Blijf op de hoogte

Patiëntenverhaal thuisdialyse

Nierpatiënte Gerrie van Veenendaal maakt dankbaar gebruik van thuisdialyse. “Jarenlang reisde ik als nierpatiënte een paar keer in de week naar een centrum in een andere stad voor mijn dialyse. Dat kostte me telkens uren aan reistijd. Bovendien ontnam het veel energie. Sinds kort kan ik in het verzorgingstehuis waar ik woon gedialyseerd worden. Dat heeft mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt.”

Meer gemak voor Gerrie

“Als nierpatiënte moet ik drie tot vier keer in de week gedialyseerd worden”, licht Van Veenendaal toe. “Sinds ik vijf jaar geleden door verkeerde medicijnen voor mijn diabetes een nieraandoening kreeg, reisde ik meerdere malen in de week naar een dialysecentrum in een andere stad. Die reistijd en het vroege opstaan speelden me parten. Bij navraag bleek het mogelijk dat ik thuis in het verzorgingstehuis waar ik woon gedialyseerd zou kunnen worden.” In het verzorgingstehuis werd een speciale ruimte ingericht, die van alle gemakken is voorzien. Behalve de medische apparatuur staat er een fijne stoel en een televisie. Tijdens de behandeling is er altijd een verpleegkundige aanwezig die Van Veenendaal in de gaten houdt.

Thuisdialyse ín het verzorgingstehuis

Thuisdialyse is tegenwoordig gebruikelijk in Nederland. Toch is het, zoals het op deze manier wordt aangeboden in het verzorgingstehuis waar Van Veenendaal woont, nog uitzonderlijk. Ze vervolgt: “De dialyseruimte in het verzorgingstehuis biedt de mogelijkheid aan meer mensen om gedialyseerd te worden. Behalve ikzelf zal een andere meneer die in het verzorgingstehuis woont hier binnenkort gebruik van gaan maken. Vermoedelijk zullen meer mensen, ook uit de omgeving van het verzorgingstehuis, dit gaan doen.”

Goede zorg bij het dialyseren

“Ik vind het een uitkomst dat ik mijn behandeling zo dichtbij huis kan ondergaan. De goede zorg en het gemak zorgen ervoor dat de ruim drie uur dat ik aan het apparaat zit zo voorbij vliegen. Regelmatig komen andere mensen uit het verzorgingstehuis even langs voor een praatje. Voor deze behandelwijze is het wel belangrijk dat je als patiënt goed aan te sluiten bent op de dialyse-apparatuur. Wanneer dat het geval is, is deze vorm van thuisdialyse buitengewoon prettig en comfortabel.”

Wat is jouw ervaring met thuisdialyse?

Gerelateerde artikelen

De darm verteert, de nier reageert: onze nieren voelen aan wanneer ze harder moeten werken. Wanneer de darm meer afvalstoffen produceert, zetten de nieren de uitscheiding een tandje hoger. Dat…

In de afgelopen dertig jaar is de levensduur van een getransplanteerde nier sterk verbeterd: tussen 1986 en 1995 functioneerde 75% van de getransplanteerde nieren na vijf jaar nog steeds. In…

Het is tijd voor een constructieve verandering in het beleid rondom nierzorg. Cijfers uit het recent gepubliceerde rapport van de International Society of Nephrology (ISN) laten zien dat het aantal…

De noodzakelijke niertransplantatie voor Urwin Potmis bracht veel spanning in zijn doorgaans hechte familie. Zijn appèl op zijn broer en zussen stuitte op principiële bezwaren en onbegrip. Het Nierteam kon…

Onderzoekers van het UMC Utrecht en UMC Groningen hebben ontdekt dat nefronoftise, een zeldzame erfelijke nierziekte, niet alleen een kinderziekte is maar ook bij volwassenen voorkomt. In de studie onder…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.