Hou je oven schoon om gezonder te koken
Een oven kan snel vies worden. Door aangekoekte en verkoolde etensresten, vieze en aangebrande geurtjes, en een ruitje waar je nauwelijks nog doorheen kunt kijken. Het klinkt misschien bekend. Helaas wordt de oven vaak niet zo vaak gereinigd als eigenlijk zou moeten, terwijl het een plek is waar je je eten bereidt. Het regelmatig schoonmaken van je oven is belangrijk, niet alleen voor de hygiëne maar ook voor de smaak en geur van je gerechten. Vuil en vet kunnen namelijk verbranden en rook veroorzaken, wat de smaak van je eten niet goed doet. Daarnaast werkt een schone oven beter, wat energie bespaart. We geven een aantal tips voor het beste resultaat.
Stoffen die schade veroorzaken
Bij het verhitten van voedsel kunnen schadelijke stoffen ontstaan, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en acrylamide. Acrylamide kan ontstaan wanneer zetmeelrijke producten zoals aardappelen en granen worden geroosterd, gebakken, gegrild of gefrituurd boven 120 graden Celsius. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde in 2015 vast dat acrylamide mogelijk het risico op kanker bij mensen verhoogt. Bij koken ontstaat deze stof niet. In theorie kunnen dergelijke schadelijke stoffen ontstaan wanneer aangekoekte etensresten opnieuw worden verhit in de oven. Deze stoffen kunnen daarna in je ovenschotel terechtkomen, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Je oven schoonmaken en onderhouden is daarom erg belangrijk. Je voorkomt de vorming van schadelijke stoffen en zorgt voor een veilige bereiding van je maaltijden.
Schimmel
In een vieze oven kunnen schimmels zich ontwikkelen en sporen vormen die zich door de keuken verspreiden wanneer je de oven opent. Deze sporen kunnen via de lucht op andere oppervlakken in de keuken terechtkomen, wat de hygiëne en voedselveiligheid in gevaar kan brengen. Een ander probleem is dat schimmels bestand zijn tegen hitte, waardoor ze niet makkelijk vernietigd worden door de hoge temperaturen in de oven. Daarom is het belangrijk om je oven grondig en regelmatig schoon te maken voordat je hem gebruikt. Door een schone oven, voorkom je de kans op schimmelvorming en zorg je voor een veilige omgeving om te koken. Een goed schoonmaakmiddel van HG doet vaak al de truc. Dit helpt ook om de smaak en kwaliteit van je gerechten te behouden, aangezien ze niet in aanraking komen met schimmels of andere verontreinigingen.
Houd je oven schoon
Hoe schoner je oven, hoe minder kans op het binnenkrijgen van schadelijke stoffen en schimmels. Als je oven vol zit met etensresten en aangekoekte stukjes, is het belangrijk om deze goed schoon te maken. Tip: om je oven schoon te houden, gebruik bakpapier of plaats je eten in grote ovenschalen. Dit voorkomt dat voedselresten op de ovenroosters en -wanden terechtkomen, zoals kaas die door het rooster smelt of sauzen die naar beneden druipen. Hierdoor blijft je oven langer schoon en hoef je dus minder vaak schoon te maken. Wel zo fijn.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking