Blijf op de hoogte

Blaastest voor opsporen van luchtweginfecties bij taaislijmziekte

Patiënten met taaislijmziekte hebben vaak last van luchtweginfecties. De huidige tests voor het opsporen van die infecties zijn niet geschikt voor kleine kinderen. Anne Neerincx van het Radboudumc zocht uit of een blaastest uitkomst biedt. 3 februari promoveert ze op haar onderzoek.

Hoe ontstaat taaislijmziekte?

Taaislijmziekte is de meest voorkomende ongeneeslijke erfelijke aandoening. Een mutatie leidt tot verstoord zoutwatertransport waardoor taai slijm ontstaat. Dit taaie slijm vormt een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Ophoesten ervan is lastig, waardoor de bacteriën in de longen aanwezig blijven en chronische infecties, ontstekingen en littekenweefselvorming veroorzaken. Uiteindelijk leidt dit tot een sterk verminderde longfunctie.

Luchtweginfectie opsporen

Artsen gebruiken nu slijm uit de longen om de infecties vast te stellen. Hiervoor moeten patiënten voldoende slijm ophoesten, wat voor kinderen vaak lastig is. Goede alternatieven zijn er niet. Een patiëntvriendelijk alternatief zou een blaastest zijn die de bacteriën opspoort. Anne Neerincx onderzocht of het mogelijk is om met een blaastest waterstofcyanide op te sporen, een stof die door een van de belangrijkste bacteriële veroorzakers van ontstekingen bij taaislijmziekte wordt geproduceerd: Pseudomonas aeruginosa. Het idee is simpel. De patiënt blaast wat lucht uit die wordt geanalyseerd. Is waterstofcyanide aanwezig? Dan heeft de patiënt een luchtweginfectie en moet gestart worden met antibiotica.

Wanneer start de productie van waterstofcyanide?

Neerincx bracht in kaart wanneer de productie van waterstofcyanide start en welke stammen van de bacterie de stof produceren. Ook testte ze of andere bacteriën in het taaie slijm waterstofcyanide produceren. Dat bleek het geval. Ook Staphylococcus aureus die vooral infecties bij jonge kinderen veroorzaakt, produceert de stof. Pseudomonas aeruginosa is juist vaker aanwezig bij volwassenen. De mogelijkheden voor een ademtest die waterstofcyanide opspoort, worden nu verder onderzocht.

Uitademprofiel

Verder bekeek Neerincx of ze de uitgeademde lucht van patiënten met taaislijmziekte met een Staphylococcus aureus infectie kon onderscheiden van patiënten zonder Staphylococcus aureus infectie. De stoffen bracht ze in kaart in een ‘uitademprofiel’. Het bleek inderdaad mogelijk om de de eerste groep te onderscheiden op basis van hun adem. Hierbij spelen negen stoffen een belangrijke rol. Ook dit uitademprofiel kan interessant zijn bij de ontwikkeling van een ademtest die luchtweginfecties bij taaislijmziekte opspoort.

Bron: Radboudumc

Gerelateerde artikelen

Luister nu naar de speciaal voor huisarts ontwikkelde podcast over shared decision making bij COPD-patiënten en de impact van verschillende inhalatoren op het milieu, met hoogleraar huisartsengeneeskunde en oprichter van…

Mensen met een longziekte vinden het belangrijk om de regie over hun behandeling en hun dagelijks leven in eigen hand te houden. Circa 40% vindt dit moeilijk en zou hier…

Een wegwerker herstelt schade aan het wegdek te midden van honderden passerende auto’s. Een boer ploegt zijn akker om nieuwe groenten te kunnen verbouwen. Een lasser creëert een verbinding tussen…

Binnen twee uur na blootstelling aan uitlaatgassen zijn er al epigenetische veranderingen waar te nemen in het bloed van testpersonen. De waargenomen veranderingen zijn stuk voor stuk te relateren aan…

Bij het ontstaan van longproblemen en ziekten als COPD wordt al snel naar de patiënt zelf gekeken. Maar welke rol spelen zaken als de omgeving en vervuilde lucht? Is er…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.