Blijf op de hoogte

Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Belangrijk in de behandeling van etalagebenen (Perifeer Arterieel Vaatlijden) is looptraining. Tijdens de eerste coronagolf in maart en april 2020 waren veel fysiotherapeuten gedwongen hun deuren te sluiten en voor veel mensen met etalagebenen verviel daarmee de training. Huisarts Mirthe Bakker: “Ik heb mijn patiënten uiteraard wel geadviseerd om zoveel mogelijk te bewegen. Maar het klopt dat het veel in het nieuws is dat mensen met wat voor klachten dan ook, een bezoek aan de huisarts of specialist uitstellen.”

Uitgestelde zorg voor etalagebenen

Vaatchirurg Michiel Warlé: “In de maanden van de eerste golf hebben we continu zorg verleend, maar er is wel sprake van uitgestelde zorg. Daardoor zien we nu, een aantal maanden later, mensen met grotere wonden op de benen dan normaal. De kans dat er een grote ingreep plaats moet vinden, is daardoor gestegen.” Ook bij de huisartsen is sprake van uitgestelde zorg. Mireille ten Berg: “We draaien nu, in oktober 2020, nog altijd beduidend minder consulten dan normaal. Ik maak me daar wel zorgen over, het is zorgelijk dat mensen met etalagebenen wegblijven van het spreekuur. De gevolgen daarvan zien we nu nog niet direct, maar dat gaat zeker nog komen.”

Wanneer naar de huisarts met etalagebenen

Voor mensen met pijn in de benen en dus mogelijk etalagebenen, is het wel zaak om een aantal dingen in de gaten te houden om toch op tijd met klachten naar de huisarts te gaan. Het gaat dan vooral om pijn in de benen, ook ’s nachts en in rust, en minder spierkracht in de benen. Elke huisartspraktijk heeft op de eigen site de regels rondom bezoek aan de praktijk duidelijk gemaakt, zodat patiënten zelf kunnen zien hoe de zorg goed en veilig is geregeld.

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer.

PP-XAR-NL-0532-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Weten mensen met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) goed hoe zij preventief met hun ziekte en medicatie om moeten gaan? Huisartsen en vaatchirurgen vragen zich dat af. En vaak is er een groot verschil tussen ‘weten’ en ‘doen’.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.