Botten, spieren en gewrichten
Overgewicht vergroot de kans op artrose
Artrose is een aandoening waarbij een ontsteking in het gewricht ontstaat. Deze ontsteking ontstaat door kraakbeenslijtage en kan leiden tot pijn, stijfheid en zwellingen rondom het ontstoken gewricht. Een risicofactor…
Dragerschap ziekte van Duchenne aan te tonen met NIPT-test
De niet-invasieve prenatale test (NIPT) kan niet alleen grote genetische afwijkingen bij baby’s opsporen, maar levert in zeldzame gevallen ook andere resultaten op. Uit een studie van het centrum voor…
Wetenschappelijke vondst leidt mogelijk tot nieuwe behandeling artritis
Wetenschappers ontdekten dat de dood van macrofagen – een type immuuncel – reumatoïde artritis kan veroorzaken. Het eiwit A20 kan de celdood van deze cellen verhinderen en zo beschermen tegen…
Kraakbeenschade door artrose: een sluipend proces
Kraakbeen is een wonderlijk weefsel als het helemaal gezond is. Als schokdemper op de botten helpt het bij het soepel en pijnloos bewegen van alle gewrichten. “Gezond kraakbeen heeft een…
Bezoek aan de mondhygiënist gestegen
Steeds meer personen brengen een bezoek aan de mondhygiënist, blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS over bezoek aan de gezondheidszorg. In 2018 bracht 36 procent van…
Genfout ontdekt die ontstaan juveniele artritis helpt verklaren
Belgische wetenschappers hebben een genetische fout aan het licht gebracht die een heel vroege vorm van chronische gewrichtsontsteking kan veroorzaken. Een genetische fout In de nieuwe studie ontdekten de onderzoekers…
Musici kampen vaker met spier- en gewrichtsproblemen
Musici hebben meer spier- en gewrichtsklachten dan niet-musici. Dat geldt voor zowel amateurs als professionele musici. Vooral vrouwen en strijkers hebben klachten. Dat schrijft orthopedisch chirurg in opleiding en violiste…
De waarde van een gezonde mond
Veel clichématige uitspraken vinden hun oorsprong in een kern van waarheid. Zo ook het gezegde over de mond als spiegel van de gezondheid. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont de relatie…
Naar evenwicht zoeken bij ziekte van Bechterew
Axiale spondyloartritis (Axiale SpA) is onder de weinigen die de ziekte hebben beter bekend als de ziekte van Bechterew. Daan (22) is een van hen. Hij vertelt dat de eerste…
De fijne balans tussen ondersteuning en vrijheid
Voor mensen met een lichamelijke handicap is de afhankelijkheid van hulpverleners vaak een extra beperking. De keuze voor een geschikte woning en woonvorm is voor hen dan ook een gecompliceerde…
Mondzorg steeds minder toegankelijk
Decaan Albert Feilzer van ACTA, de faculteit der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, maakt zich ernstig zorgen over de toegankelijkheid van de mondzorg in Nederland.…
Hoger risico op jicht bij slaapapneu
Dubbele problemen voor mensen met slaapapneu. Onderzoekers van de Keele University zeggen namelijk dat er in de eerste jaren na de diagnose obstructief slaap-apneusyndroom (OSOS) een grote kans bestaat om…
Nieuw inzicht in beperken botverlies bij osteoporose
Belgische wetenschappers van KU Leuven hebben een manier gevonden om tegelijkertijd botaanmaak te stimuleren en botafbraak te verminderen. Deze bevindingen bieden nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen…
iPad-nek het nieuwe gevaar voor vrouwen?
Na de muisarm, sms-duim en WhatsApp-vinger is het oppassen voor de iPad-nek. Volgens wetenschappers van de University of Nevada, Las Vegas (UNLV) is het gebruik van tablets in een slechte…
Leven met osteoporose: ‘Ik bleek 10 centimeter gekrompen’
Marianne van der Zalm was net de vijftig gepasseerd toen bij haar osteoporose werd geconstateerd, een skeletaandoening waarbij brozere botten de kans op botbreuken vergroten. Volgens schattingen van het Rijksinstituut…
Vaak al binnen een paar uur vrij van rugpijn
Het is moeilijk de vinger op pijn in de rug te leggen, vaak zowel letterlijk als figuurlijk. Het aantal mensen met rugpijn is groot en de klachten zijn een van…
‘Ik wil blijven functioneren in onze samenleving’
Mischa heeft een drukke baan en is een actief sporter. Hij bedrijft op topniveau het handbiken en heeft hiervoor in 2016 een wereldbeker in de wacht gesleept. Dat sportieve heeft…
‘Meest actieve mensen lopen 26% meer risico op ALS’
Bestempel jij jezelf als zeer actief? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Onderzoekers veronderstellen namelijk dat intensieve beweging mogelijk is verbonden aan een hoger risico op Amyotrofische Laterale…
Implantaat vereist voldoende bot
Nadat een tand of kies wordt getrokken bestaat het risico dat het bot gaat slinken. Na verloop van tijd kan dit ongunstig uit pakken, waardoor het plaatsen van een implantaat…
“Niet altijd is geduld en morfine de beste Weg bij een Hernia!”
Het kan soms erg lang duren voordat een hernia spontaan verdwijnt. Vaak is microchirurgisch opereren beter, vooral wanneer blijkt dat er geen tendens tot verbetering is na 4-6 weken, óf…
e-Exercise bij artrose net zo effectief als reguliere fysiotherapie
Patiënten met artrose aan de heup, knie of beiden die e-Exercise volgen gaan ongeveer evenveel vooruit als patiënten die reguliere fysiotherapie volgen, terwijl ze veel minder vaak bij de fysiotherapeut…
Vrouwen met meer kinderen verliezen vaak meer tanden
‘Ieder kind kost je een tand’ is een bekende uitdrukking. Het is veelgehoord bakerpraatje, maar toch ook met een licht serieuze ondertoon. Goed onderzocht is het eigenlijk nooit. Uit een…
Meer inzichten in risico op uveïtis bij jeugdreuma
Genetische factoren spelen een rol bij het risico voor patiënten met jeugdreuma om uveitis (een ernstige oogontsteking) te ontwikkelingen. Dit biedt mogelijkheden om juist dié patiënten te selecteren voor frequente…
Mobiele mondzorg voor ouderen loont
Ouderen hebben vaak moeite om hun mondhygiëne op peil te houden, en de gevolgen van een slechte mondhygiëne kunnen ernstig zijn. Hoog tijd voor betere mondzorg voor ouderen, vinden Henk…
Zwanger worden duurt langer met reuma
Vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en een kinderwens doen er langer over om zwanger te raken dan gezonde vrouwen. Dat lijkt samen te hangen met een ‘opvlammende’, actief wordende RA.…
Bestaat de achillespees wel?
De achillespees blijkt complexer dan gedacht. Het is namelijk niet één pees, maar bestaat uit drie verschillende pezen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van de…
5 natuurlijke middelen tegen reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Hoewel genezing van de ziekte onmogelijk is, zijn er wel manieren om de klachten te verlichten.…
Mondhygiëne verdient hogere prioriteit
Wanneer iemands mondhygiëne niet in orde is, vormt dit een bedreiging voor zijn of haar algehele gezondheid. Wat begint als bloedend tandvlees, kan eindigen in een verhoogde kans op een…
Een goede mondverzorging begeleiden en motiveren
Er valt nog een hoop te verbeteren als het gaat om goede mondverzorging. Tachtig procent van de mensen onderhoudt het gebit namelijk niet zoals wenselijk zou zijn. Een goede mondverzorging…
‘Mond is de spiegel voor de gezondheid'
De mond is een uniek orgaan. Men gebruikt de mond om mee te eten, te spreken en emoties mee te tonen. Het kan bepalend zijn voor de indruk die iemand…
Wat te doen bij angst voor de tandarts?
Twee op de vijf Nederlanders is bang voor de tandarts. Vaak stellen deze mensen een tandartsbezoek uit en van uitstel komt afstel. Met het oog op mogelijke gezondheidsrisico’s is bewustwording…
Ziekten voorkomen met een gezonde mond
Een goede mondgezondheid is niet alleen van belang voor een mooie glimlach, het kan ook ontstekingen in de mond voorkomen, die ernstige gevolgen kunnen hebben. Zo zijn tandvleesontstekingen (parodontitis) een…
ALS patiënten ervaren al in vroeg stadium participatiebeperkingen
Patiënten met ALS die nog in staat zijn om te lopen blijken al in een vroeg stadium van de ziekte participatiebeperkingen te ervaren. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Annerieke van…
Spierkracht op peil met eiwitrijke producten
Ouderdom gaat gepaard met geleidelijke afname in spierkracht. In dit proces is het van belang om goed op voldoende inname van eiwitrijke voeding te letten. Zeker voor de kwetsbaren onder…
Vroege opsporing reuma met MRI-scan lastig
Hoe eerder je reuma ontdekt, hoe eerder je kunt beginnen met de behandeling. Maar hoe spoor je de ziekte vroeg op? Radioloog in opleiding Lukas Mangnus van het LUMC onderzocht…
“Ik kon al iets breken bij het zien van een cowboyfilm”
Jan Troost (59) is geboren met Osteogenesis Imperfecta. Openhartig vertelt hij over zijn leven met de aandoening. Wanneer werd Osteogenesis Imperfecta bij je gediagnosticeerd? “Bij mijn geboorte werd aanvankelijk gedacht…
Tekort aan eiwit dystrofine leidt mogelijk tot leer- en gedragsproblemen
Het was al bekend dat patiënten die het eiwit dystrofine missen de ernstige ziekte Duchenne spierdystrofie ontwikkelen. Maar nu is gebleken dat een tekort waarschijnlijk ook tot leer- en gedragsproblemen…
Hoeveel tanden hebben ouderen?
De sociaaleconomische situatie waarin kinderen opgroeien heeft een duidelijke invloed op het resterende aantal tanden op latere leeftijd en daarmee op de kwaliteit van leven, zo blijkt uit onderzoek van…
Mondzorg ouderen aandachtspunt zorgverlener
Zorginstellingen en mantelzorgers spelen een belangrijke rol wanneer een oudere door lichamelijke problemen of door ziekte de mondverzorging dreigt te verwaarlozen. Een goede mondgezondheid heeft alles te maken met de…
Collageen: een lichaamseigen bouwsteen
De ruimtes tussen de cellen in het uit moleculen en moleculaire ketens opgebouwde lichaam, zijn gevuld met een extracellulaire matrix (ECM). Collageenvezels, elastinevezels en proteoglycanen zijn, zoals beschreven in de…
"Blij dat wat ik bleek te hebben een naam heeft”
Enorm verdriet, boosheid en een hoop andere gevoelens kwamen bij Eefke (31) naar boven nadat bekend werd dat ze fibromyalgie heeft. Zo jong en dan al chronisch ziek zijn past…
Verergering van een blessure door yoga?
Yoga kan bij een gewrichtsblessure worden aangeraden om de pijnklachten te verminderen. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat men achteraf vaak juist meer klachten overhoudt. Die zouden met name…
Jozefiens slecht functionerende dunne zenuwvezels
Bij ongeveer een derde van de patiënten met dunnevezelneuropathie (DVN) kan de oorzaak niet achterhaald worden. Deze neuromusculaire aandoening waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren geeft verschillende klachten.…
De deur niet meer uit door slechte knieën
Marie (86) heeft al een aantal jaren hele slechte knieën. Of de problemen die ze heeft het gevolg zijn van artrose is nog niet geheel duidelijk. “Als gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur…
Beweging de sleutel bij ziekte van Bechterew
Leen (63) heeft de invaliderende ziekte van Bechterew, die inmiddels beter bekend is als axiale spondyloartritis (Axiale SpA). Deze reumatische aandoening geeft lichamelijke klachten als stijfheid en pijn in het…
Hersenen van jongens met Duchenne anders
Jongens en jonge mannen met de ziekte van Duchenne hebben vaker dan gemiddeld last van gedrags- en leerproblemen. Nathalie Doorenweerd ontdekte tussen jongens met Duchenne en gezonde leeftijdgenoten verschillen in…
"Ondanks mijn fibromyalgie blijf ik actief"
Het leven van Loes (59) was lange tijd behoorlijk stressvol, wat haar fibromyalgie niet ten goede kwam. Klachten als oververmoeidheid en lichaamspijnen beïnvloeden haar leven nog dagelijks, maar weerhouden haar…
De zorg voor botten en gewrichten
Bij ziekten aan botten en gewrichten wordt er niet alleen gekeken naar behandeling. Ook preventie is belangrijk: zorgprofessionals maken hierbij een onderscheid tussen primaire en secundaire preventie. Primaire preventie wil…
Overmatig drinken versnelt spierverlies bij oudere vrouwen
Na de overgang lopen vrouwen die overmatig drinken vier keer meer risico op spierverlies. Dat is de waarschuwing uit een nieuw onderzoek van Yonsei University College of Medicine. Onderzoek naar…
Stijging zorgvraag door groeiend aantal reumapatiënten
Patiënten met reuma ontvangen ruim vier keer zo vaak thuiszorg dan de gemiddelde Nederlander. Voor persoonlijke verzorging geldt zelfs dat ze dit vijf keer zo vaak krijgen. Gezien de vergrijzing…
Behandeling borstkanker tast mondgezondheid aan
Tijdens de behandeling van kanker kan de mondgezondheid door chemokuren en radiotherapieën flink worden aangetast. Dat terwijl mondzorg een grote impact heeft op de algemene gezondheid en het gevoel van…
Jolanda traint haar spieren tegen artrose
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen rondom de gewrichten langzamerhand afslijt. Hierdoor vergroeit het bot en wordt het steeds pijnlijker om te bewegen. Jolanda (52) kreeg rond haar…
Bewegingsangst: een onderbelicht probleem bij sportblessures
Bewegingsangst of ‘kinesiofobie’ treedt soms op na een ernstige blessure. Mensen met bewegingsangst zijn bang dat ze hun spieren of gewrichten snel weer overbelasten en opnieuw het hersteltraject moeten doorlopen.…
Trampolinespringen tegen osteoporose
Osteoporose is een aandoening waarbij de botten brozer en breekbaarder worden, en het verrichten van dagelijkse taken steeds moeilijker wordt. Sporten is dan lastig, dit terwijl de mens niet gemaakt…
Reumatische aandoeningen: artrose goed behandelbaar
Reuma is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor meerdere reumatische aandoeningen. Er zijn ruim 2 miljoen Nederlanders met problemen aan het bewegingsapparaat, waarvan de uiteenlopende lichamelijke gevolgen een grote…
Het positieve effect van MBST-behandeling bij artrose
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bij ruim 1,5 miljoen Nederlanders komt het voor. In Nederland wordt sinds twee jaar de MBST-behandeling aangeboden die de kwaliteit…
De slepende gevolgen van een gescheurde voorste kruisband
De voorste kruisband is een kniegewrichtsband die ervoor zorgt dat het onderbeen niet te ver naar voren schuift, en het scheenbeen niet doordraait. Het heeft een sterke structuur, maar bij…
Mondpiercings geen sieraad voor een gezond gebit
Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit concludeert mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos op basis van haar…
Krakende knieën kunnen op artritis wijzen
Knieën die kraken of knakken leiden tot artritis in de nabije toekomst. Dat is de voorzichtige conclusie van een nieuw onderzoek van Baylor College of Medicine. Crepitus en artritis Het…
Te hoge spierdruk bij sporters vaak niet herkend
Onvoldoende kennis over het ‘chronisch compartimentsyndroom’ bij artsen en fysiotherapeuten leidt vaak tot grote vertraging of het verkeerd stellen van de juiste diagnose. Sporters met deze spieraandoening lopen hierdoor gemiddeld…
“Ik doe veel dingen die ik leuk vind, ook mét Tietze”
Het syndroom van Tietze is een soort reuma waarbij het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk en opgezwollen is. Elke (23) begon hier een paar maanden geleden last…
EDS is niet het einde van de wereld
Jacqueline deelt openhartig haar ervaringen met het Ehlers-Danlossyndroom: “Ondanks dat ik steeds meer achteruitga en steeds vaker mijn rolstoel nodig heb, voel ik me gelukkiger dan toen ik nog wel…
In gesprek met Martine over het Ehlers-Danlos syndroom
Luister hieronder naar het gesprek: Transcript Vandaag zijn we met Martine in gesprek over het Ehlers-Danlos syndroom. Kun je mij kort even uitleggen wat het Ehlers-Danlos syndroom inhoudt? Kort is…
Breuken door botontkalking zijn mogelijk dodelijker voor mannen
Mannen hebben lopen meer risico om te overlijden door botbreuken die aan osteoporose (botontkalking) gerelateerd zijn. Deze aandoening komt echter vaker voor bij vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de…
Joke kampt met de zeldzame botaandoening SCCH
Joke (52) kreeg op 23-jarige leeftijd regelmatig slijmbeursontsteking in haar schouders. Een paar jaar later werd de diagnose Sternocostoclaviculaire Hyperostosis (SCCH) gesteld, een zeldzame, chronische botaandoening. “Mijn verhaal begint in…
Hoe voorkom je RSI (Repetitive Strain Injury)?
Naar schatting lopen in Nederland twee miljoen mensen risico op wat in de volksmond bekend staat als muis- of tennisarm. Officieel wordt het Repetitive Strain Injury (RSI) genoemd. De verzamelnaam…
‘Ik kan weer moeiteloos en pijnvrij lopen’
Een jaar geleden kon de 63-jarige Hans Sterk nog maar nauwelijks lopen. Maar tegenwoordig kan hij, dankzij een knieprothese weer volledig pijnvrij bewegen. Hij heeft zijn dagelijkse activiteiten weer kunnen…
Implantaten: de oplossing voor gebitsproblemen
Een slecht zittend kunstgebit, ontbrekende tanden of kiezen of een aangeboren afwijking waardoor tanden of kiezen niet aangelegd zijn, kunnen voor veel ongemak zorgen. Niet alleen op praktisch gebied, maar…
Prik met pijnstilling in de bilspier effectief bij heupartrose
Een prik in de bilspier met corticosteroïden is effectief als pijnstiller voor patiënten met heupartrose, ook wel heupslijtage genoemd. Het effect van de injectie in de bil houdt bovendien lang…
Slecht cholesterol van invloed op artrose
Te veel ‘slecht’ cholesterol blijkt van invloed te zijn op de ernst van artrose. Als dit ‘slechte’ cholesterol beschadigd raakt door opstapeling, zet het omliggend weefsel aan tot het maken…
Ultrasounds accelerate fracture healing
1 to 10 percent of all bone fractures doesn’t heal well. For patients, this results in complications or surgery. In some cases, surgery can be avoided by using ultrasonic waves.…
Nieuwe DNA-test spoort erfelijke spierziekte op
In het Maastricht UMC+ is een nieuwe genetische test ontwikkeld om de erfelijke spierziekte myotone dystrofie op te sporen bij ongeboren kinderen. Voor deze methode is geen vlokkentest meer nodig,…
Optimale reumazorg
Optimale zorg is hoogwaardig, zonder wachttijden en voor iedereen toegankelijk. Kernwaarden hierbij zijn persoonlijke aandacht, uitstekende service en innovatieve behandelingen. Volgens Joop Harbers, reumatoloog en bestuursvoorzitter van Reumazorg Zuid West…
Optimaliseren van zorg door snellere diagnose bij reuma
Ruim twee miljoen Nederlanders hebben een reumatische aandoening. Deze patiënten en hun omgeving weten wat het is om met de gevolgen van reuma te leven. Hoe moeilijk het is om…
De artrose van Bob: geen pijn meer
Zo’n drie jaar geleden kreeg Bob Oerlemans (59) last van artrose in beide knieën. Hij ging naar zijn huisarts en die zei: “Dit is het Bob, er is verder niks…
Sneller herstel botfracturen door geluidsgolven
Van alle botbreuken geneest 1 tot 10 procent niet goed. Dat leidt tot complicaties en hersteloperaties. In sommige gevallen kunnen deze operaties voorkomen worden door het gebruik van ultrasone geluidsgolven.…
Tandpasta hoeft niet te schuimen
Tandpasta’s zonder actief schuimmiddel zijn net zo effectief in het bestrijden van tandplak en het tegengaan van tandvleesontstekingen als tandpasta’s die volop schuimen. Dat blijkt uit onderzoek van Sonja Sälzer…
Verlamde ALS-patiënt bedient spraakcomputer met gedachten
Dankzij een hersenimplantaat kan een verlamde ALS-patiënt haar gedachten via een spraakcomputer bedienen. Samen met de patiënt hebben de onderzoekers van het UMC Utrecht in een intensieve periode gewerkt aan…
Patiëntenverhaal ALS
“Zomaar een dag in januari 2009. Een dik pak sneeuw voor de deur. Nietsvermoedend besloot ik om mijn zoontje met de slee naar school te brengen. Op de terugweg voelde…
Spieropbouw door eiwittoediening tijdens slaap
Het toedienen van eiwitten tijdens de slaap is een effectieve manier om spieropbouw te bevorderen. Gecombineerd met elektrostimulatie kan de spieraanmaak nog eens een extra zetje worden gegeven. Dat blijkt…
Nare ervaring cruciaal bij tandartsfobie
Mensen die extreem angstig zijn voor de tandarts noemen vrijwel unaniem een nare ervaring in de tandartsstoel als bron van die angst. Gemiddeld is de herinnering aan die ervaring al…
Implantologie verdient en vereist meer aandacht
Binnen de mondzorg zijn er verschillende disciplines. En net zoals dat binnen de overige gezondheidszorg geldt, vereist een optimale beheersing van zo’n discipline behalve een goede opleiding ook veel ervaring.…
Botten van binnenuit verstevigen bij osteoporose
Botten die zijn aangetast door osteoporose (botontkalking) hebben een verhoogd risico om te breken. Veel oudere mensen met osteoporose komen zo na een val in ernstige problemen. Er is een…
4 veelvoorkomende vormen van reuma
Reumatische aandoeningen beheersen het dagelijks leven en functioneren van veel mensen in Nederland. Wat is artrose? Met 1,2 miljoen patiënten is artrose de meest voorkomende reumatische aandoening. De aandoening houdt…
Vergrote kans op reumatische systeemziekte bij vrouwen
Vrouwen hebben gemiddeld vijf keer meer kans op een reumatische systeemziekte dan een man. Een systeemziekte, een zeldzame vorm van reuma, is een auto-immune aandoening: het afweersysteem keert zich tegen…
Hand- en polschirurgie vereist specialistische kennis
De behandeling van complexe hand- en polsproblematiek, -operaties en -reconstructies vereist specialistische kennis en ervaring van chirurgen. Om die kennis en ervaring op te doen, is specialisatie noodzakelijk. Nederlandse en…
Grote stap richting het botimplantaat van de toekomst
Op 1 oktober gaat een groot onderzoeksproject onder leiding van het Maastricht UMC+ van start op het gebied van ‘slimme’, 3-D geprinte implantaten voor herstel van grote botdefecten. Het onderzoek…
Sneller herstel van de heup met voorste benadering
Bij het vervangen van het heupgewricht door middel van een totale heupprothese zijn er drie manieren van opereren: vanaf de zijkant, de achterkant of de voorkant. Deze laatste techniek, de…
Ontsteking oorzaak pijn bij artrose
1,2 miljoen Nederlanders lijden aan artrose, van wie bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen. Veel patiënten denken dat artrose bij het ouderdomsproces hoort en dat er niets aan te…
Voorste kruisband: herstellen in plaats van vervangen
Het is een typische sportblessure, voetballers als Ruud van Nistelrooij en Ibrahim Affelay kennen het knappende geluid en het pijnlijke gevoel als de voorste kruisband afscheurt. Jaarlijks loopt meer dan…
Bottransplantatie verhoogt kwaliteit van leven
Transplantatie van hart, longen of hoornvlies is bij veel mensen wel bekend. Veel minder geldt dat voor de transplantatie van bot- en peesweefsel. Terwijl dat toch vrij algemeen voorkomt. Orthopedisch…
Goede mondzorg cruciaal voor algemene gezondheid
De mondgezondheid is belangrijk voor de algehele gezondheid en andersom, dat wordt steeds duidelijker. Ook dat er een relatie bestaat tussen een slechte mondgezondheid en aandoeningen als diabetes, hart &…
Patiëntenverhaal kniebrace
Marie Berkenvelder (59) heeft knieartrose. Ze vertelt hoe een ‘nieuwe’ kniebrace ervoor zorgt dat ze weer zonder pijn kan lopen. “Toen ik de brace omdeed, voelde ik meteen verlichting.” Pijn…
Patiëntenverhaal artrose
Dorieke Kaspers (57) was vroeger model, trouwde, kreeg twee dochters en heeft inmiddels vier kleinkinderen. Ze was en is nog steeds een doener, iemand die graag aanpakt. Ze hield bijvoorbeeld…
Patiëntenverhaal reuma
Tot anderhalf jaar geleden stond Lils Mackintosh nog vrijwel avond aan avond op de planken als jazzzangeres. Terwijl ze al jarenlang een agressieve vorm van reuma had, met regelmatig flauwvallen…
DASH-dieet mogelijk effectief tegen jicht
Onderzoekers hebben per toeval een mogelijk nieuwe manier gevonden om jicht te behandelen en te voorkomen. In het wetenschappelijke tijdschrift Arthritis & Rheumatology wordt beweerd dat een aangepast dieet het…
Dicht borstweefsel door 'ongezond' voedingspatroon
Vrouwen ontwikkelen mogelijk een hogere borstdensiteit als zij een ongezond voedingspatroon hebben in combinatie met overgewicht/obesitas. Een hoge dichtheid van het borstweefsel is een risicofactor voor borstkanker. Bij ongeveer de…
Mondzorg voor verstandelijk beperkten is maatwerk
Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker dan gemiddeld afwijkingen in de mond en vaak ook extreme tandartsangst. Dit vraagt om specialistische kennis. Mondhygiëniste Carla Gijzen en tandarts Irina Phoa-Provatoroff…
Is er een oplossing voor osteoporose?
De dubbele vergrijzing in Nederland heeft veel consequenties. Botontkalking of osteoporose komt veel voor onder ouderen en zorgt voor een groter risico op botbreuken. Na een botbreuk neemt de zorgvraag…
Doorbraak van 3D met implantaten in gebit
3D-technieken voor kaakimplantaten gaan voor een doorbraak zorgen. Een zegen voor de patiënt, die daardoor veel sneller dan voorheen een nieuwe tand, kies of zelfs heel kunstgebit krijgt met een…