Blijf op de hoogte

Hart

Over de ziekte

Gerelateerde artikelen

Rokers met een hart- of vaatziekte die stoppen met roken leven gemiddeld vijf jaar langer. En de kans op een volgende hart- of vaatziekte wordt met gemiddeld 10 jaar uitgesteld.…

Elf jaar geleden werd bij Alye (49) fibromusculaire dysplasie (FMD) ontdekt. Een ziekte die je nauwelijks opmerkt, maar ernstige gevolgen kan hebben. Openhartig doet ze haar verhaal over het verloop…

 

Symptomen

Gerelateerde artikelen

Een slechte levensstijl vormt hoe dan ook een risico voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes, ongeacht de genetische achtergrond van iemand. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder…

‘Pijn op de borst’ is een vrij algemene omschrijving, een klacht met veel mogelijk verschillende oorzaken. Dat werd ook onderkend door Zorginstituut Nederland, een onafhankelijk adviesorgaan van het ministerie van…

Weduwen en weduwnaars lopen in het eerste half jaar dat hun partner is komen te overlijden een hoger risico op sterfte door een “gebroken hart”. Dit melden onderzoekers van de…

Bloeddruk is een onderwerp waar velen makkelijk over spreken. Maar wat is het precies en wanneer is er sprake van een hoge bloeddruk? En dan: niet iedereen met een hoge…

Wanneer de oorzaken van hart- en vaatziekten ter sprake komen, worden meestal lichamelijke factoren als overgewicht, roken of een te hoog cholesterol genoemd. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat psychosociale…

Patiënten die in het verleden zijn behandeld voor borstkanker of lymfoom moeten alert zijn op de symptomen van hartfalen. Volgens arts-onderzoekers van de Mayo Clinic lopen zij het risico op…

Een zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg, blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Vandaag publiceren zij,…

Iedereen weet dat roken, vet eten en weinig bewegen slecht zijn voor hart en vaten. Sinds een aantal jaren weten we dat chronische ontsteking, zoals dat bijvoorbeeld bij reuma het…

Mannen die al op jonge leeftijd grijs en kaal worden, lopen ongeveer vijf keer meer risico om voor hun veertigste een hartziekte te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepresenteerd…

Vrouwen die ten minste drie traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt, lopen een hoger risico om een hartziekte te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Pittsburgh School of Medicine.…

Gebrek aan slaap zorgt niet alleen voor een slecht humeur. Het kan ook nog eens ontstekingen als gevolg van stress met zich mee brengen. Dit blijkt uit onderzoek van de…

Dat overwerken voor stress kan zorgen, is algemeen bekend. Maar een langdurige werkweek kan nog veel meer risico’s met zich meebrengen. Hartziekten Onderzoek in American Journal of Industrial Medicine liet…

Lekkende hartkleppen komen in verschillende gradaties voor en hoeven lang niet bij iedereen dezelfde symptomen te veroorzaken. De ene patiënt houdt het nog jaren vol met behulp van de juiste…

Nieuw onderzoek legt het verband tussen slaapgebrek en een sterfterisico bij mensen met het stofwisselingssymdroom. Deze aandoening verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Onderzoek naar slaapgebrek en hart- en…

Heftige emotionele reacties of zware fysieke inspanningen verdubbelen mogelijk het risico op een hartaanval. Dit blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Circulation. Onderzoekers vonden een verband tussen de drie…

Nieuw onderzoek laat zien hoe roken kan leiden tot hartfalen. Volgens de onderzoekers zorgt roken voor verdikking van de hartkamers, hierdoor vermindert de hartpompfunctie. Uit de resultaten blijkt tevens dat…

Stress en hart- en vaatziekten zijn zonder meer aan elkaar gerelateerd. Hoe het precies komt dat stress de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, is nog niet bekend. Adrenaline lijkt…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

Meer dan een kwart van de mensen overleeft een hartstilstand als burgerhulpverleners binnen zes minuten worden gemobiliseerd door middel van een tekstberichtje. Dat is aanzienlijk meer dan wanneer deze vorm…

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Het is voor een groot deel een kwestie van onfortuin, als je een hartinfarct krijgt door aderverkalking. Dat melden onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen…

Bekend probleem: hartritmestoornissen treden onregelmatig en onvoorspelbaar op. Daardoor zijn ze doorgaans slecht te diagnosticeren, want een ritmestoornis moet maar net optreden op het moment dat bijvoorbeeld een ECG wordt…

Werk jij regelmatig ‘s nachts? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Onderzoekers van de McGill University hebben namelijk ontdekt dat de genen die belangrijke biologische processen regelen niet in…

Mensen met een arteriële trombose in hun been lopen een relatief hoog risico om kanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van the Aarhus University en the Aarhus University Hospital.…

In het Erasmus MC vindt momenteel een kleine revolutie plaats: als eerste ziekenhuis in Nederland wordt er gewerkt met de CardioInsight 3D-technologie. Dit vest, bestaande uit 252 elektroden, toont een…

E-health speelt een steeds grotere rol in de zorg. Vooral op het gebied van de preventie van hart- en vaatziekten valt veel winst te behalen, maar een gebrek aan acceptatie…

Smartphones spelen een belangrijke rol in vele aspecten van ons leven, zo ook op gezondheidsvlak. Er zijn steeds meer mogelijkheden om met behulp van je smartphone de hartslag te meten.…

Een griepje lijkt onschuldig, maar volgens onderzoekers van the Institute for Clinical Evaluative Sciences en Public Health Ontario blijkt niets minder waar te zijn. Het influenzavirus zou het risico op…

Als je onderzoeksresultaten bij mannen en vrouwen op één hoop gooit, mis je relevante informatie om hartziekten eerder op te sporen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Aisha Gohar. Ze…

Het trainen van ambulancepersoneel op het signaleren van bloedvergiftiging (sepsis) kan vroege herkenning en zorg in de hele zorgketen verbeteren. Dit blijkt uit een grote landelijke studie in de periode…

Vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben opgelopen moeten eerder getest worden op hart- en vaatziekten. Nu wordt vrouwen aangeraden op hun vijftigste naar de huisarts te gaan voor controle. Maar uit…

Het was al bekend dat bladderrijke groenten als spinazie en broccoli veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maar onderzoekers hebben hier recent nog één aan toegevoegd. Ze ontdekten dat vitamine K,…

Bestraling bij hoofd-halskanker verhoogt het risico op een herseninfarct. Bestralingsschade aan de halsslagader speelt hierbij een rol, in combinatie met risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals overgewicht en roken. Meer…

Goed nieuws voor wie af en toe van een wijntje houdt. Onderzoekers van de University of Texas Medical Branch hebben namelijk aangetoond dat licht tot gematigd drinken het risico op…

Het wijdverspreide idee dat een of twee alcoholische drankjes per dag goed zijn tegen hartziekten is misschien niet waar. Daar wijst een nieuwe analyse van 45 onderzoeken op. Hard bewijs…

Dagelijks sterven in Nederland 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten, onder meer omdat de signalen, anders dan bij mannen, niet goed begrepen worden. Zo blijken vrouwen met milde kransslagaderverkalking een…

Myocarditis is de verzamelnaam voor ontstekingen van de hartspier en ontstaat meestal door een virus. Van deze aandoening is bekend dat het lastig te diagnosticeren en te behandelen is. Dankzij…

Onderzoekers van het UMCG hebben 64 genenlocaties gevonden die een verband hebben met onze hartslagfrequentie. Van 46 van deze locaties was nog niet eerder bekend dat ze verband hadden met…

De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Midden jaren 90 was de overleving 9 procent. Inmiddels is dit percentage gestegen tot…

Hartfalen is een aandoening die steeds vaker voorkomt. In Nederland lijden er momenteel bijna 142.000 mensen aan en naar schatting neemt dit aantal verder toe tot 195.000 tegen 2025. Toch…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

Hartfalen treft tussen de 20 en 30 procent van de Nederlandse bevolking. Toch zijn maar weinig mensen bekend met de symptomen, oorzaken en gevolgen van deze ernstige en veelal chronische…

Het hart van topatleten die drie keer achtereen meedoen met de Olympische spelen groeit. Vooral de eerste vier jaar neemt de omvang toe van de rechterkant van het hart, dat…

Mensen met een hoge bloeddruk profiteren het meest van de combinatie van muziek en bloeddrukverlagende medicatie. Dat veronderstellen onderzoekers van the Sao Paulo University in Brazilië. Samen vormen ze een…

Tot niet zo lang geleden was de enige optie voor patiënten met hartklepaandoeningen een openhartoperatie. Tegenwoordig kunnen hartklepinterventies ook plaatsvinden met een katheter, waarbij via de liesslagader of liesader een…

In Nederland kampen naar schatting drie miljoen mensen tussen de 30 en 70 jaar met een te hoge bloeddruk. Nog eens 1,6 miljoen mensen worstelen met een te hoog cholesterolgehalte.…

Heb je last van hypertensie, maar wil je liever geen medicatie slikken? Gelukkig zijn er nog andere manieren om je bloeddruk te verlagen. 1. Minder met toegevoegde suikers Verschillende onderzoeken…

Goed nieuws voor kaasliefhebbers. Onderzoekers veronderstellen namelijk dat het dagelijks eten van 40 gram kaas het risico op hartziekten en beroertes verlaagt. De resultaten zijn onlangs verschenen in de European…

Rokers met een hart- of vaatziekte die stoppen met roken leven gemiddeld vijf jaar langer. En de kans op een volgende hart- of vaatziekte wordt met gemiddeld 10 jaar uitgesteld.…

Iedereen kent de feiten: dagelijks sterven ruim honderd mensen aan hart- en vaatziekten in Nederland en overlijden hier meer vrouwen aan dan mannen. In 2040 verwacht het Centraal Bureau voor…

Recent heeft de Gezondheidsraad de nieuwe beweegrichtlijnen bekendgemaakt. Wat blijkt? Wekelijks twee en een half uur matig intensieve activiteit is voldoende om hieraan te voldoen. En daarbij geldt: hoe meer…

Cardiovasculaire zorg wordt, wanneer patiënten eenmaal stabiel zijn, in steeds meer gevallen overgedragen van de cardioloog naar de huisarts. Vanzelfsprekend kan de huisarts bij twijfel altijd terugvallen op overleg met…

“In Nederland lijden ongeveer 1 miljoen mensen aan een hartziekte. Vanwege betere behandeling van acute hartziekten, waar vroeger veel mensen aan overleden, zal het aantal chronische hartpatiënten de komende jaren…

Patiënten die herstellen van een hartaanval zijn wellicht gebaat bij het gebruik van visolie of omega-3 vetzuren supplementen. Deze kunnen helpen bij het verbeteren van de hartfunctie en het herstellen…

Een ICD wordt vaak ingebracht bij mensen met een verhoogd risico op een hartritmestoornis, of bij hen die er ooit door zijn getroffen. Zo kan men onvoorspelbare ritmestoornissen corrigeren, en…

Met duidelijke afspraken tussen eerste- en tweedelijnszorg wordt de zorg voor mensen met hartfalen duidelijk verbeterd. Daar komt bij dat een ontwikkeling als telemonitoring aan populariteit en belang wint. LTA:…

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een aandoening aan de hartspier. Het is één van de varianten van cardiomyopathie, de verzamelnaam voor verschillende, onderling soms zeer verschillende aandoeningen aan de hartspier. HCM…

Burgerhulpverleners kunnen mensen met een hartstilstand reanimeren. Reanimatie bestaat uit het opheffen van een hart- of ademhalingsstilstand door het geven van beademing en hartmassage. Hoe meer mensen dit onder de…

