Prik met pijnstilling in de bilspier effectief bij heupartrose
Een prik in de bilspier met corticosteroïden is effectief als pijnstiller voor patiënten met heupartrose, ook wel heupslijtage genoemd. Het effect van de injectie in de bil houdt bovendien lang aan, zo’n twaalf weken. Tot op heden worden injecties met corticosteroïden, met als doel pijn te bestrijden, in het heupgewricht gezet. Maar deze ingreep is veel complexer dan een injectie in de bilspier.
Wat is het effect van een injectie in de bil?
Promovendus en orthopeed in opleiding Desiree Dorleijn promoveert op 25 januari op deze bevinding aan het Erasmus MC. Ze onderzocht twee groepen van in totaal 107 patiënten met pijnlijke heupartrose met elkaar. De ene groep kreeg een injectie met een nepmiddel in de bil, de andere groep kreeg een injectie met werkzame stof. Vóór de injectie was de gemiddelde pijnscore (op een schaal van 10) 4,3. In de groep die de placebo kreeg, daalde de score na twee weken naar gemiddeld 3,9. In de groep die corticosteroïden kreeg, daalde de gemiddelde score naar 2,6. Het effect hield gemiddeld twaalf weken aan.
Wat zijn de voordelen van een injectie in de bil?
Een behandeling met een injectie in de bil biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van een injectie in het heupgewricht. Patiënten hoeven voor een prik in de bilspier niet naar het ziekenhuis. Een injectie in het gewricht dient te worden gegeven op de afdeling Radiologie, omdat de specialist met echografie of röntgenfoto moet kijken waar de injectie kan worden gezet. Een prik in de bilspier kan door de huisarts worden gegeven. De nieuwe methode is daardoor tevens veel goedkoper.
Wat is heupartrose?
In Nederland hebben naar schatting 80.000 mannen en 160.000 vrouwen last van heupartrose. Het is een reumatische aandoening die doorgaans ontstaat op middelbare leeftijd, waarbij het kraakbeen in de gewrichten dunner en zachter wordt. Daarbij ontstaat geleidelijk aan pijn. Wanneer pijnstilling met medicatie als ibuprofen of paracetamol niet meer helpt, kan worden gekozen voor een injectie met corticosteroïden in het gewricht als tijdelijk oplossing van de pijnklachten. Pas in allerlaatste instantie komt het aanbrengen van een heupprothese in beeld als behandeloptie.
Toekomstplannen
Het effect van de injectie in de bilspier is in deze studie niet vergeleken met het effect van een injectie in het gewricht. Volgens promovendus Dorleijn moet de injectie in de bilspier dan ook gezien worden als een waardevolle aanvulling op het bestaande behandelprotocol. “De prik in de bil is vooral een goede tussenstap. In de toekomst zou de prik in de bilspier vergeleken kunnen worden met de injectie in het gewricht. Ook zou onderzocht kunnen worden of knieartrose op een zelfde manier behandeld kan worden met een prik in het bovenbeen in plaats van in het kniegewricht.”
Bron: Erasmus MC
Reactie
Goedemiddag, ik was verleden week bij mijn vervangend huisarts voor een cortisone-injectie in de rechterschouder, zij zei tegen mij , dat doen we niet meer bij chronische patiënten??? Daarna liet mijn opgezette wijsvinger- en middelvingertop zien, en het antwoord was, o dat is artrose. Dag mevrouw. Ik mankeer eigenlijk weinig mijn wervelkanaal is van nek tot stuitje vernauwd door stenose en ik ben net geopereerd op het niveau L3,4,5 de volgende operatie is S1. Mij R. grote teen heeft osteomyelitis daarom moet eerdaags de teentop worden geamputeerd. Ook ben ik gediagnostiseerd dat ik polyneuropatie, artrose/artritis/fybromyalgie en heb ik net een RPF-behandeling ondergaan om de pijn te verminderen echter dit voelt nog niet echt goed. Eigenlijk het ergste is de looponzekerheid, de pijn en de gevoelloze delen van mijn benen. Ik doe drie kwartier oefeningen in bede voor het opstaan en kom daardoor min of meer in beweging. Ergens heb ik zeker na de nutteloze opmerking van de vervangend huisarts het gevoel dat ik onderbehandeld word en zeker door deze arts niet serieus genomen wordt. De cortisone injecties helpen wel degelijk een poosje, waarom dan de opmerking, we doen dat niet meer bij chronisch patiënten, kunnen die gewoon verrekken? En dan o, dat is artrose, of het een sneetje in je vinger is.. Ik ben 74 en weeg gelukkig bij een lengte van 167 maar 57 kg, dus dat rust niet op mij, maar ik heb eeuwig pijn en slik daarvoor wel morfine, ook zoiets dat moest ik maar eens afbouwen. Ik heb dit geprobeerd en ging dood van de pijn. Ja zo goed is de gezondheidszorg soms in NL. Want de grote teen met de osteomyelitis, duurt al jaren, het begon met een bultje, in 2012, o dat gaat wel weg, toen is de nagel gelicht en verwijderd maar het bultje lieten ze zitten. Het jaar daarop een biopt, ja misschien, wellicht eventueel een osteomyelitisbeeld, en ja welke antibiotica zullen we nemen, er volgde 12 weken doodziek zijn en de MRI-scan die gemaakt moest worden was niet nodig. Een ander orthopeed, zag mijn hakjes 3 cm en constateerde zonder verder onderzoek dat mijn achillespees te kort was. Aangekomen bij mijn fysiotherapeut volgde een lachsalvo, ik kan van alles vinden maar een te korte achillespees is lulkoek, ik citeer. Soms denk ik zit ik in de verkeerde hoek want met alles wat ik mankeer en de medische reacties daarop, voel ik mij niet echt goed behandeld en ook niet serieus genomen. Maar ja over een paar jaartjes ben ik er niet meer, want dit is niet leven maar een vorm van overleven. Ik moest dit even van mij afschrijven, want ik neem aan dat u op afstand niets kunt doen. Het ergste is dat ik in mijn werk gevangenisdirecteur en later directeur verslavingszorg, altijd op anderen gelet heb en zorggedragen heb voor goede zorg voor de mensen die aan mij toevertrouwd waren en ik dit erg mis voor mijzelf. Vriendelijke groet Marijke Hauwert
Plaats een opmerking