Blijf op de hoogte

Doorverwijzing naar het ziekenhuis met etalagebenen

Als de huisarts heeft geconstateerd dat je etalagebenen hebt, is het soms nodig dat je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar zal een specialist je verder onderzoeken. Wat kan je precies verwachten bij een bezoek aan de vaatchirurg? Prof. dr. Moll, hoogleraar vaatchirurgie in het UMCU, legt het uit.

Prof. dr. Moll is een gerenommeerd vaatchirurg en daarmee kenner van het fenomeen etalagebenen, of zoals hij het in medische termen noemt, perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Prof. dr. Moll: “Wat ik iedere patiënt met PAV op het hart druk, is dat stoppen met roken en starten met looptraining het allerbelangrijkst is. Anders heeft de operatie geen zin en zie ik je binnen de kortste keren terug voor wéér een operatie.”

Het onderzoek

“Het eerste wat ik doe, is controleren of er geen ophoping van vocht (oedeem) in het been zit,” legt prof. dr. Moll uit. “Daarna meet ik de bloeddruk in de armen en bij de kuiten. Ben je gezond, dan zal de bloeddruk in de arm gelijk zijn aan die van het been. Maar bij etalagebenen is de bloeddruk in (één van) de benen lager. Dat betekent dat er ergens, tussen je onderbuik en je enkels, een verstopte slagader (bloedvat) zit. Die verstopping in het bloedvat beperkt de bloedtoevoer in je benen, waardoor de bloeddruk lager wordt. Dan zie je bijvoorbeeld een bloeddruk van 120 mmHg in de arm, tegenover 60 mmHg in het been. Ik meet dat overigens heel snel met mijn speciale stethoscoop, dus pijn doet het niet.”

Tweede bezoek

Prof. dr. Moll: “Als ik de diagnose etalagebenen heb gesteld, zal ik iedere patiënt aansporen om met looptraining te starten en, mocht diegene een roker zijn, te stoppen met roken. Dan maken we een paar weken later een nieuwe afspraak. Als je dan weer een tijdje achter elkaar kunt lopen, verder dan een paar weken daarvoor, is er geen operatie nodig. Wat fijn is, want het liefst wil je, vanwege de risico’s, elke operatie vermijden.”

Wel een operatie nodig?

“Mochten de klachten echter gelijk zijn gebleven, dan volgt er een MRA, wat een soort MRI-scan is,” legt prof. dr. Moll uit. “Hierbij brengen we de bloedvaten nauwkeurig in kaart en zien we precies welke slagader verstopt is. Als ik dan besluit te opereren, bijvoorbeeld door een bypass, een omleiding om het afgesloten vat heen, te doen, dan geldt nog steeds het advies om met die looptraining verder te gaan en indien van toepassing echt van de sigaret af te blijven. Want die operatie heeft vooral nut als die in een gezond(er) lichaam wordt verricht. Dan houdt het effect van de bypass jaren langer aan dan wanneer je niet in beweging komt en bijvoorbeeld stug blijft doorroken.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0283-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.