Vaak al binnen een paar uur vrij van rugpijn
Het is moeilijk de vinger op pijn in de rug te leggen, vaak zowel letterlijk als figuurlijk. Het aantal mensen met rugpijn is groot en de klachten zijn een van de voornaamste oorzaken van ziekteverzuim. Geschat wordt dat ongeveer twee miljoen Nederlanders bij de huisarts bekend zijn met rug- of nekklachten. Vaak is het voor zorgverleners lastig een goede diagnose te stellen, waardoor patiënten onnodig met pijn blijven rondlopen. Hanneke Klopper (directeur) en Michiel Schepers (hoofd medische staf) van behandelcentrum Rugpoli vertellen over de mogelijke oplossingen voor patiënten die kampen met rug- of nekpijn.
Is er een reden waarom het aantal mensen met rugklachten zo hoog is?
Schepers: “Ik denk dat dit van alle tijden is, maar mensen zoeken nu eerder naar een oplossing. De economische en sociale druk speelt hierbij een rol. Ook besteden mensen tegenwoordig meer aandacht aan hun gezondheid, waardoor zij eerder hulp inschakelen.”
Tegen welke problemen lopen mensen met rugklachten vaak aan?
Klopper: “Patiënten komen makkelijk in een vicieuze cirkel terecht, want het stellen van een diagnose, en dus een goede behandeling, voor rugpijn is vaak lastig. Daardoor bezoeken patiënten soms talloze specialisten, die het probleem benaderen vanuit hun eigen vakgebied. Dat is heel begrijpelijk, maar kan er voor zorgen dat mensen met rugklachten verstrikt raken in het medisch circuit.”
Welke rol kan een specialistisch centrum spelen bij het bestrijden van rugklachten?
Schepers: “Ik vind: wat je op de keukentafel kunt doen, hoort niet in een ziekenhuis. Vaak wordt bij mensen met ernstige rug- of beenpijn een röntgenfoto gemaakt. Terwijl beeldvorming met MRI niet veel duurder is, maar wel veel beter inzicht geeft in mogelijke oorzaken. Een MRI-scan samen met mechanisch en neurologisch onderzoek geeft snel een goede diagnose en daaraan gekoppeld een gericht behandelplan. Hiermee worden operaties voorkomen en patiënten snel en doelgericht behandeld. Met gericht onderzoek kun je de klachten bovendien differentiëren. Er kan worden bepaald of er sprake is van een mechanisch probleem of dat een psychische factor een rol speelt. Want ook dat komt geregeld voor. Bepaalde mensen kunnen beter met pijn omgaan dan anderen. Dat is mede afhankelijk van hun persoonlijke situatie.Het is net als in de sport: als je drie-nul voorstaat, kun je makkelijker de pijn van een schop verdragen dan wanneer je tegen een achterstand aankijkt.”
Hoe gaan jullie te werk?
Klopper: “Het is ons doel om patiënten met rug- of nekklachten zo effectief mogelijk te helpen in zo kort mogelijke tijd. Dit doen we door de behandeling op de juiste plek te laten plaatsvinden. Afschalen zodra mogelijk, opschalen indien noodzakelijk. Wij beschikken over een supergespecialiseerd team dat zich focust op het maken van een specifieke, op de patiënt gerichte behandeling. In ons team werken de verschillende disciplines zeer nauw met elkaar samen. Opereren doen we alleen als het echt niet anders kan.”
Schepers: “Ja, vaak is dat helemaal niet nodig. Vandaag ontving ik nog een patiënt die al vijf maanden rondliep met pijn aan haar rug en heup. Ze was al bij talloze therapeuten en medisch specialisten geweest en was geïndiceerd voor een operatie. Na een goede diagnose gevolgd door pijnbestrijding, liep mevrouw enkele uren later zonder klachten de deur uit. Zo snel kan het gaan.”
Meer informatie?
www.rugpoli.nl
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking