Het positieve effect van MBST-behandeling bij artrose
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bij ruim 1,5 miljoen Nederlanders komt het voor. In Nederland wordt sinds twee jaar de MBST-behandeling aangeboden die de kwaliteit van leven behoorlijk kan verbeteren. In gesprek hierover met Annika van den Haak van het Artrose Centrum Nederland en Alexandra Mertz (patiënt). Kom meer te weten over de werking, de indicaties en het effect.
MBST-behandeling
MBST® apparaten zijn ontwikkeld in Duitsland en worden ingezet om artrosebehandelingen uit te voeren. Van den Haak legt uit dat cliënten die behandeld worden zeven keer langs komen. Afhankelijk van het lichaamsdeel dat wordt behandeld, zitten of liggen ze een uur in het apparaat. In het geval van gewrichten in de handen en voeten is de behandeling zittend. Bij grotere gebieden zoals de schouders, knieën of de wervelkolom is dit liggend.
“Cliënten hoeven tijdens de behandeling geen activiteiten te ondernemen. Hiermee is de behandeling niet intensief, maar ondertussen gebeurt er wel van alles in het lichaam.”
Verbetering kraakbeenlaag
Van den Haak: “Bij artrose is het afbraakproces van kraakbeencellen versneld. Door middel van deze behandeling wordt dit proces weer vertraagd. De apparatuur zendt een magnetische frequentie uit naar de kern van de nog aanwezige kraakbeencellen. Hierdoor worden in de cellen (stofdeeltjes) waterstofprotonen geactiveerd die helpen bij het opwekken van energie. Deze energie is nodig om kraakbeencellen te herstellen en uiteindelijk de dichtheid en de kwaliteit van de kraakbeenlaag te verbeteren.”
Vier gradaties artrose
Artrose is onderverdeeld in vier gradaties. Volgens Van den Haak is dit grotendeels bepalend of iemand in aanmerking komt voor de behandeling. De gradaties 1 tot en met 3 hebben een goede indicatie om behandeld te worden, omdat er hierbij nog sprake is van voldoende kraakbeencellen in het gewricht. Deze zijn nodig om de energie op te wekken in het kraakbeen. Bij de afwezigheid van kraakbeen is het dus niet mogelijk om dit proces te activeren en daarmee kraakbeen cellen te reproduceren. Vaak is hier sprake van bij mensen met een gradatie 4.
De behandeling is van zeer toegevoegde waarde voor patiënten met een gradatie 2 of 3, die veel klachten ervaren en (nog) niet in aanmerking komen voor een prothese (zoals knie of heup).
Waarom kiezen voor de MBST-behandeling?
“Wij zijn ongeveer twee jaar bezig en de resultaten laten een succesratio van ruim 80% zien. Dit is het percentage cliënten die profijt hebben gehad van de behandeling. Hierbij activeren en begeleiden we cliënten ook bij een eventueel bewegingstraject, om de conditie van het gewricht zo optimaal mogelijk te houden. Hiermee wordt het effect van de behandeling bevorderd. Het vergt overigens met name veel geduld voor het effect merkbaar is.”
“Minder pijnlijke kniegewrichten”
Mertz vertelt dat ze aan vrijwel al haar gewrichten artrose heeft. Om haar klachten te verlichten kreeg ze alleen pijnstillers voorgeschreven, maar dat was geen aanpak om vol te houden. Omdat er geen alternatieven waren is ze na een eigen zoektocht uitgekomen bij de MBST-behandeling.
“Bij het Artrose Centrum Nederland hebben ze vastgesteld dat er bij mij sprake is van tweedegraads artrose, waarna in oktober 2016 mijn knieën zijn behandeld. Het effect hiervan is dat ik nu minder pijnlijke kniegewrichten heb. Eveneens is de pijn in de spieren rondom de gewrichten verminderd.”
Om zolang mogelijk de positieve effecten van behandeling te behouden, licht Mertz toe dat ze bewust bezig is met haar voeding. “Ik eet gezond en probeer daarnaast voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Zodra ik dit jaar nog ook de behandeling heb gehad voor mijn nek en schouders, zal het mogelijk zijn om intensiever te bewegen.”
Mertz geeft aan dat het natuurlijk voor iedereen anders is, maar besluit: “Ik zou het lotgenoten in een soortgelijke situatie zeker aanraden om in ieder geval te informeren naar de mogelijkheden bij deze behandeling.”
Reactie
Ik heb zojuist i.v.m. artrose in de onderrug 7 MBST-behandelingen van een uur afgerond. Nog pijn. Nu wachten op de verbetering. Wat nergens bij de voorbereiding ter sprake kwam en waar ik ook niks over las, is dat ik toenemend napijn had na de behandelingen. Ook raakte ik toenemend vermoeid. Naar de eerste behandelingen kon ik zelf nog met de auto rijden (3 kwartier), maar voor de rest heeft mijn man mij gereden.
Waarom word deze behandelmethode als hij inderdaad zo succesvol is niet vergoed door de zorgverzekeringen.
Hallo, Myn man heeft een knie prothese Heeft constant pyn en ontsteking Kan het nog baten ivm weinig kraakbeen?
Die informatie is te vinden op de website van het centrum. De link is bovenaan het artikel te vinden.
Waar is dat centrum? Graag reactie!
Als je die behandeling start ,krijg je dat vergoed van het ziekenfonds
Ik heb na jarenlange pijn met behandeling door een pijnpoli toe mij laten behandelen voor lage rugpijn in het Artrosecentrum Nederland in Haarlem. Sindsdien geen pijn meer gehad. Hoe het werkt weet ik niet maar ik ben erg gelukkig met het resultaat!
MBST staat voor Molekulare Biophysikalische Stimulation.
Kunt u mij vertellen wat de letters MBST betekenen ? Ik lees dat nergens. Bij voorbaat dank
Was er is dat centrum? En wat zijn de kosten? En wordt het vergoed.?
Goede dag Als resultaat wordt het accent gelegd op de verminderde pijn en/of het soepeler kunnen bewegen. Dat laatste kan m.i. weer het gevolg zijn als er minder pijnervaring is. Wat ontbreekt in uw beschrijving, en daar ligt mijn vraag, is of bij die 80% met succesratio, ook daadwerkelijk via een MRI scan of anderszins, meer kraakbeen dan voor de behandeling kan worden aangetoond. Of bij welk deel van die 80% dat zo is. Bedankt Groet
Waarom is deze kennis er niet bij de reguliere behandelaars en verzekeringen? Is de methode ook wetenschappelijk bekend ? Waar te lezen? Wellicht wat sceptisch, maar er zijn zoveel mooie beloftes over genezing zonder duidelijke onderbouwing en garantstelling , dat ik deze vraag bij nieuwe "heilbrengers" niet klakkeloos geloof. Waarom raden artsen en fysiotherapeuten (SOMT) dit dan niet aan bij hun behandelingen
Waar kan ik terecht voor deze behandeling?
Kan voor een vrouw van 84 jaar de behandeling MBST ook nuttig zijn.
Waar is dat mbst centrum
Plaats een opmerking