Verhoogt vitamine K remmende medicatie bij trombose het risico op een vitaminetekort?
Vitaminen zijn belangrijk om ons lichaam te kunnen laten functioneren. Trombosepatiënten slikken vitamine K remmende medicatie om te voorkomen dat het bloed te snel stolt. Heeft dit een negatieve invloed op de gezondheid?
Werking van het stollingssysteem
Normaal gesproken regelt het stollingssysteem dat bij een verwonding aan het lichaam het bloed stolt zodat je niet te veel bloed verliest. Bij een trombosepatiënt ontstaan er ook stollingen in het bloed terwijl er helemaal geen sprake is van een verwonding. Om te voorkomen dat bloedstolsels in de bloedvaten ontstaan wordt medicatie gebruikt zoals antistollingsmiddelen met vitamine K-remmers. Vitamine K zorgt ervoor dat het stollingssysteem het bloed laat stollen.
De vitamine K remmende medicatie werkt op cellulair niveau en heeft daarom geen invloed op de inname van vitamine K door het lichaam, aldus Dr. J.L. Brouwer, Medisch Directeur van De Nationale Trombose Dienst. “Een vitamine K-tekort wordt veroorzaakt door verminderde inname van de vitamine, zoals bij een dieet zonder groene groenten.” Producten waar bijvoorbeeld hogere waardes vitamine K in kan worden gevonden zijn boerenkool en spinazie. Voedingsmiddelen met juist heel lage vitamine K-waardes zijn zalm, sinaasappels en zuurkool. Uit veler onderzoek blijkt dat het gebruik van vitamine K remmende medicatie geen verhoogd cardiovasculair risico oplevert.
Vitamine K in voeding
De Nederlandse bevolking eet ongeveer 100 microgram aan vitamine K per dag. De dosering van de antistollingsmiddelen is berekend, ervan uitgaande dat er sprake is van een gevarieerd dieet. Om te meten hoe snel het bloed stolt, wordt INR (International Normalized Ratio) als maat gebruikt. Bij een gemiddeld gezond persoon is deze 1. Bij een hoge INR-waarde stolt het bloed te traag en bij een te lage INR-waarde ontstaan er bloedstollingen in de bloedvaten. Door gevarieerd te eten worden schommelingen van de INR-waarde beperkt. Mochten er plotseling drastische veranderingen zijn in het eetpatroon, bijvoorbeeld door een vakantie, kan dit ook schommelingen van de INR-waarde veroorzaken.
Wanneer de INR-waarde zeer verhoogd is, kan een vitamine K supplement worden aangeraden. Het is dan belangrijk de INR-waarde de dag na de inname van het supplement op een vast tijdstip te meten om eventuele vervolgstappen te kunnen nemen. Hierbij wordt het afgeraden zelf over te gaan tot het innemen van Vitamine K supplementen. Het is verstandig om altijd eerst een specialist te raadplegen. Bij een wat schommelende INR-waarde kan de dosering van het antistollingsmiddel worden heroverwogen in combinatie met goed dieet advies.
Het gebruiken van voedingssupplementen of vitaminetabletten zonder vitamine K is mogelijk en heeft geen negatieve invloed op de antistollingsmiddelen of INR-waarde. Een verhoogd niveau van vitamine K kan de werking van de medicatie tegengaan. Over het algemeen wordt een normaal niveau vitamine K behouden door een gezonde leefstijl. Het is voor trombosepatiënten dus belangrijk om gezond en gevarieerd te eten!
Meer informatie?
https://trombosezorg.nl
Reactie
Sinds 2005 ben ik onder controle van de trombose dienst (ik ben nu 82 jaar) en het werkt perfect . Nog nooit een probleem gehad !!! Mijn complimenten voor deze dienst !!!
Plaats een opmerking