Hoge bloeddruk vormt een gevaar voor ernstige hartklepaandoeningen
Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te houden. Ze publiceren hierover in het medische tijdschrift JAMA-cardiology.
Volgens hoofdonderzoeker Milad Nazarzadeh bestaan er momenteel nog weinig preventieve maatregelen om ernstige hartklepafwijkingen te voorkomen. Deels omdat de oorzaken niet direct zijn aan te wijzen. Een hartklepaandoening is vaak aangeboren en kan later ontstaan door ziekte of ouderdom. In het nieuwe onderzoek komt naar voren dat hoge bloeddruk in ieder geval als een belangrijke risicofactor moet worden beschouwd.
Uitkomsten ondersteunen eerdere studieresultaten
Nazarzadeh: “Uit eerdere onderzoeken bleek al dat een hoge bloeddruk geassocieerd is met een verhoogd risico op hartklepaandoeningen, maar de resultaten uit die onderzoeken waren nog twijfelachtig.” Daarin is nu verandering gekomen met de nieuw studieresultaten. Een uitbreiding op eerder werk, van het onderzoeksteam.
Risico op ernstige hartklepaandoeningen
De resultaten laten zien dat er grote kans is op ernstige hartklepziekten zoals aortaklepstenose, aortaklepinsufficiëntie en mitralisklepinsufficiëntie wanneer hoge bloeddruk lange tijd onbehandeld blijft. Om tot deze ontdekking te komen analyseerde het team van Nazarzadeh genetische varianten waarvan bekend is dat ze effect hebben op hoge bloeddruk. Vanaf de geboorte hebben we allemaal genen waarvan bekend is dat ze gelinkt zijn aan het ontwikkelen van normale of hoge bloeddruk op latere leeftijd. De genetische bloeddrukkarakteristieken van een half miljoen Britse mannen en vrouwen tussen 40 en 96 jaar oud werden vervolgens vergeleken met het risico op ernstige hartklepaandoeningen.
Ontwikkelen van aortastenose
De analyse bracht het volgende voort:
- Elke toename van 20 mmHg van de bovendruk staat gelijk aan ongeveer een drievoudige toename van de kans op aortaklepstenose. Deze aandoening zorgt ervoor dat de klep die de bloedstroom van het hart naar de hoofdslagader regelt niet volledig opengaat.
- Een soortgelijk patroon werd waargenomen voor de hartklepaandoeningen: aortaklepinsufficiëntie (lekkende aortaklep) en mitralisklepinsufficiëntie. Bij mitralisklepinsufficiëntie lekt de hartklep tussen de linkerboezem en kamer van het hart. Er stroomt bloed tijdens het samenknijpen van het hart terug naar de boezem in plaats van naar de aorta en rest van het lichaam toe.
Hoge bloeddruk stabiliseren
De bloeddruk aangegeven in millimeters kwik (mmHg) bestaat uit 2 waarden: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde. Dit is de druk in de vaten als het hart samentrekt. De druk op de vaatwand is dan hoog. De onderdruk is de laagste waarde. Dit is de druk in de vaten als het hart zich ontspant. Dit gebeurt tussen 2 hartslagen in.
Naast het risico op hartklepziekten versterkt een hoge bloeddruk ook de kans op hartaanvallen, beroerten en andere cardiovasculaire aandoeningen. Patiënten met een hartklepaandoening kunnen symptomen hebben zoals een onregelmatige hartslag, kortademigheid, vermoeidheid, flauwvallen en duizeligheid. Het nieuwe onderzoek biedt verder bewijs dat men stappen moet ondernemen om hoge bloeddruk te stabiliseren. Snelheid is hierbij essentieel om te voorkomen dat iemand te lang wordt blootgesteld aan de aandoening.
Reactie
Mijn man had geen hoge bloeddruk, en geen van de andere klachten, kreeg op 9 maart n blackout en bleek n lekkende aortaklep te hebben. Hoe kan dat in hemelsnaam?
Plaats een opmerking