Onderzoek en behandeling na een hartinfarct
Hartfilmpje, echo, dotteren… Vlak nadat je een hartinfarct hebt gehad, volgt een aantal onderzoeken en behandelingen. We zetten het hoe en waarom hiervan op een rijtje.
Tijdens een hartinfarct is één van de kransslagaders, de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien, volledig verstopt. Daardoor stopt de bloedtoevoer naar een deel van het hart. De verstopping, als gevolg van slagaderverkalking, komt door de vorming van een bloedstolsel op een gescheurde plaque; een ophoping van kleine vetdeeltjes, waaronder cholesterol. Door de plaque verstoppen de slagaders en krijgt het hart steeds minder zuurstof. Zuurstof die je lijf nodig heeft om te kunnen leven.
Onderzoeken
De onderzoeken na een hartinfarct moeten de schade aan het hart vaststellen. Zit er in andere kransslagaders ook te veel plaque? Door een combinatie van meerdere meetinstrumenten te gebruiken en onderzoeken in te zetten, krijgt de cardioloog een compleet beeld van de conditie van het hart.
- Met een stethoscoop wordt naar het hart geluisterd.
- Een elektrocardiogram (ECG) is het bekende beeld van de groene lijntjes die de elektrische signalen van het hart weergeven. Met een ECG kan de mate van het zuurstoftekort en eventuele hartritmestoornissen bepaald worden.
- Met een echo kan de functie van het hart beoordeeld worden. Zo ontstaat een nauwkeurig beeld van de werking van de hartkleppen en de bloedtoevoer via de slagaders.
- Tevens wordt er onderzocht of er behandelbare afwijkingen zijn in bepaalde bloedwaarden, zoals het slechte cholesterol (LDL) en welke waarde stofjes hebben die de schade aan het hart weergeven, de zogenaamde hartenzymen.
Behandeling
De behandeling is er, onder andere, op gericht om de ophoping van plaque die het infarct veroorzaakte weg te nemen en verdere slagaderverkalking te voorkomen. Maar natuurlijk ook om het slechte cholesterol (LDL) te verlagen om zo de toename van plaque tegen te gaan. Daarom wordt er gedotterd en worden diverse medicijnen voorgeschreven:
- Dotteren
Het oprekken van de vernauwde slagaders met een ballonnetje. - Bloedverdunners
Maken het bloed minder ‘stroperig’. - Cholesterolverlagers
Helpen het LDL-cholesterol verlagen. - Bètablokker
Medicijn dat de hartslag verlaagt en ritmestoornissen vermindert.
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-P-145-0719-076175/juli2019
Reactie
mocht niet fietsen bij de hart revalidatie vanwege mijn bloeddruk. heb 37 jaar reuma en door de cholesterol medicatie zoveel bijwerkingen , pijn en beperkingen eerder gestopt met de hart revalidatie bij Capri. Gestopt met de cholesterol medicatie, een nieuwe lichtere pil en weer moeten stoppen vanwege de pijn en bijwerkingen. Werd nummer 3 cholesterol pil voorgeschreven en ook die moeten stoppen. Bij de zorgverzekeraar door de cardioloog een prikpen voor de cholesterol aangevraagd en toestemming verstrekt. Nu om de week een prik die 14 dagen werkt en geen bijwerkingen. In 37 jaar reuma niet zoveel reumapijn en hoge ontstekingsfactor in mijn bloed gehad. Kon mij niet bewegen en werd helemaal verzorgd en geholpen door mijn man vanaf het wakker worden. Aan mijn maanden wanhoop is een einde gekomen en nu bij de fysio fitness werk ik pas aan mijn herstel na het hart infarct.
Dotteren is hier al jaren plaatsen van een stent !!
Een betablokker verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Voor ritmestoornissen wordt specifiek de betablokker sotalol en andere medicatie gebruikt. Bloedverdunners maken het bloed niet minder stroperig, maar zorgen gewoon dat het minder snel stolt. Het is dus geen verdunner, maar antistolling.
Betablokker verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Voor ritmestoornissen wordt specifiek de betablokker sotalol en andere medicatie gebruikt.
Een bloedverdunner maakt het bloed niet dunner (minder stroperig), maar zorgt dat het bloed minder snel stolt.
Plaats een opmerking