50.000 vrijwilligers in strijd tegen hart- en vaatziekten
Van 17 tot en met 23 april vindt de jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting plaats. Ruim 50.000 collectanten gaan langs de deuren om een bijdrage te vragen voor de strijd tegen hart- en vaatziekten in Nederland.
Dankzij de inzet van de vrijwilligers én de giften van het publiek kan de Hartstichting onderzoek blijven financieren naar het eerder opsporen van hart- en vaatziekten. Dit thema staat hoog op de onderzoeksagenda van de Hartstichting, die in 2014 samen met donateurs, patiënten, vrijwilligers en wetenschappers is opgesteld.
Jaarlijks 16.000 Nederlanders met een hartstilstand
Elke dag worden mensen getroffen door een hartstilstand of hartinfarct, vaak zonder duidelijke waarschuwing vooraf. Ongeveer de helft van de mensen die plotseling een hartinfarct of hartstilstand kreeg, had vooraf geen duidelijke klachten.
Erfelijkheid speelt hierbij soms een rol, bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden. Deze aanleg kan binnen de familie worden overgedragen, zonder dat mensen weten dat ze erfelijk belast zijn. De gevolgen kunnen dodelijk zijn of het leven van het slachtoffer en dierbaren drastisch veranderen.
De Hartstichting (en haar achterban) weigert zich daar bij neer te leggen. Hart- en vaatziekten moeten eerder opgespoord worden, zodat tijdig ingrijpen mogelijk is.
Donaties: erfelijke afwijkingen ontdekken
Donaties van het publiek worden besteed aan de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Daarbij gaat het concreet om onderzoek naar erfelijkheid bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Zo helpen wij onderzoekers erfelijke factoren en afwijkingen te vinden, zodat we hart- en vaatziekten kunnen opsporen voordat ze dood of onherstelbare schade tot gevolg hebben. De afgelopen jaren hebben onderzoekers al honderden families opgespoord met erfelijke aanleg voor deze ziekten. Dankzij preventieve behandelingen is in deze families veel leed voorkomen.
Publiek: éérder opsporen hart- en vaatziekten heeft prioriteit
Het onderzoeksthema ‘Eerder herkennen van hart- en vaatziekten’ is onderdeel van de onderzoeksagenda van de Hartstichting. Deze is in 2014 opgesteld samen met wetenschappers, zorgverleners, patiënten, vrijwilligers, donateurs en het algemeen publiek. Met deze aanpak wil de Hartstichting wetenschappelijke doorbraken realiseren waar de samenleving behoefte aan heeft én die grote impact hebben op het leven van mensen met hart- en vaatproblemen en hun naasten.
Nieuw in de Hartweek: doneren via iDEAL-QR-Code
Tijdens de Hartweek gaan zo’n 50.000 vrijwilligers en collectanten in heel Nederland op pad om donaties te verzamelen. Dit jaar maken de collectanten voor het eerst gebruik van een zogenaamde iDEAL-QR-code. Deze biedt mensen de mogelijkheid om via hun smartphone digitaal een gift te doneren. Hiervoor dienen ze – naast een mobiel bankieren app – de (veilige en gratis) iDEAL-QR-app te downloaden. Met deze nieuwe manier van betalen wil de Hartstichting het doneren gemakkelijker maken.
Daarnaast is het ook mogelijk om online te doneren via hartstichting.nl én via de online collectebus op Facebook. Iedere Facebook-gebruiker kan een eigen collectebus aanmaken, een persoonlijk doel stellen en zijn of haar sociale netwerk oproepen in zijn of haar collectebus te doneren.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking