Na een hartinfarct: dotteren met of zonder stent?
Als een kransslagader een ernstige vernauwing heeft of geheel is afgesloten, wat de oorzaak van een hartinfarct is, krijgt het hart niet genoeg zuurstof. Dan is je leven in gevaar. Daarom moet die verstopping worden weggehaald. Dit kan door middel van dotteren met óf zonder stent.
De interventiecardioloog, de arts die dotter- en stentbehandelingen uitvoert, besluit of enkel dotteren of dotteren samen met een stent de vernauwing bij de betreffende patiënt het best kan oplossen. Dat is afhankelijk van de bouw en conditie van de bloedvaten, maar ook waaruit de ophoping in het bloedvat bestaat. Die kan namelijk uit vetcellen of kalk bestaan. In dat laatste geval is de vernauwing harder en dus moeilijker behandelbaar.
Dotteren
Dotteren is eenvoudig gezegd met een ballonnetje een vernauwing van de kransslagader opheffen. In de katheter, een buisje dat via de pols of lies wordt ingebracht, wordt een leeg ballonnetje geplaatst. De interventiecardioloog manoeuvreert de katheter richting het vernauwde bloedvat in het hart. Precies op de plek van de verstopping (een ophoping van plaque), wordt de lege ballon een paar keer achter elkaar opgeblazen. Zo wordt de slagader opgerekt en dusdanig wijd gemaakt dat ‘ie niet meer uit zichzelf terugveert. De arts kijkt mee op het scherm waar de vaten uitvergroot op te zien zijn of de vernauwing helemaal weg is en de bloeddoorstroom weer goed is. Dan worden de katheter en het ballonnetje verwijderd. Het bloed kan nu weer normaal stromen, waardoor het hart weer voldoende zuurstof krijgt.
Een stent plaatsen
De vaatwand van een kransslagader is elastisch. Daarom is dotteren meestal niet genoeg. De slagader wil namelijk steeds in z’n oude vorm terugveren en blijft zo vernauwd. Het plaatsen van een stent, een soort metalen balpenveertje, is dan een oplossing om de vaatwand blijvend open te houden. Afhankelijk van de vernauwing, bepaalt de interventiecardioloog welke stent in de slagader past, wat overigens echt millimeterwerk is! Een nieuwe ballon met daarop een samengeperste stent wordt geplaatst. Als de ballon is opgeblazen, zet de stent zich uit in het bloedvat om zo de wand blijvend open te houden. De ballon wordt hierna weer leeggezogen en verwijderd. De bloedstroom komt daardoor weer op gang.
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-P-145-0719-076307b(1)/juli2019
Reactie
Ga in secund opinion vragen naar een ander ziekenhuis bijv eindhoven het beste ziekenhuis van nederland voor cardiologie mijn broers zijn daar geholpen met een goed resultaat als herboren gr wout
Ik heb afgelopen april een dotterbehandeling gehad en er is een stent geplaatst in de linkerkransslagader. De interventiecardioloog zei dat ik eerder had moeten komen, omdat de ader bijna dicht zat. Maar ik in september vorig jaar en later nog een keer in december naar de huisarts geweest en gezegd dat ik af en toe pijn op de borst had en heel erg vermoeid voel en in december dat ik hartritmestoornis had van een half uur waarbij ik de stofzuiger pakte toen het begon en op de bank zitten ging het niet weg. Hij zei toen ach met een kastje lopen is ook niet alles. Heeft de nieren na laten kijken. Ik snap niet waarom het bij die man niet opkwam dat het wel eens angina pectoris kon zijn, omdat ik na die stent op internet ging kijken als je zoiets hebt er staat dat je direct naar de huisarts moet. Dat heb ik toch gedaan. Nu hoor ik dat het bij vrouwen anders is en dat huisartsen de diagnose daarom vaak missen. Maar ik had precies dezelfde symptomen als bij een man en toch wist deze arts het kennelijk niet. Gelukkig had ik door de corona een andere arts toen ik in april zo benauwd kreeg dat ik naar de spoed ging. Ik denk dat mijn eigen huisarts me gewoon naar huis had gezonden met wat medicijnen of zo. Had trouwens ook niet geholpen vrees ik want ik kreeg een pakket medicijnen na die stent en ik word ziek van die medicijnen. De bloedverdunners geven jicht bij mij. Moest na 5 maanden direct stoppen De statines zouden mij binnen korte tijd de rolstoel in krijgen. Zo ziek werd ik van dat medicijn. Kon amper lopen na een maand. Kon er na een maand ook mee stoppen. Wat er nu gaat gebeuren weet ik niet. Er word niets gezegd of verteld. Ik vermoed dat ik het zelf maar uit moet zoeken. Dat gevoel gaf die eigen huisarts me ook constant. En speur daarom internet maar af, maar dat ergert deze huisarts dan ook weer, want als ik iets vraag of weten wil dan zegt de assistent dat ik niet alles hoef te weten of te doorgronden. Pffffff wat een lastige moelijke mensen. Ik vind dat ze intimiderend bezig zijn en waarom eigenlijk.Ik kan het niet meer opbrengen naar deze huisarts te gaan en vraag steeds om een andere, die ik dan wel krijg.
Beste F. Bar, Dank voor je bericht en oplettendheid. Wij willen natuurlijk geen onjuistheden de wereld in helpen. Daarom hebben we voor de zekerheid nog even navraag gedaan. Bij een hartinfarct is het bloedvat niet altijd afgesloten, maar kan het ook een ernstige vernauwing zijn. Deze nuancering hebben we verwerkt in de tekst.
Mijn man heeft al twee stens gestoken geweest op dezelfde plaats de tussenpose was acht jaar. Het is begonnen jaren ervoor al met hartritme stoornissen heeft dan een hartinfarct gedaan in spoed naar het ziekenhuis.Hij had al jaren die hartspecialist en hij was juist van dienst op de spoedafdeling.Ze hebben fotos met de schanner genomen.De dokter komt binnen beziet de fotos en zegt tegen mij zijn vrouw hij mag naar huis.Dan kwam zijn assistente binnen beziet de schanner fotos en zegt tegen hem en daar O zij hij ik had het niet gezien direct naar de operatiezaal hij heeft dan die sten gestoken.Vanaf toen regelmatig nog hart overslagen heeft medicatie uiteraad .Ieder jaar op onderzoek eerst een hartklep met wat verkalking daarna een tweede hij zegt altijd dat alles goed is Na acht jaar door te zware overslagen weer naar de spoed de eerst keer zijn ze langs de lies gegaan maar nu gingen ze langs zijn arm,niets gevonden terug naar huis ze zeiden in het ziekenhuis dat iedereen hart overslagen heeft Kort daarna zware hartroverslagen terug naar het ziekenhuis dan hebben ze langs de lies geweest en gezien dat de sten verschrompeld was nieuwe sten dan heeft de chirurg dat gedaan medicatie bij ook nog een tweede bloedverdunner Geluk de eerste keer dat hij tegen mij zij uw man mag naar hius dat ik tegen hem zij ik neem hem niet mee hij was wit in zijn gezicht. Dat is in het kort het verslag wat we hebben beleefd gedaan in het Kennedy ziekenhuis in Kortrijk Die specialist noem ik niet geluk gaat binnenkort op pensioen.Mijn man is nu 77 jaar ge kunt er veel aan leren anders ging hij overlijden door zijn fout.
Het artikel over dotteren bij het hartinfarct bevat volstrekt onnodig fouten. Bij een hartinfarct is het bloedvat afgesloten, waardoor er geen doorstroming meer is naar de hartspier daarachter, dus het bloedvat is op dat moment niet vernauwd. Veder wordt er steeds gesproken over een ader terwijl het een slagader betreft. Als je dan voorlichting geeft dan behoren dit soort onjuistheden vermeden te worden
Plaats een opmerking