Blijf op de hoogte

Het slikken van medicijnen bij etalagebenen

Net als stoppen met roken en (al dan niet begeleid) dagelijks flink wat stappen te maken, is het bij etalagebenen belangrijk om je medicijnen trouw in te nemen. Je zal het waarschijnlijk niet merken, maar die tabletten houden je bloedvaten gezond waardoor de kans op nieuwe vernauwingen en verstoppingen in slagaders (bloedvaten) kleiner wordt. Prof. dr. Moll, hoogleraar vaatchirurgie in het UMCU, legt het uit.

“Elke dag netjes je tabletje(s) slikken, doe je niet om je dokter een plezier te doen,” vertelt prof. dr. Moll. “Dat doe je voor jezelf en dan met name je toekomstige zelf. Want de bloedverdunners (medicijnen die ervoor zorgen dat je bloed minder snel stolt) die de huisarts of vaatchirurg voorschrijft als je etalagebenen hebt, zorgen ervoor dat je bloedvaten beter beschermd blijven. Natuurlijk moet je daarnaast zelf gezonder gaan leven, want dan werken die pillen beter.”

Therapietrouw

Neem je netjes, dus zoals in het recept staat uitgelegd, je medicatie in, dan ben je wat dokters noemen ‘therapietrouw’. “Ik begrijp dat een flink deel van de mensen het lastig vindt om de tabletten precies te slikken zoals de bedoeling is. En dat kan met van alles te maken hebben,” legt prof. dr. Moll uit. “Ik neem daarom altijd uitgebreid de tijd om patiënten uit te leggen waarom en hoe zij een geneesmiddel moeten gebruiken. Want zomaar een recept over tafel schuiven, werkt niet. De uitleg op het doosje is soms best ingewikkeld opgeschreven en wellicht begrijp je niet goed wat die pillen precies voor je doen. Dus mocht je je afvragen hoe vaak je tabletten moet innemen en waarom, vraag dan gerust je dokter om uitleg. Artsen zijn er tenslotte voor om jou zo gezond mogelijk te maken en die medicijnen helpen daarbij.”

Waarom bloedverdunners bij etalagebenen?

Prof. dr. Moll: “De tabletjes die de dokter je voorschrijft, zijn bloedverdunners die ervoor zorgen dat je bloed minder snel stolt. Ze verkleinen de kans op het krijgen van bloedstolsels in de vaten, waardoor de kans op verdere vernauwing en verstopping van je bloedvaten dus minder wordt. Ook de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte, neemt hierdoor in principe af. Besef wel dat pillen alléén niet de oplossing zijn. Je moet er altijd gezonder bij leven, anders doe je het effect ervan teniet. Let trouwens bij het gebruik van bloedverdunners op als je een wondje hebt; dat kan wat heviger bloeden dan normaal.” De kans op bloedingen wordt door het gebruik van bloedverdunners groter.

Blijven slikken

“In het geval van etalagebenen, oftewel perifeer arterieel vaatlijden (PAV), moet je de rest van je leven medicijnen blijven slikken,” benadrukt dokter Moll. “Zo bescherm je je bloedvaten blijvend tegen vernauwing en verstopping. Merk je vervelende bijwerkingen op die waarschijnlijk door de medicatie veroorzaakt worden? Stop dan niet zomaar met slikken, maar bespreek dit met je dokter.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0283-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.