Blijf op de hoogte

Wat kan je zelf doen als je etalagebenen hebt?

Vervelend als je gehoord hebt dat je etalagebenen hebt. Maar er is gelukkig ook goed nieuws! Want dit is bij uitstek dé aandoening waar niet de dokter, maar vooral jijzelf controle hebt over de behandeling. Dus trek aan die wandelschoenen, rook die aller, allerlaatste sigaret en gooi eens wat groenten in de pan. Huisarts Mirthe Bakker legt uit hoe je jezelf kunt genezen als je de diagnose ‘perifeer arterieel vaatlijden (PAV)’ hebt.

“Bij etalagebenen zijn twee dingen heel belangrijk: stoppen met roken en starten met looptraining,” legt dokter Bakker uit. “Een verbeterde leefstijl heeft direct effect. Dus niet wat patiënten soms denken, dat ik een pilletje voorschrijf en dat daarmee de klachten weggaan. Nee, je moet zelf in actie komen. Wat betreft stoppen met roken wil iedere huisarts je graag helpen. Of kijk alvast op de website ikstopnu.nl. Hier vind je informatie hoe het stoppen je deze keer wel echt gaat lukken.”

Hoe doe je wandeloefeningen?

Dokter Bakker: “Starten met looptraining is een tweede belangrijke manier om af te rekenen met je etalagebenen. Want door regelmatig te wandelen, liefst dagelijks, verbeter je de bloedtoevoer in je benen. Wil je meteen aan de slag met wandeloefeningen? Heel goed! Je kunt samen met een fysiotherapeut looptraining doen of zelf aan de slag gaan. Dat doe je zo: loop net zo lang tot je pijn in je been krijgt en loop dan 10 stappen door. Het kan beslist geen kwaad om door die pijn heen te gaan; sterker nog, dat is juist de bedoeling. Rust nu even uit tot de pijn is verdwenen. Herhaal deze oefening gedurende 15 tot 30 minuten. Probeer deze wandeloefening in elk geval drie maal per week te doen, maar liever nog elke dag. Houd dit 6 maanden vol en blijf ook daarna veel wandelen.”

Pijn is goed!

“Het is belangrijk dat je met wandeloefeningen echt door die pijn heengaat,” benadrukt dokter Bakker. “Pijn is in dit geval een positief signaal, want het geeft aan dat je je bloedvaten prikkelt. Ga je niet door die pijn heen, dan kan je steeds minder ver lopen en gaat het steeds meer pijn doen. Tot je helemaal niet meer kunt lopen en ook in rust pijn in je been hebt…”

Doe het samen

Dokter Bakker: “Stoppen met roken en starten met looptraining zijn dus de belangrijkste dingen om te doen als je etalagebenen hebt. Nóg beter is het als je ook gezonder gaat eten, meer beweegt en minder alcohol drinkt. Dat helpt allemaal die verdere vaatvernauwing in je benen én andere delen van je lijf tegen te gaan. En vraag je partner vooral om mee te doen, dan houd je het beter vol.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad.

PP-XAR-NL-0300-1

Gerelateerde artikelen

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Etalagebenen
Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.