Blijf op de hoogte

Wat doet een bekkenfysiotherapeut?

Nog altijd rust er een taboe op bekkenbodemklachten. Vooral mannen wachten lang voordat ze met hun klachten naar de huisarts gaan. Zowel artsen als patiënten denken niet gelijk aan problemen in het bekkenbodemgebied. Een bekkenfysiotherapeut kan dergelijke klachten goed aanpakken. Bekkenfysiotherapeut Nicole van Bergen, tevens verwant aan de NVFB, geeft toelichting op haar werkzaamheden.

Wat is een bekkenfysiotherapeut?

“Een bekkenfysiotherapeut heeft na voltooiing van de vierjarige opleiding fysiotherapie een driejarige specialistische Master of Science doorlopen. Die extra kennis is belangrijk, want bij bekkenbodemklachten gaat het om een uitgebreid gebied rondom het bekken. Daar horen onder andere de buik, de onderrug, alle spieren rond het bekken en de organen in het bekken bij. De pathologie hiervan is complex en alles is met elkaar verbonden. Bekkenfysiotherapeuten werken daarom vaak multidisciplinair samen met andere behandelaars. De NVFB ziet toe op de kwaliteit van de aangesloten bekkenfysiotherapeuten en komt op voor de belangen van haar leden.”

Om wat voor soort klachten gaat het?

“Onder andere om (lage) rugklachten, bekkenpijn, buikpijn, verzakkingen, erectiestoornissen, ejaculatieproblemen, vaginisme, incontinentie en obstipatie. Een man kan pijn hebben achter of in het scrotum of in de penis. Vrouwen kunnen pijn voelen rondom de geslachtsorganen. De klachten hebben vaak een enorme impact op iemands kwaliteit van leven.”

Hoe ziet een behandeling eruit?

“Om de klachten in beeld te brengen wordt eerst een uitgebreide anamnese, oftewel vraaggesprek, afgenomen bij de patiënt. Daarna wordt de bekkenregio onderzocht en vindt er een inwendig onderzoek plaats waarbij de mobiliteit, spierkracht, coördinatie en het uithoudingsvermogen worden getest. Hierna wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld.

Gemiddeld duurt een behandeling een half jaar waarbij de patiënt zo’n zes tot negen keer langskomt. Dat gebeurt in het begin wekelijks, waarna de frequentie wordt afgebouwd; de behandelfrequentie is afhankelijk van de klacht. Daarbij kan het noodzakelijk zijn om de stand van de wervelkolom of het bekken te corrigeren. De functie van de bekkenbodem kan getraind worden met behulp van apparatuur. Ook door middel van oefentherapie kan een patiënt weer opnieuw leren de bekkenbodem aan te spannen of te ontspannen.”

Is er een relatie tot iemands leeftijd bij het ontwikkelen van deze klachten?

“Bekkenbodemklachten komen bij jong en oud voor. Kinderen kunnen er al last van hebben, bijvoorbeeld als ze stelselmatig te lang wachten met naar de wc gaan. Daardoor kan er spanning in het bekkenbodemgebied ontstaan. Wel is de kans groter dat oudere mensen last krijgen van dergelijke klachten. Deze komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor, hoewel de groep vrouwelijke patiënten wel vijf keer groter is. Zwangerschap en bevallen zijn een risicofactor voor het ontwikkelen van bekkenbodemklachten op latere leeftijd. ”

Hoe kan men bekkenbodemklachten voorkomen?

“Onder andere door mensen alert te maken en goed gedrag aan te leren. Men moet bijvoorbeeld de behoefte om naar de wc te gaan niet te lang uitstellen. Veel mensen vinden openbare toiletten vies. Het advies is daarom om altijd verpakte schoonmaakdoekjes mee te nemen. Dan kan men wel gewoon elders naar het toilet.”

Gerelateerde artikelen

De menstruatiecup en de voordelen ervan zijn bij steeds meer vrouwen bekend. Zo zijn menstruatiecups gezonder, duurzamer en comfortabeler dan tampons en maandverband. Hieronder leggen we uit wat het precies…

De meeste mensen ondergaan medische zorg en behandelingen het liefst dichtbij huis en in een vertrouwde omgeving. Toch wijkt een deel van de Nederlanders met een onvervulde kinderwens uit naar…

Voor wie het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, biedt de medische wetenschap steeds vaker uitkomst. Niet iedereen kan echter overal terecht. “Nederland kent voornamelijk klassieke protocollen…

Een onvervulde kinderwens is confronterend. Stellen bij wie het niet lukt om zelf zwanger te worden, komen bijna dagelijks in aanraking met baby’s en kinderen. Hoewel een op de zes…

Zwanger worden is niet voor iedereen op de natuurlijke manier mogelijk. Wanneer dit het geval is, kan een fertiliteitstraject uitkomst bieden. Deze zorg moet patiëntgericht zijn en begint altijd bij…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.