Vrouwen lopen meer risico op cardiometabole ziekten
Vrouwen hebben door hun vetdistributie een hoger risico om cardiometabole aandoeningen zoals hartziekten en diabetes te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van the Massachusetts General Hospital en the Harvard Medical School.
Cardiometabole ziekten en obesitas
Hartziekten, beroertes en diabetes zijn slechts een paar van de cardiometabole aandoeningen die gerelateerd zijn aan obesitas. Indien coronaire hartziekten onbehandeld blijven, kunnen ze leiden tot angina pectoris en hartaanvallen.
Uit onderzoek is gebleken dat het niet zozeer het vet is dat een bedreiging voor de gezondheid vormt, maar de manier waarop het door het lichaam gedistribueerd wordt. Met name mensen met buikvet lopen risico op coronaire slagaderziekten.
De wetenschappers wilden onderzoeken of het geslacht de vetdistributie beïnvloedt, en daarmee ook het risico op cardiometabole ziekten.
Lichaamssamenstelling
Voor hun studie bekeek het team 200 volwassenen met overgewicht. Meer specifiek waren dit 91 mannen en 109 vrouwen van gemiddeld 37 jaar. Ze hadden geen gezondheidsproblemen en een gelijke Body Mass Index.
Om hun lichaamssamenstelling in te schatten, werden alle deelnemers bestudeerd door middel van scans. Vervolgens werd hun vet-, lipiden- en insulineniveau gemeten via magnetische resonantie spectroscopie (MRS). Dit is een techniek die vergelijkbaar is met een MRI. Ten slotte analyseerden de wetenschappers het verband tussen de lichaamssamenstelling en cardiometabole risicofactoren.
Vrouwen meer lichaamsvet
Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat vrouwen in totaal meer vet in hun lichaam hadden, maar hun vetvrije massa lager was. Met de vetvrije massa wordt het totale gewicht van iemands spieren, botten en interne organen bedoeld. Mannen hadden daarentegen meer visceraal vet, ofwel vet rondom de vitale organen. Dit bleek met name het geval in hun spieren, buik en lever.
De onderzoekers concluderen dan ook dat mannen met obesitas relatief meer visceraal vet hebben dan vrouwen met hetzelfde BMI. Normaliter vormt dit een risicofactor voor cardiometabole ziekten. Maar mannen hebben ook meer spieren en een hogere vetvrije massa, wat de cardiometabole gezondheid ten goede kan komen.
Visceraal vet risico voor vrouwen
Verrassend genoeg zag het team dat visceraal vet niet leidt tot een verhoogd risico op cardiometabolische ziekten bij mannen. Bij vrouwen bleek hetzelfde vet echter wel verbonden aan een risicotoename. Vet in de buik, spieren en de lever zijn dus schadelijker voor vrouwen dan voor mannen.
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking