Onverwachts verband tussen bloedsuiker en hersenkanker aangetoond
Het is algemeen bekend dat diabetes het risico verhoogt op verschillende vormen van kanker, maar het tegendeel is waar bij een vorm van hersenkanker. Nieuw onderzoek van The Ohio State University legt het onverwachtse verband en werpt licht op de ontwikkeling van kankercellen.
Onderzoek naar bloedsuiker en hersenkanker
Het onderzoek omvatte gegevens uit twee grote langetermijnstudies. De eerste heette AMORIS, en werd onder 528.580 Zweden gehouden. De tweede, Me-Can, bestond uit 269.365 Oostenrijkers en Zweden. In totaal ontwikkelden 812 deelnemers gliomen. Dit zijn de meest voorkomende kwaadaardige hersentumoren.
Hoofdonderzoekster Judith Schwartzbaum en haar team evalueerden bloedsuiker- en diabetesdata, en de relatie met hersenkanker. Ze ondervonden dat de deelnemers met hogere bloedsuikerwaarden en diabetes een lager risico hadden op het ontwikkelen van gliomen.
“De vraag rijst hierdoor waarom het verband tussen bloedsuikerwaarden en hersenkanker anders is dan bij verschillende soorten kanker,” zegt Schwartzbaum. Ze voegt eraan toe dat het onderzoek een belangrijke stap maakt naar een beter begrip van de mechanismen achter de ontwikkeling van gliomen.
Een glioom ontstaat uit steuncellen die gliacellen genoemd worden. Deze gliacellen voorzien de zenuwcellen in de hersenen van voeding, bescherming en isolatie. Wanneer er mutaties optreden in de gliacellen kunnen ze veranderen in gliomen, wat hersenkanker veroorzaakt. Dit gebeurt meestal op middelbare leeftijd, en op het moment is er nog geen behandeling die langetermijnoverleving waarborgt. Er wordt uiteraard wel divers onderzoek naar gedaan.
Eerder onderzoek
De ontdekking bouwt voort op eerder onderzoek van The Ohio State University dat aantoonde dat een hoge bloedsuikerwaarde het risico op de goedaardige hersentumor meningeoom verlaagt. Daarnaast zijn er veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen hoge bloedsuikerwaarden en verschillende soorten kanker.
“Diabetes en hoge bloedsuikerwaarden verhogen het kankerrisico op verschillende plaatsen waaronder de dikke darm, borst en blaas. Maar deze zeldzame hersentumoren komen vaker voor bij mensen met normale bloedsuikerwaarden,“ stelt Schwartzbaum.
Conclusies
Schwartzbaum: “Dit suggereert wellicht dat de tumor zelf bloedsuikerwaarde beïnvloedt. Of dat verhoogde bloedsuikerwaarden en diabetes paradoxaal kunnen worden geassocieerd met een beschermende factor die het risico op hersentumoren vermindert.” Ze geeft hierbij het voorbeeld dat de groeifactor die geassocieerd wordt met gliomen in lagere hoeveelheid gevonden wordt bij mensen met diabetes. “De hersenen vertegenwoordigen slechts zo’n 2 procent lichaamsgewicht, maar verbruiken ongeveer 20 procent van de beschikbare glucose in het lichaam,” voegt Schwartzbaum toe.
Het onderzoek naar dieet en het effect op de ontwikkeling van hersenkanker heeft gemengde resultaten getoond. “Er is meer werk nodig om te bepalen of er iets in de wisselwerking tussen suiker en kanker positief kan zijn voor hersenkankerpatiënten,” aldus Schartzbaum.
Het onderzoek is in de online uitgave Scientific Reports gepubliceerd.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking