Blijf op de hoogte

Wat adviseert de dokter bij etalagebenen?

Bij etalagebenen geeft de dokter drie adviezen: start met lopen, stop met roken en begin met gezond eten. “Jezelf gezonder maken, is de allerbeste behandeling, beter dan een operatie ooit kan doen,” legt prof. dr. Moll, hoogleraar vaatchirurgie in het UMCU uit.

“Even een korte uitleg wat er aan de hand is bij etalagebenen,” begint prof. dr. Moll. “Bij etalagebenen, oftewel perifeer arterieel vaatlijden (PAV), is een slagader (bloedvat) in een been vernauwd of compleet verstopt. Daardoor kan er minder goed zuurstofrijk bloed bij de beenspieren komen, waardoor die spieren, als ze in actie komen tijdens het lopen, niet genoeg zuurstof krijgen. En dat kan flink pijn doen. Even stilstaan helpt om de pijn te laten verdwijnen, want dan komen de spieren tot rust en kan de bloedstroom het tekort aan zuurstof aanvullen.”

 Loop, stop met roken en val af

Prof. dr. Moll: “Er zijn drie dingen die bewezen helpen om etalagebenen te genezen: stappen zetten, sigaretten afzweren en gezond eten. Het handige daarvan is: je hebt de dokter er niet bij nodig, want je kunt het helemaal zelf doen. Althans, doe het wel met hulp van specialisten, zodat je gemotiveerd aan de slag gaat om gezonder te gaan leven. Als je het samen doet, heb je namelijk de grootste kans dat het lukt!”

1: start met lopen

“Looptraining, onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, is de eerste stap om van die vervelende pijn af te komen,” legt prof. dr. Moll uit. “Je weet dan zeker dat je het op de juiste manier doet. Bovendien helpt je loopcoach je over die moeilijke punten heen wanneer het letterlijk even te veel pijn doet om door te gaan. Want laat je niet misleiden door het idee dat als je pijn voelt dat je moet stoppen met lopen. Bij etalagebenen moet je juist even door die pijn heen. Dat kan geen kwaad, sterker nog; je zult zien dat dat op den duur gaat helpen om van de pijn af te komen! Want het dagelijks lopen zorgt ervoor dat die bloedtoevoer in de benen weer beter wordt, waardoor de spieren weer van zuurstof worden voorzien.”

2: stop met roken

Prof. dr. Moll: “Ben je eraan toe om te stoppen met roken? Doe het dan onder begeleiding. Je hebt dan de grootste kans om het vol te houden. En daarmee doe je je lijf een heel groot plezier. Want al volg je alle andere adviezen bij etalagebenen op, als je blijft roken, heeft het eerlijk gezegd allemaal geen zin. Roken is nu eenmaal de grootste veroorzaker van vernauwingen in je bloedvaten. Stoppen met roken helpt dus je etalagebenen te genezen én verlaagt bovendien meteen de kans op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte. Maar omdat we weten hoe ontzettend moeilijk het is om met die hardnekkige verslaving te stoppen, raad ik patiënten altijd aan om hulp te zoeken.”

3: verlies wat kilo’s

“Net zoals bij starten met lopen en stoppen met roken, lukt afvallen het best als je het onder begeleiding doet van een specialist,” vervolgt prof. dr. Moll. “Samen met een diëtist kun je uitvinden hoe simpel en lekker het is om gezond te eten. Als je wat te zwaar bent, mag je nog steeds vet eten zolang je maar zo veel mogelijk kiest voor onverzadigd vet.  Dat helpt namelijk de vervetting in je bloedvaten tegen te gaan, waardoor je minder kans hebt op vernauwing en verstopping. De diëtist legt je uit wat je precies kunt eten om je bloedvaten én dus je hele lijf gezonder te maken.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0283-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.