Blijf op de hoogte

Gepersonaliseerde zorg en shared decision making bij PAH

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) vraagt zo mogelijk om gepersonaliseerde zorg en shared decision making. Dr. Esther Nossent, longarts in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, geeft een toelichting.

Hoe ziet gepersonaliseerde zorg eruit in het geval van pulmonale arteriële hypertensie?

“In mijn optiek kun je gepersonaliseerde zorg terugzien in een aantal zaken. Als we puur kijken naar het medische deel is er sprake van bepaalde fenotypes, alle waarneembare eigenschappen van de mens. Alle fenotypes reageren weer anders op medicatie: er is een verschil tussen man of vrouw, jong of oud, verschillen in de longfunctie. Daarnaast is het een chronische progressieve ziekte met een grote impact. Het is goed om in kaart te brengen wat die impact is op de omgeving, mantelzorg, werk, energiebalans etcetera. Er is een aantal modules ontwikkeld om deze impact te kunnen bekijken en te zien welke zorg iedere individuele patiënt nodig heeft. Er is ook een patiëntenadviesraad die ons als specialisten adviseert over wat voor patiënten belangrijk is als je in deze situatie terechtkomt. Hoe vind je je weg en waar haal je je informatie?”

Elke patiënt is uniek. Is daarmee ook altijd sprake van een unieke behandeling?

“Ik vind dat een behandeling altijd uniek is, al hebben we binnen de pulmonale arteriële hypertensie qua medicijnen maar een beperkt spectrum. Dat betekent dat verschillende patiënten vaak op dezelfde behandeling uitkomen.”

Over behandelingen gesproken: welke mogelijkheden zijn er en wordt er al direct agressief behandeld, bijvoorbeeld met triple therapie?

“Afhankelijk van hoe het met de klinische conditie van de patiënt en het stadium van de ziekte is, zal de beslissing gemaakt worden of de patiënt wordt behandeld met medicatie in tabletvorm bestaande uit twee of drie middelen. In een vergevorderd stadium zal ook een infuustherapie nodig zijn. De laatste jaren starten we ook bij patiënten met een nog niet zo gevorderd stadium van de ziekte met een agressieve behandeling. In studies is aangetoond dat er een voordeel is op de lange termijn om agressief te behandelen, met name voor de rechterhartkamer. De specifieke medicatie betreft over het algemeen vaatverwijders, waarvan we hopen dat ze de ziekte in het vaatbed enigszins tegengaan. Vaatverwijding is echter het belangrijkste effect. Daarnaast is er veel onderzoek gaande naar de verschillende oorzaken van pulmonale hypertensie en daaraan gelinkt naar behandelingen. Maar de grote doorbraak is er nog niet.”

Welke rol speelt shared decision making?

“Er is altijd sprake van shared decision making, hoewel de mogelijkheden qua medicatie dus beperkt zijn. Er is altijd overleg over hoe je met de ziekte omgaat, of de patiënt mee wil doen met studies, of hij of zij wel of niet bepaalde medicatie wil. Patiënten zijn tegenwoordig steeds beter voorgelicht en dat maakt de shared decision making en het overleg beter. Er komen terechte, kritische vragen en samen kom je tot de conclusie wat de beste weg is.”

 

Gerelateerde artikelen

Omdat Pulmonale Hypertensie een zeldzame ziekte is, wordt die diagnose niet snel gesteld. Wanneer daar uitsluitsel over gegeven kan worden is vaak al een lang traject aan onderzoeken en bezoeken…

Pulmonale arteriële hypertensie
De reumatoloog en de PAH-patiënt

In een ideale wereld zou een patiënt met Pulmonale Hypertensie (PH) in ieder geval een keer door een reumatoloog gezien moeten worden. Dat stelt dr. Madelon Vonk (Radboud UMC), reumatoloog…

Het is belangrijk dat de onderzoeken naar Pulmonale Hypertensie (PH) en de onderliggende ziekte zo snel mogelijk plaatsvinden en de diagnose dus ook snel kan worden gesteld. Dat is belangrijk…

Pulmonale arteriële hypertensie
CTEPH, een bijzondere vorm van PH

Een bijzondere vorm van pulmonale hypertensie is CTEPH. De letters staan voor chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie: een verhoogde bloeddruk in de longslagader die wordt veroorzaakt door chronische longembolieën ofwel bloedstolsels…

“Ik kan van de buitenwereld bijna niet verwachten dat ze het snappen. Daar ben ik heel eerlijk in”, vertelt Harriette openhartig. Ze is 46, woont samen met haar man en haar…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.