor de omgang met iemand met dementie
Wanneer iemand die u dierbaar is de diagnose dementie krijgt, brengt dit veranderingen met zich mee. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor u. De manier waarop u met elkaar omgaat zal anders worden. Aangezien het soms lastig kan zijn om hiermee om te gaan, bieden we vier tips aan om u te helpen.
Tip 1. Bevorder zelfstandigheid
Zelfstandig dingen doen zal steeds lastiger worden voor uw dierbare. Probeer echter niet gelijk alles bij hem/haar uit handen te nemen. Lichamelijk en mentaal actief blijven helpt hen namelijk. Dit is goed voor hun zelfvertrouwen en kan hen langer gezond houden. Geef een complimentje wanneer iets gelukt is en stem activiteiten af op dingen die ze nog kunnen.
Waren ze vroeger elke dag in de tuin te vinden, maar lukt dat nu niet meer? Denk dan eens aan groene dagbesteding. Zo kunnen ze, met de nodige begeleiding, hun passie blijven uitvoeren. Ook geeft het u als mantelzorger tijd voor eigen activiteiten.
Tip 2. Blijf geduldig
Raak niet gefrustreerd wanneer uw dierbare iets niet meer lukt of zij even vergeten zijn wie u bent. Onthoud dat het niet persoonlijk bedoeld is of aan u ligt. Leef u in en biedt troost wanneer zulke momenten gebeuren. Wanneer ze door hebben dat iets niet meer lukt, kunnen ze namelijk onzeker worden.
Tip 3. Communiceer begrijpelijk
Dementie maakt communiceren met elkaar lastiger. Bij zorg en dementie vergt het meer aandacht om toch effectief contact te blijven maken. Hier zijn enkele zaken die u kunt toepassen:
- Sla een arm om diegene heen: Non-verbale communicatie kan eenvoudiger te begrijpen zijn dan woorden. Een glimlach, knuffel, of schouderklopje kan al veel betekenen voor uw dierbare. Ook helpt het in het contact maken. Leg voordat u gaat praten even uw hand op hun arm en maak oogcontact.
- Houd het simpel: Voorkom ingewikkelde woorden en zinnen. Praat rustig en geef de ander tijd om na te denken. Vermijd ook lastige vragen. Vraag bijvoorbeeld ‘’Wil je koffie of thee?’’, in plaats van ‘’Wat wil je drinken?’’ Zo wordt de keuze makkelijker gemaakt.
- Luister actief: Probeer te begrijpen wat de persoon wil zeggen, ook al kloppen de zinnen of woorden niet helemaal. Komt u er echt niet uit? Vraag dan rustig of hij/zij het wil herhalen. U kunt er ook voor kiezen om niet al te streng te zijn op feiten in verhalen. Meegaan in hun versie werkt soms beter.
Tip 4. Zoek hulp als dit nodig is
Mantelzorger zijn voor iemand met dementie is niet altijd even makkelijk. Wees dan ook niet beschaamd wanneer het te veel voor u wordt. Er zijn genoeg organisaties waar u in die gevallen bij aan de bel kan trekken. Denk bijvoorbeeld aan thuiszorgorganisatie Zuster Jansen, voor een paar uur per dag of zelfs 24-uurs zorg. Een compleet voor jullie samengesteld team biedt dan zorg op maat aan huis.
Heeft u interesse of wilt u meer weten van deze particuliere thuiszorg? Op de website van Zuster Jansen kunt u het contactformulier invullen, maar u kunt ook telefonisch contact opnemen.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking