Wat vertelt de monitor op de hartbewaking?
Nu je na het hartinfarct op de hartbewaking ligt, ben je via elektrodes verbonden aan een monitor die letterlijk over je waakt. Is er iets aan de hand? Dan klinkt er een alarm en staat er binnen no time een verpleegkundige naast je bed. Maar welke informatie kan je precies aflezen aan die monitor?
Het belangrijkste wat de monitor laat zien, is de hartfrequentie. De bekende groene lijn die het ritme van het hart weergeeft, is daarmee letterlijk je levenslijn. Maar het scherm laat nog meer belangrijke informatie zien. Wat is je temperatuur? Hoe gaat het met je bloeddruk? Heb je genoeg zuurstof in je bloed? Ook kan de monitor een printje van een hartfilmpje uitdraaien.
Dit betekenen de kleuren op de monitor van de hartbewaking
- groen
hartritme/hartfrequentie (de ECG-curve) - lichtblauw
percentage zuurstof in het bloed - rood
bloeddruk - donkerblauw
centraal veneuze druk (vochtgehalte in het lichaam) - wit
ademhalingsfrequentie
Snoeren-wirwar
Die draden aan je lijf hebben uiteraard ook allemaal een functie. Door middel van bloedafname van tijd tot tijd kan gecontroleerd worden hoe het met je hart gaat. De hart-enzymen (mini-deeltjes van het hart) vertellen namelijk veel over de grootte en de impact van het hartinfarct. En daarmee hoe de vervolgbehandeling eruit ziet. Verder krijg je via een infuus (of meerdere infusen) medicijnen toegediend. Soms heb je ook een blaaskatheter, een iets dikkere slang dan het infuus, waardoor de urine vanzelf wordt afgevoerd. Een toiletbezoek is dan even niet nodig.
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-P-145-0719-076307d/juli2019
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking