Bezoek aan de mondhygiënist gestegen
Steeds meer personen brengen een bezoek aan de mondhygiënist, blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS over bezoek aan de gezondheidszorg. In 2018 bracht 36 procent van de 12-plussers een bezoek aan de mondhygiënist. In 2014 was dat nog 28 procent. Het contact met tandarts en orthodontist veranderde nauwelijks sinds 2014. De orthodontist wordt vooral bezocht door jongeren.
In 2018 gaf 80 procent van de Nederlandse bevolking aan in de voorafgaande 12 maanden contact te hebben gehad met de tandarts. Van kinderen van 4 tot 18 jaar was dit zelfs 96 procent. De orthodontist wordt bezocht door 8 procent van de totale Nederlandse bevolking (8 jaar of ouder).
Grootste groep 40- tot 65-jarigen
In 2018 gaven 40- tot 65-jarigen met 42 procent vaker dan andere leeftijdsgroepen aan in de voorafgaande 12 maanden een mondhygiënist te hebben bezocht. De orthodontist werd het meest bezocht door 8- tot 18-jarigen (36 procent). Onder volwassenen (18-plus) is dit met minder dan 5 procent aanzienlijk lager.
Hele jonge kinderen (0 tot 4 jaar) komen nog niet zo vaak bij de tandarts (34 procent), maar vanaf 4 jaar gaat bijna elk kind naar de tandarts (96 procent van de 4- tot 18-jarigen).
Vrouwen bezoeken iets vaker dan mannen een tandarts of mondhygiënist. Voor het bezoek aan de orthodontist geldt dit verschil alleen voor jongeren (8 tot 18 jaar).
Mensen met laag inkomen minder vaak naar tandarts
In 2018 bezocht 71 procent van de mensen in een huishouden met een laag gestandaardiseerd besteedbaar huishoudensinkomen de tandarts, tegen 88 procent van mensen met een hoog inkomen. Lagere inkomens bezoeken ook minder vaak dan hogere inkomens de mondhygiënist. Bezoek aan de orthodontist verschilt niet voor verschillende inkomens.
Kinderen uit laagste inkomensgroep minder vaak naar tandarts
Hoewel de meeste tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed binnen het basispakket van de zorgverzekering, gaan 4- tot 18-jarigen uit de laagste inkomensgroep minder vaak naar de tandarts dan hun leeftijdsgenoten uit de hoogste inkomensgroep: 92 procent tegen 98 procent. Daarentegen gaan minderjarigen uit alle inkomensgroepen ongeveer even vaak naar de orthodontist of mondhygiënist. De mondhygiënist wordt voor jongeren tot 18 jaar vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, kosten van orthodontie doorgaans niet.
Vanaf de leeftijdsgroep 18 tot 40 jaar gaan mensen met een hoog inkomen vaker naar een mondhygiënist dan mensen met een laag inkomen.
Bron: CBS
Reactie
Of je een mondhygiënist bezoekt is vooral hoe je tandarts het geregeld heeft. Doet die alles zelf of deelt die de halfjaarlijkse controles om en om met de mondhygiënist. Binnenkort mag de mondhygiënist ook kleine simpele gaatjes gaan boren. Dat is goedkoper. Ik ben benieuwd of het in de toekomst zo ver komt dat als je dat dan toch door je (dure) tandarts wil laten doen of je zelf het verschil moet bijbetalen. Vooruitziende blik?
Plaats een opmerking