Wat gebeurt er bij een openhartoperatie?
Een openhartoperatie, bypassoperatie of in medische termen ‘Coronary Artery Bypass Grafting’ is een ingrijpende behandeling. Vaak is dit nodig als er in meerdere kransslagaderen ernstige vernauwingen zitten en niet alle vaten gedotterd kunnen worden. Wat gebeurt er tijdens een bypassoperatie?
Maarten van Hessen is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis. “Een bypassoperatie is een optie als er sprake is van zuurstoftekort in de hartspier en als er meerdere vaten zijn aangedaan. Als de angina pectoris niet meer met medicatie is te behandelen en je geen geschikte kandidaat bent voor een dotterprocedure, ben je goed af met een openhartoperatie,” legt hij uit. “Een bypassoperatie wordt alleen in gespecialiseerde centra uitgevoerd¹. Ik bereid de patiënten voor op de ingreep, verwijs ze door en zie ze een dag of drie, vier na de bypassoperatie weer terug in het ziekenhuis om de verdere zorg voor het herstel over te nemen. Tevens wordt dan de hartrevalidatie opgestart.”
Wat gebeurt er tijdens een bypassoperatie?
Tijdens een openhartoperatie wordt er met een nieuwe ader een omleiding gemaakt. Zo is de bloedtoevoer naar het hart, die eerder door de vernauwde ader gestopt was, weer gemaakt en krijgt het hart weer genoeg zuurstof. De nieuwe ader, die vrij van vernauwingen is, komt uit je eigen lichaam. Altijd van een plek waar je een bloedvat kunt missen, zoals één van de borstslagaders of een ader uit het been. De thoraxchirurg (een chirurg die zich heeft bekwaamd in operaties aan het hart en de longen) snijdt de ader los en hecht ‘m aan de ene kant aan de aorta en aan de andere kant op de juiste plek van de kransslagader. Hoe meer vernauwingen er zijn, hoe meer bypasses er nodig zijn. Voor elke bypass wordt een nieuwe ader aangehecht.
Knap staaltje werk
Om bij het hart te kunnen komen, opent de chirurg het borstbeen. Dit geeft een wond van zo’n 15 centimeter. Maar soms is een kleine opening genoeg; dan wordt er tussen twee ribben een kleine opening gemaakt. Als de operatie erop zit, hecht de thoraxchirurg het borstbeen met dun metaaldraad weer aan elkaar. Tijdens de operatie neemt een hart-longmachine de ademhaling, bloedsomloop en hartfuncties over. Na de operatie neemt je eigen hartslag het weer over, maar wordt je ademhaling nog wel tijdelijk ondersteund met een beademingsmachine of zuurstofkapje. Gelukkig merk je hier allemaal helemaal niks van!
¹Dat zijn de acht universitaire ziekenhuizen, alsmede het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amphia Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, de Isala Klinieken en het St. Antonius Ziekenhuis.
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-P-145-0819-076961/August2019
Reactie
Hoe krijgen ze het hart weer op gang als zo'n operatie is geweest? Ik vraag dit omdat zeer recent de vader van mijn vriendin zo'n operatie heeft ondergaan. Er is een hartklep vervangen.
beste angela, alles is bijna jaar achter de rug moet hetzelfde ondergaan hoe is revalidatie verlopen. zijn er dingen waar ik moet op letten charles
als ervaringsdeskundige kan ik enkel melden dat al mijn coronaire ingrepen als een fluitje van een cent verlopen zijn(openhartoperatie,klepvervanging,bypass en X-aantal stents na infarcten,dus... Middelheim en U.Z.A antwerpen hebben hún reputatie dan ook!
Ook kan je een Openhartoperatie moeten ondergaan omdat er n hartklep vervangen moet worden en zelfs de aorta ..net als bij mijn man gisteren...
Plaats een opmerking