Blijf op de hoogte

Animatie moleculair testen

0:00
0:00

Is het DNA van je tumor getest? Dit kan belangrijk zijn voor de keuze van je behandeling! Kijk hierboven de animatie over het belang van moleculair testen bij een kankerdiagnose.

Kanker is een ingewikkelde ziekte, en zelfs bij dezelfde soort kanker kan het per persoon verschillen hoe de ziekte zich ontwikkelt. Behandelingen kunnen hierdoor bij patiënten ook niet altijd hetzelfde werken. Nieuwe wetenschappelijke technieken, zoals moleculair testen, helpen om behandelingen beter op de individuele patiënt af te stemmen. Dit betekent dat je een behandeling kunt krijgen die mogelijk beter past bij jouw type kanker.

Wat is moleculair testen?

Moleculair testen, ook wel biomarkertesten genoemd, is een manier om naar je DNA te kijken. DNA is de naam voor een soort bouwtekening die in al onze lichaamscellen aanwezig is. Hierin staat hoe ons lichaam is opgebouwd en hoe verschillende onderdelen en cellen in het lichaam moeten werken. Dit maakt elk mens uniek.

Hoe werkt moleculaire diagnostiek?

In het laboratorium wordt een stukje tumorweefsel of bloed onderzocht. Een biopt is een heel klein stukje weefsel van een orgaan of van een tumor. Misschien heeft de arts al een biopt van je, dat voor een DNA-test kan worden gebruikt. Het kan ook zijn dat dit eerst nog gedaan moet worden.

De testresultaten laten zien welke specifieke kenmerken of afwijkingen er aanwezig zijn in het DNA van je tumor. Met die informatie kan de arts een behandeling kiezen die specifiek is gericht op jouw kanker. Het doel is om een behandeling te vinden die het beste werkt voor jouw  situatie.

Vraag je arts of DNA-test voor jouw van belang kan zijn

Heb je onlangs de diagnose kanker gekregen? Dan is het belangrijk om alle informatie te verzamelen die je kan helpen bij de keuze van jouw behandeling. Het kennen van het DNA van de tumor kan dus van belang zijn.

Bespreek met je arts of een DNA-test in jouw geval van belang kan zijn voor de keuze van jouw behandeling. Afhankelijk van de uitslag kun je mogelijk een andere behandeling krijgen.  

©Janssen-Cilag B.V., a Johnson & Johnson company – EM-167653 – Approval date: 10-2024

Gerelateerde artikelen

In deze podcast praten we met arts-onderzoeker Safa Najidh uit het LUMC en patiënt Mariette Güthschmidt over huidlymfoom. Beide zijn actief betrokken bij de Stichting Huidlymfoom. We gaan het uitgebreid…

Immuuntherapie heeft bij een deel van de mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker een meerwaarde. Bij sommige patiënten kan deze behandeling het leven met maanden tot zelfs jaren verlengen. Het is…

Tilburg, 14 oktober 2020 – Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de revolutionair nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.