Blijf op de hoogte

Nieuwe behandelingen voor bekkenader trombose

Patiënten met een bekkenader trombose hebben een volledig opgezet been, ook het bovenbeen, omdat het stolsel de terugstroom naar het hart belemmerd. De standaardbehandeling voorkomt groei, maar verwijdert het stolsel niet, waardoor bij 70 procent de bekkenader verstopt blijft, legt prof. dr. Cees Wittens uit het Maastricht UMC uit. Nieuwe technieken kunnen stolsels in de eerste weken direct verwijderen of latere verstoppingen opnieuw openen met goede resultaten.

Hoe wordt het stolsel uit de bekken-aderen verwijderd?

“De eerste 2 weken is het bekken-aderstolsel vers en kan het via katheters vanuit de knieholte met medicijnen opgelost worden. Dit duurt ongeveer 2 a 3 dagen, waarvoor de patiënt opgenomen wordt. Deze veilige methode wordt al vaak toegepast. Echter om te kijken of deze nieuwe methode beter is dan de normale standaardbehandeling, met bloedverdunners en steunkousen, wordt vanuit het Maastricht UMC in meerdere ziekenhuizen onderzoek gedaan, de zogenaamde CAVA-studie. Patiënten met een trombosebeen, en een opgezet bovenbeen, komen in aanmerking voor deze studie. Aanmelden kan direct of via de huisarts of via de medisch specialist.”

Wat gebeurt er als je het stolsel niet verwijderd?

“Na zes tot twaalf weken verlittekent het bekkenaderstolsel en blijft de bekkenader in 70 procent van de gevallen verstopt, met een blijvende afvloedbelemmering van het bloed uit het been naar het hart tot gevolg. Dit is schadelijk voor de doorbloeding van het been en veroorzaakt een zogenaamd Post Trombotisch Syndroom. Het been wordt dikker en zwaarder, hetgeen in de loop van de dag toeneemt. Inspanningen kunnen zoveel pijn opleveren dat de patiënt het been hoog moet leggen om het ‘leeg te laten lopen’. Ook kan de huiddoorbloeding zo verslechterd zijn dat er een open been ontstaat. Dit alles heeft ernstige gevolgen op de kwaliteit van leven.”

Wat kan eraan gedaan worden?

“De laatste 8 jaar is in het Maastricht UMC veel ervaring opgedaan met het opnieuw openmaken van deze verstopte bekkenaderen, waarvoor patiënten uit het hele land zich melden. Onder narcose wordt via het bovenbeen een draad door het verstopte traject gemanipuleerd. Daarna wordt de verstopping opgerekt met een ballon, en om het opgerekte deel open te houden worden stents geplaatst. Op deze manier is de rijksweg voor het bloed van het been naar het hart weer hersteld.”

Helpt dat?

“Ja, wij hebben inmiddels meer dan 500 patiënten behandeld en nauwlettend gevolgd. Na 5 jaar zijn 85-90 procent van de stents goed open. In de mislukte gevallen (10-15 procent) nemen de klachten gelukkig niet toe. Open stents zullen de beperkingen bij het lopen en het dikke zware been doen verdwijnen. Dit alles veroorzaakt een sterk verbeterde kwaliteit van leven.”

Zijn er nieuwe ontwikkelingen?

“Inmiddels zijn er grotere en flexibelere stents voor deze aderen ontwikkeld met duidelijk betere resultaten. En om beoordelingen en behandelingen toegankelijker te maken is een tweede diep veneus reconstructie centrum in MC Slotervaart in Amsterdam geopend door de “DC-klinieken Slotervaart” waar hetzelfde ervaren team uit Maastricht patiënten beoordeelt en behandelt.”

Wie komt op voor de belangen van patiënten met aderproblemen?

“In 2012 is het Dutch College of Phlebology (DCoP) opgericht, een multidisciplinaire vereniging, bestaande uit behandelaren, behandelcentra en industrie, met als missie de zorg voor de patiënt met een aderprobleem de hoogste prioriteit te geven en waar mogelijk te verbeteren, dit in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Vaatchirurgie en Dermatologie en patiëntenvereniging Hart & Vaatgroep van de Hartstichting.”

Gerelateerde artikelen

Bij de helft van alle patiënten die een steunkous dragen om complicaties na een trombosebeen te voorkomen, kan de draagduur zonder gevolgen met anderhalf jaar worden verkort tot zes maanden.…

De rol van de trombosedienst verandert. Door ontwikkelingen op het gebied van medicatie, de vingerprik en zelfmanagement zijn er meer mogelijkheden voor antistollingsbehandeling met en zonder de trombosedienst. Zo krijgen…

Voor antistollingspatiënten zal het innemen van medicatie altijd onderdeel uitmaken van het dagelijks leven. Om de regie te nemen en te behouden op het eigen ziektebeeld, is assertiviteit dan ook…

Toen Petra Rietveld op haar 21e voor het eerst last kreeg van een trombosebeen, waren haar klachten na een halfjaar verdwenen. Toch bleef de aandoening haar achtervolgen. Later kwam het…

Na een dotterbehandeling met stentplaatsing kan zich in de stent plots een stolsel vormen. Dit gebeurt bij zo’n 300 patiënten per jaar, die daardoor een groot risico lopen op een…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.