Cardiologen, huisartsen, ambulance-diensten en patiëntenverenigingen werken samen om de zorg voor hartpatiënten te verbeteren. Dit doen zij binnen het NVVC Connect Project, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.…

De verbinding tussen het hart en de longen is hecht en levert veel overlap op. Het is daarom geen gekke gedachte om in een hartlongcentrum de kennis en kunde van…

Nieuwe medicijnen vragen wellicht om een andere aanpak in de antistolling zorg. Veel mensen in Nederland moeten ervoor zorgen dat hun bloedstolling geremd wordt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze…

Om onderzoek goed aan te laten sluiten bij de dagelijkse praktijk en bij de wensen van hart- en vaatpatiënten is het College van Ervaringsdeskundigen in het leven geroepen. Hierin zitten…

 

Palliatieve fase

Gerelateerde artikelen

Dankzij een ingebouwd lichtgevoelig ionkanaal gaat een op hol geslagen hart weer normaal kloppen nadat er een lichtflits op gericht is. Zo werkt het in elk geval bij een proefdier.…

De Da Vinci-robot is een nauwkeurige operatierobot die door een chirurg op afstand bestuurd kan worden. De robot is een welkome toevoeging op het gebied van minimaal invasieve chirurgie: er…

 

Nazorg

Gerelateerde artikelen

Hartrevalidatie thuis met begeleiding op afstand blijkt een goed alternatief voor een revalidatieprogramma in het ziekenhuis. Dat is de conclusie van een promotieonderzoek van Jos Kraal, werkzaam in het Máxima…

 

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Hoe zag Jannekes leven er uit voor het hartinfarct? Ze leidde een druk bestaan als manager van een bungalowpark annex camping en was alleenstaande moeder van drie opgroeiende kinderen. Daarnaast…

Frisse uitstraling, heldere ogen en een stralende lach. Zo op het eerste gezicht is er met Anne-Marie niets aan de hand. Echter, schijn bedriegt; Anne-Marie heeft een aangeboren hartafwijking en…

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Per jaar sterven er meer vrouwen dan mannen aan. “Omdat de symptomen van een hartaanval anders zijn bij vrouwen dan bij…

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Wonen in een omgeving met veel lawaai kan meer dan alleen vervelend zijn voor je gemoedstoestand. De kans op een beroerte, hartaanval of andere cardiovasculaire aandoeningen is sterker aanwezig volgens…

Atherosclerose is onder het grote publiek beter bekend als (slag)aderverkalking. Naarmate men ouder wordt treedt het steeds meer op. Maar ook jongeren zijn gebaat bij preventie: “Hoge bloeddruk en cholesterol…

Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ onder leiding van prof.…

Uit onderzoek van de University of Sydney blijkt dat vrouwen die zijn opgenomen met ernstige hartkwalen, de helft minder kans hebben om de juiste behandeling te krijgen en na ontslag…

Laat de huwelijksklokken maar luiden. Want als het aan Britse wetenschappers ligt, werkt het huwelijk als effectief middel tegen hartkwalen. Het onderzoek – uitgevoerd aan de Keele University – wijst…

Mannen die kampen met een erectiestoornis hebben vaker te maken met een hartaandoening. Dat stellen wetenschappers van the Johns Hopkins School of Medicine in het tijdschrift Circulation. Dubbel risico Voor…

Ben jij dol op het maken van wandelingen? Probeer het tempo de volgende keer dan iets op te hogen. Wetenschappers van vijf Engelse universiteiten veronderstellen namelijk dat deze kleine aanpassing…

Zodra Coen (51) een hartinfarct krijgt, begint de klok te tikken: binnen zes minuten moet hij geholpen worden, anders kan hij hersenschade oplopen. Zijn achterbuurvrouw en buurthulpverlener Marjan past binnen…

