Blijf op de hoogte

Musici kampen vaker met spier- en gewrichtsproblemen

Musici hebben meer spier- en gewrichtsklachten dan niet-musici. Dat geldt voor zowel amateurs als professionele musici. Vooral vrouwen en strijkers hebben klachten. Dat schrijft orthopedisch chirurg in opleiding en violiste Laura Kok in haar proefschrift waarop ze op 20 november 2018 promoveerde.

Kok baseert haar conclusies op meerdere studies onder Nederlandse professionele en amateurmusici, alsmede een onderzoek van 17 bestaande internationale studies naar spier- en gewrichtsklachten bij professionele musici. “We zien dat spier- en gewrichtsklachten zeer vaak voorkomen onder musici. In het jaar voorafgaand aan het onderzoek had 89 procent van de conservatoriumstudenten spier- en gewrichtsklachten.”

Verdrievoudiging van de klachten

Ook uit de systematische review bleek dat de grote meerderheid van de professionele musici jaarlijks klachten heeft die het spelen beïnvloeden. “Er wordt vaak gedacht dat muziek-gerelateerde blessures met name een probleem zijn voor professionele musici, maar ook amateurmusici blijken veel spier- en gewrichtsklachten te hebben. Met name bij een plotselinge toename van speelduur, zoals een intensieve repetitieperiode, zie we een verdrievoudiging van de klachten.”

Bespelen strijkinstrument

Nader onderzoek onder amateurmusici wijst uit dat vrouw zijn en het bespelen van een strijkinstrument het risico op klachten verhoogt. Het gaat om dan vooral om pijn in de nek en de schouder tijdens en na het spelen. “Vrouwen hebben überhaupt vaker last van spier- en gewrichtsklachten. Daarnaast kan het vrouwelijk lichaam wellicht minder goed omgaan met de intensieve eenzijdige belasting van het bewegingsapparaat”, legt Kok uit.

Onvoldoende ingegaan op behoeftes

Ondanks de wijdverbreidheid van de klachten is de juiste hulp vinden nog lastig, vertelt Kok, die zelf ook professioneel violiste is. “Er is tijdens de opleiding en in het beroepsleven nog te weinig systematische aandacht voor, terwijl de klachten een grote impact hebben op de psychische gezondheid, het dagelijks functioneren en de carrière van musici.”

Ook binnen de gezondheidszorg voor musici wordt volgens Kok nog onvoldoende ingegaan op de speciale behoeftes van musici. “Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld sporters of dansers, zijn er nog heel weinig specialisten op het gebied van orthopedische klachten bij musici. Gek aangezien veel klachten goed te behandelen en te voorkomen zijn, zeker wanneer daarbij de specifieke wensen en behoeften van musici in ogenschouw worden genomen.” Haar ambitie is dan ook om een speciale polikliniek voor musici op te zetten in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp, waar ze haar opleiding tot orthopedisch chirurg zal afronden.

Bron: LUMC

Gerelateerde artikelen

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) kan niet alleen grote genetische afwijkingen bij baby’s opsporen, maar levert in zeldzame gevallen ook andere resultaten op. Uit een studie van het centrum voor…

Na de muisarm, sms-duim en WhatsApp-vinger is het oppassen voor de iPad-nek. Volgens wetenschappers van de University of Nevada, Las Vegas (UNLV) is het gebruik van tablets in een slechte…

Het is moeilijk de vinger op pijn in de rug te leggen, vaak zowel letterlijk als figuurlijk. Het aantal mensen met rugpijn is groot en de klachten zijn een van…

Het kan soms erg lang duren voordat een hernia spontaan verdwijnt. Vaak is microchirurgisch opereren beter, vooral wanneer blijkt dat er geen tendens tot verbetering is na 4-6 weken, óf…

De achillespees blijkt complexer dan gedacht. Het is namelijk niet één pees, maar bestaat uit drie verschillende pezen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van de…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.