Blijf op de hoogte

De beste behandeling bij etalagebenen? Gezonder gaan leven!

Je hebt het vast al gehoord van de dokter toen je de diagnose etalagebenen kreeg. Het enige wat écht helpt, is gezond leven. Dus stoppen met roken in het geval dat je rookt en starten met dagelijks lopen en gezond eten. Maar wat klinkt als een eenvoudig advies, is natuurlijk in de praktijk ongelooflijk ingewikkeld. Ook huisarts Mehrzad Nasseri weet hoe moeilijk het is om met ongezonde gewoontes te breken. Toch heeft hij er vertrouwen in dat iedereen die het écht wil, dat kan.

“Zolang je niet stopt met roken, werken de medicijnen veel minder,” zegt dokter Nasseri stellig. “Door te roken blijf je de wanden van al je bloedvaten beschadigen en verhoog je je cholesterol. Zó belangrijk is het bij etalagebenen dus om dat roken op te geven. Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) genees je niet met een pil of operatie, nee, dat doe je zelf. Door te stoppen met roken en te beginnen met lopen.”

Stoppen met roken doe je niet alleen

Dokter Nasseri: “Als ik merk dat een patiënt écht wil stoppen met roken, maar misschien niet goed weet hoe dat succesvol aan te pakken, ga ik helpen. Hier in de huisartsenpraktijk hebben we een coach die patiënten daarmee begeleidt. Want hulp bij het stoppen werkt nu eenmaal vele malen beter dan op eigen houtje een poging wagen. Het slaat beter aan als iemand je motiveert, activeert, tips geeft en eventueel begeleidt met medicatie. Vraag jouw huisarts dus gerust om hulp als je het roken zat bent. Hij of zij biedt je altijd hulp.”

Start met lopen

“Maar een gezonde leefstijl om die etalagebenen te genezen, behelst meer dan stoppen met roken,” legt dokter Nasseri uit. “Looptraining is een must.  Door de activatie van je spieren gaan andere bloedvaten in je been zuurstof naar de spieren vervoeren. De bestaande vernauwingen in je beenslagader(s) blijven dan wel, maar de looptraining zorgt ervoor dat het bloed nieuwe wegen vindt om zuurstof naar de spieren te brengen. Zo ontstaan er nieuwe bloedvaatjes. Precies daarom is het belangrijk om te blijven lopen, ook als je van je klachten af bent. Het lopen houdt de bloedvaten in je benen gezond.”

Loop jezelf gezond

Dokter Nasseri: “Het mooie van dat dagelijks lopen als onderdeel van de behandeling tegen etalagebenen, is dat je er meteen die extra kilo’s mee aanpakt. Lopen zet je in beweging, wat goed werkt tegen een te hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Bovendien verlaagt het de kans op diabetes (suikerziekte), of als je dat al hebt, helpt het je de glucosewaarden te verlagen. Zoek met die dagelijkse wandeling dus vooral je grenzen op en ga eroverheen. Op die manier wordt bewegen een steeds fijner onderdeel van je leven, in plaats van een ‘moetje’.”

Gezond en lekker?

“Als het om gezond eten gaat, verwijs ik patiënten altijd door naar de website van het Voedingscentrum en soms naar een diëtist,” besluit dokter Nasseri. “Want ook daarvoor geldt net als bij stoppen met roken: als je goede begeleiding krijgt, is de kans dat het lukt, vele malen groter. Bovendien kan de diëtist je goed helpen met een dieet dat bij jou past. Daarmee houd je het natuurlijk ook veel beter vol. Want eten kan, ook als het gezond is, net zo lekker zijn als die snelle ongezonde hap!”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0319-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.