Blijf op de hoogte

Trombose

Over de ziekte

Gerelateerde artikelen

Voor antistollingspatiënten zal het innemen van medicatie altijd onderdeel uitmaken van het dagelijks leven. Om de regie te nemen en te behouden op het eigen ziektebeeld, is assertiviteit dan ook…

Toen Petra Rietveld op haar 21e voor het eerst last kreeg van een trombosebeen, waren haar klachten na een halfjaar verdwenen. Toch bleef de aandoening haar achtervolgen. Later kwam het…

Jarenlang waren vitamine K-antagonisten (VKA) de aangewezen middelen om trombose te voorkomen en te behandelen. Deze middelen laten zich lastig instellen en in Nederland ontstond voor de begeleiding daarvan een…

Mevrouw Gon van Zanten (65) heeft hartritmestoornissen. Om te voorkomen dat ze als gevolg daarvan trombose krijgt, gebruikt ze medicijnen. Het meten van de stollingswaarde van het bloed doet ze…

Trombose leidt ertoe dat een bloedvat geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten. De aandoening kan buitengewoon pijnlijk en hinderlijk zijn, en is zeker niet zonder gevaar. Het is van belang trombose…

Trombose
Wat is trombose?

Als je in je vinger snijdt, komt je lichaam meteen in actie. Bloedplaatjes en stollingseiwitten vormen een korstje om het bloeden te stelpen. Soms ontstaat er zomaar een stolsel in…

 

Symptomen

Gerelateerde artikelen

Trombose is een belangrijke risicofactor als het gaat om hartinfarcten en beroertes. Het is het proces van ongewenste stolselvorming, waardoor trombi gevormd kunnen worden. Normaal gesproken beschermt stolselvorming het lichaam…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

Ruim 400.000 patiënten zijn onder behandeling bij een trombosedienst en een steeds groter aantal hiervan wordt gecontroleerd via een vingerprik. Dat is een veel minder belastende, snellere en eenvoudigere manier…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

De rol van de trombosedienst verandert. Door ontwikkelingen op het gebied van medicatie, de vingerprik en zelfmanagement zijn er meer mogelijkheden voor antistollingsbehandeling met en zonder de trombosedienst. Zo krijgen…

Na een dotterbehandeling met stentplaatsing kan zich in de stent plots een stolsel vormen. Dit gebeurt bij zo’n 300 patiënten per jaar, die daardoor een groot risico lopen op een…

Het geven van bloedverdunners helpt niet om trombose te voorkomen bij patiënten die hun onderbeen in het gips hebben of een kijkoperatie van de knie hebben ondergaan. Dat blijkt uit…

Patiënten met een bekkenader trombose hebben een volledig opgezet been, ook het bovenbeen, omdat het stolsel de terugstroom naar het hart belemmerd. De standaardbehandeling voorkomt groei, maar verwijdert het stolsel…

De zorg voor mensen die anti- stollingsbehandeling nodig hebben is volop in beweging. Nieuwe behandel-methoden en geneesmiddelen, nieuwe aanbieders van zorg en samenwerkende trombosediensten maken het mogelijk om meer keuzevrijheid…

Bloed kan stollen en dat is maar goed ook: in het geval van verwonding zorgt het ingenieuze systeem van bloedstolling er simpelweg voor dat we niet doodbloeden. Maar de medaille…

Ook ouderen boven de negentig kunnen veilig gebruikmaken van bloedverdunners. Dat concluderen internist in opleiding Hilde Kooistra en Karina Meijer, hoogleraar stolling van het UMCG. Het promotieonderzoek van Kooistra is…

 

Nazorg

Gerelateerde artikelen

Bij de helft van alle patiënten die een steunkous dragen om complicaties na een trombosebeen te voorkomen, kan de draagduur zonder gevolgen met anderhalf jaar worden verkort tot zes maanden.…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.