Blijf op de hoogte

Longen

Symptomen

Gerelateerde artikelen

De samenstelling van keelbacteriën hangt samen met het infectierisico. Dat stellen onderzoekers van het UMC Utrecht, de Universiteit van Edinburgh, het Spaarne Gasthuis en onderzoekinstituut TNO. Bacteriën cruciaal Bacteriën, die…

De algemeen voorkomende schimmel Aspergillus fumigatus voelt zich erg op zijn gemak in composthopen waar hij bijdraagt aan de afbraak van natuurlijke materialen. Om te kunnen groeien in de natuur…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

Luister nu naar de speciaal voor huisarts ontwikkelde podcast over shared decision making bij COPD-patiënten en de impact van verschillende inhalatoren op het milieu, met hoogleraar huisartsengeneeskunde en oprichter van…

Excessief alcoholgebruik kan een risico geven op longproblemen. Deze conclusie trekken wetenschappers op basis van onderzoek naar meer dan 12.000 volwassenen. Stikstofmonoxide Volgens onderzoekers wordt het gehalte stikstofmonoxide (NO) in…

Bij het ontstaan van longproblemen en ziekten als COPD wordt al snel naar de patiënt zelf gekeken. Maar welke rol spelen zaken als de omgeving en vervuilde lucht? Is er…

Ben je werkzaam in de gezondheidszorg en maak je hierom vaak gebruik van desinfecterende middelen? Mogelijk is dit niet zonder gevolgen. Onderzoekers suggereren dat blootstelling aan schoonmaakproducten het risico op…

Door patiëntkenmerken en de uitslag van een bloedtest slim te combineren, hoeven veel minder patiënten met een mogelijke longembolie een CT-scan te ondergaan. Deze manier van diagnostiek is veilig en…

Enkele honderdduizenden Nederlanders met een hoog risico screenen op longkanker leidt mogelijk tot 1.400 minder sterfgevallen per jaar. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC op basis van een studie in…

Patiënten met taaislijmziekte hebben vaak last van luchtweginfecties. De huidige tests voor het opsporen van die infecties zijn niet geschikt voor kleine kinderen. Anne Neerincx van het Radboudumc zocht uit…

Een infectie met een multiresistente mycobacterie kan bij mensen met cystic fibrosis (CF) tot een levensbedreigende ziekte leiden. De mycobacterie, die ook van patiënt tot patiënt wordt overgedragen, heeft zich…

Longvlieskanker, ook wel asbestkanker of (kwaadaardig) mesothelioom genoemd, is een veelal onbekende ziekte. Toch overlijden, volgens cijfers van Stichting Asbestkanker, jaarlijks ongeveer 750 mensen aan de gevolgen van deze ziekte,…

Met een nieuwe elektronische neus kan de oorzaak van een longaanval vastgesteld worden. De elektronische neus ruikt wat de longaanval veroorzaakt. Dit blijkt uit onderzoek van longarts Wouter van Geffen…

Naar schatting hebben circa 10.000 mensen in Nederland een vorm van longfibrose. Sommigen vormen hebben te maken met blootstellingen, de beroepslongziekten. Zo kunnen zandstralers en mensen die in de bouw…

In Nederland overlijden jaarlijks 3.700 mensen aan beroepsziekten. Circa 2.000 van die sterfgevallen zijn het directe gevolg van een beroepslongziekte. Daar wordt opmerkelijk weinig aan besteed. Zeker als je bedenkt…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

Ieder jaar sterven in Nederland circa 2000 mensen aan beroepslongziekten, opgelopen door blootstelling aan stoffen op het werk. Ondanks de ernst van deze longaandoeningen – onherstelbare gezondheidsschade, verlies van baan…

Het UMC Utrecht en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) gaan intensief samenwerken op gebied van wetenschappelijk onderzoek. De ambitie is om komende vier jaar geïndividualiseerde behandeling voor alle mensen…

Hart- en longrevalidatie verminderen de ziektelast, verbeteren de kwaliteit van leven en kunnen mogelijk zelfs leiden tot een significante sterftereductie. Deze niet-medicamenteuze behandeling is relatief onbekend maar de mogelijkheden binnen…

Stamcellen uit de darm van patiënten met taaislijmziekte (Cystic Fibrosis of CF) kunnen in het laboratorium voorspellen of een bepaald medicijn al dan niet zal werken. Artsen kunnen hierdoor eenvoudiger…

Longziekten hebben bijna altijd grote consequenties. Bij sommige ernstige longaandoeningen is de levensverwachting laag. Er is al veel bekend van de gevolgen van verschillende luchtwegaandoeningen. Voor zeldzamere longziekten is echter nog…

Inhaleren biedt een aantal voordelen boven het innemen van tabletten: medicijnen komen direct op de plek terecht waar ze nodig zijn: in luchtwegen en longen, luchtwegverwijders werken sneller dan tabletten,…

Stel je voor: een apparaat dat aan de hand van adem kan vaststellen of iemand een longziekte heeft. Het klinkt als toekomstmuziek, maar volgens algemeen directeur Michael Rutgers van het…

Monique heeft een aantal auto-immuunziektes, waaronder Pulmonale Hypertensie. Monique van Born (nu 48) was pas 14 jaar toen ze last kreeg van haar gewrichten en uitslag kreeg in haar gezicht.…

 

Nazorg

Gerelateerde artikelen

Patiënten die chronisch beademd moeten worden, hoeven niet in een ziekenhuis te worden opgenomen voor het instellen op deze chronische beademing. Dit kan effectief en veilig thuis gebeuren, waarbij de…

 

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Mensen met een longziekte vinden het belangrijk om de regie over hun behandeling en hun dagelijks leven in eigen hand te houden. Circa 40% vindt dit moeilijk en zou hier…

Een wegwerker herstelt schade aan het wegdek te midden van honderden passerende auto’s. Een boer ploegt zijn akker om nieuwe groenten te kunnen verbouwen. Een lasser creëert een verbinding tussen…

Binnen twee uur na blootstelling aan uitlaatgassen zijn er al epigenetische veranderingen waar te nemen in het bloed van testpersonen. De waargenomen veranderingen zijn stuk voor stuk te relateren aan…

De meeste mensen in Nederland kennen de term stoflongen nog wel uit de mijnindustrie. Toch heeft het vele decennia geduurd voordat de juiste verbanden werden gelegd tussen het soort stof…

In 2006 werd bij Hans Kortleve (68 jaar) de zeldzame longaandoening idiopathische pulmonale fibrose geconstateerd. Toen hij twee jaar geleden hoorde dat er ‘niets meer aan te doen was’, werd…

Vier op de tien Nederlanders die verspreid over 2016 zijn ondervraagd door het CBS, gaven aan dat ze in de twee maanden daarvoor verkouden of grieperig waren. Drie kwart van…

Inhalatiemedicatie met daarin corticosteroïden lijkt bij volwassenen een grotere kans te geven op een hogere BMI. Bij vrouwen is dit verband het sterkst. Bij vrouwen is ook een relatie aangetoond…

Marloes beviel dit jaar van haar dochtertje Fleur. Al snel had Marloes het gevoel dat er iets niet goed was met haar kindje. Helaas werden haar vermoedens bevestigd. Toen Fleur…

Longziekten spelen een rol bij 25 procent van het totaalaantal sterfgevallen in Nederland. Van de mensen die worden opgenomen voor een longaanval overlijdt binnen twee jaar 35 tot 50 procent.…

Hans Elzenga (75 jaar) heeft eind februari tijdens een lange wandeling voor het eerst last van kortademigheid. Twee dagen later wordt hij naar het ziekenhuis gebracht. Daar constateren artsen een…

Cystic Fibrosis, ook wel bekend onder de naam taaislijmziekte, is een zeldzame erfelijke aandoening. Bij deze ziekte is het slijm in het lichaam taaier dan normaal. Met name de luchtwegen…

Patricia Jongeneel en haar man Arjan reizen veel en ver. Kamperen in Tanzania, op safari in India of een cruise naar Antarctica; waar avontuur is, zijn zij te vinden. Dat…

Leven met een longziekte heeft niet alleen een grote impact op het lichaam, maar ook op onder andere werk, gezin en inkomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor naar mensen…

In Nederland zijn er meer dan 150 zeldzame interstitiële longziekten, ook wel ild genoemd. Bijzonder hoogleraar longziekten Marjolein Drent van de Maastricht University onderzoekt onder andere de verhouding met blootstelling…

Maar wat als het mis gaat in die samenwerking? Het hart, de bloedvaten en het bloed vormen een transportsysteem in ons lichaam. De handige functie van dit systeem is de…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.