Hartpatiënten die snelwandelen, hoeven minder vaak in het ziekenhuis te worden opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek, afkomstig uit the European Journal of Preventive Cardiology. 1078 patiënten Aan de studie namen…

Jennie Romijn-Stigter (86) maakte altijd graag fietstochten, ook al moest ze vaak even afstappen om te rusten. Een gevolg van de slijtage aan haar hartklep, waarvoor ze sinds 2000 bij…

In 2016 interviewden wij Robin (25). Hij vertelde toen over de aortadissectie die hij heeft gehad, waardoor hij met spoed in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Tot zijn pech hebben…

Een snelle verhoging in luchtverontreiniging kan net zo schadelijk zijn voor het hart als een aanhoudend hoog niveau van vervuiling, blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in European Journal of…

Wie naar de stad trekt en daar meer fijnstof binnenkrijgt, loopt gemiddeld 2 à 3 procent meer risico om een hartaanval te krijgen, stelt een wetenschappelijk onderzoek dat vandaag wordt…

Atherosclerose of slagaderverkalking kan mogelijk worden afgeremd met behulp van elementen uit het immuunsysteem. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Thomas van der Heijden. Atherosclerose Slagaderverkalking is de onderliggende oorzaak…

Vrouwen hebben door hun vetdistributie een hoger risico om cardiometabole aandoeningen zoals hartziekten en diabetes te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van the Massachusetts General Hospital en the Harvard…

De 65-jarige René Ligthart werd geboren met slechte hartkleppen en werd al op zeer jonge leeftijd voor het eerst geopereerd. Vele operaties en twee kunstkleppen later is hij voor de…

Recent ben ik nogal onder de indruk geraakt over de mogelijkheid om diabetes type II, oftewel ouderdomsdiabetes, om te keren. Hoe dit werkt? Al langer is bekend dat patiënten na…

Het leven van Ingeborg (41) is tot nog toe alles behalve rooskleurig verlopen. Afgezien van de ziekte fibromusculaire dysplasie (FMD) die een centrale rol speelt in haar leven, heeft ze…

In 2010 kreeg Diana problemen aan haar hart. In het ziekenhuis konden ze niet verklaren waar het probleem aan lag, maar dat zat haar niet lekker. “Ik dook mijn familiegeschiedenis…

Minder dan een uur krachttraining per week verlaagt de kans op metabool syndroom, een verzamelnaam voor symptomen als overgewicht, hoge bloedruk en verhoogde bloedsuiker. Dit blijkt uit onderzoek bij meer…

Hannie (54) werd geboren met Tetralogie van Fallot, een aandoening waarbij er vier gebreken aan het hart kunnen zijn. De lichaamsslagader is te groot, de longslagader is te klein, de…

Ontspanning, fysiek en mentaal, kan een weldaad zijn voor hart en bloedvaten. Centraal daarin is de ademhaling. De invloed van ademhaling Een rustige ademhaling heeft een positief effect op het…

Na een hartstilstand is het slachtoffer gebaat bij snel ingrijpen van omstanders. In eerste instantie de hulplijnen bellen en indien mogelijk zelf reanimeren kunnen de langetermijngevolgen deels inperken. Zo laten…

Gezien de overlap in risicofactoren (roken, weinig bewegen en veroudering) komen hartfalen en de chronische longziekte COPD vaak gezamenlijk voor. Omdat de symptomen (kortademigheid, vermoeidheid) vaak overeenkomstig zijn, is het…

Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD) is een stoornis in de functie van de kleine vaatjes van de hartspier. MCD overkwam Marianne (55). Marianne is gelukkig getrouwd met Arie en is de…

Na een hartinfarct gaat de functie van de nieren twee keer zo snel achteruit als bij normale veroudering. Die versnelde achteruitgang heeft nadelige gevolgen voor het risico op overlijden. Tot…

Mensen bij wie de klep tussen de linkerkamer en de aorta (aortaklep) uit twee in plaats van drie klepbladen bestaat, hebben een sterk verhoogde kans op hartproblemen. Dit geldt vooral…

Hartpatiënten die bang zijn voor een nieuwe hartaanval hebben een groter risico om er ook daadwerkelijk één te krijgen, of om eraan te overlijden. Dat concludeert psychiater en onderzoeker Marleen…

Koffie drinken schijnt het risico op een onregelmatige hartslag niet te verhogen, bij patiënten die met hartfalen kampen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek naar 51 patiënten met hartfalen. “Uit…

Cardioloog Peter Paul Delnoy bespreekt de verschillen tussen hartfalen en een hartinfarct en legt uit wat de behandelmogelijkheden zijn. Waarin verschilt hartfalen van een hartinfarct? “Bij een hartinfarct is er…

Hart- en vaatziekten bij vrouwen worden onvoldoende herkend, met alle gevolgen van dien. Meer vrouwen dan mannen worden getroffen door hart- en vaatziekten, en relatief meer vrouwen overlijden hieraan. Toch…

De werking van de hartspier is veel complexer dan gedacht. Dat concludeert UCMG-hoogleraar cardiologie Pim van der Harst. Hij leidde een wereldwijd onderzoek, waarbij gegevens van 73.518 personen gebruikt werden…

Nigel (28) werd zo’n 9 jaar geleden met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Hij bleek een hartvliesontsteking (acute pericarditis) te hebben. “Ineens werd ik een afhankelijke man van 19 jaar…

In Nederland zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaak van sterfte bij vrouwen en de tweede oorzaak van sterfte bij mannen. Vaak is sprake van risicofactoren voor het ontstaan van…

Marion Verbraak leeft sinds 2009 met een LVAD (Left Ventricular Assist Device), een pompje dat de functie van de linkerhartkamer heeft overgenomen. Dit steunhart is inmiddels een volwaardig alternatief voor…

Evelien is geboren met een aangeboren hartafwijking: Tetralogie van Fallot. Een complexe combinatie van vier verschillende bouwfouten in het hart. Ze vertelt over de effecten van deze hartafwijking op haar…

Elk jaar sterven in Nederland gemiddeld 16.000 mensen aan een acute hartstilstand. Een op de vijf Nederlanders zal op deze manier sterven. Hiermee is het de nummer één doodsoorzaak in…

De grote lichaamslagader van meneer Dijkstra is kwetsbaar; daarom kwam hij niet meer in aanmerking voor een openhartoperatie om zijn defecte hartklep te vervangen. Na een second opinion bleek er…

Hartfalen is een ernstige ziekte. De kans op overlijden is groot. Met de zorg rondom deze aandoening is jaarlijks zo’n 450 miljoen euro gemoeid. En omdat het aantal patiënten toeneemt,…

De termen ‘hartinfarct’ en ‘acute hartdood’ worden nogal eens door elkaar heen gebruikt. Ten onrechte. Wat is een hartinfarct? Een hartinfarct wordt veroorzaakt door een plotselinge afsluiting van een kransslagader.…

In mei van dit jaar onderging Rembrandt een mitralisklepoperatie. Hij koos ervoor om vanuit zijn woonplaats Hilversum naar Breda te gaan, mede aangestoken door een verhaal van een familielid. Inmiddels…

Van de 180.000 kinderen die ieder jaar in ons land worden geboren, heeft minder dan 1 procent een aangeboren hartafwijking. Kindercardioloog Willem Helbing en cardiothoracale chirurg Tjark Ebels zoeken allebei…

Het internet is een schat van gedeelde kennis. Tegelijkertijd is niet altijd duidelijk hoe betrouwbaar het is. Voor medische onderwerpen zoals een hartinfarct is dat een precaire zaak. Getroffen door…

Als het hart zijn werk niet meer goed kan doen, spreken we van hartfalen. Hartfalen wordt op zijn beurt veroorzaakt door een beschadiging van het hart, door een doorgemaakt hartinfarct…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.