LDL-cholesterol risicofactor voor hart- en vaatziekten
LDL-cholesterol speelt een belangrijke rol in het risico op hart- en vaatziekten. Dit is de conclusie uit een onderzoek van internationale wetenschappers, dat in opdracht van de Europese Vereniging van Atherosclerose (AES) uitgevoerd is. Hiervoor werden meer dan 200 studies naar hart- en vaatziekten geanalyseerd met in totaal meer dan twee miljoen deelnemers.
Meta-analyses naar LDL-cholesterol en hart- en vaatziekten
Uit meta-analyses van 12 jaar durende studies met ruim 400 duizend deelnemers kwam een verhoogd risico naar voren voor hart- en vaatziekten bij hoge LDL-cholesterolgehaltes. LDL staat voor Lage-Dichtheids-Lipoproteïnes, die ervoor zorgen dat cholesterol uit de lever door het lichaam vervoerd wordt. Hoge-Dichtheids-Lipoproteïnes brengen cholesterol daarentegen naar de lever, waar het wordt afgebroken. Om deze reden staat deze variant bekend als het goede cholesterol.
Andere meta-analyses met meer dan 300 duizend deelnemers, waarvan 80 duizend hart- en vaatziekten hadden, leverden ook overtuigend bewijs voor het causale verband. Dit effect is grotendeels afhankelijk van de manier waarop LDL verlaagd wordt. Meer dan 50 genen die geassocieerd worden met lage LDL-cholesterolgehaltes worden ook geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten.
Overtuigend bewijs
Het meest overtuigende bewijs komt van klinische studies. Hierbij werden ruim 190 duizend mensen vijf jaar lang onderzocht op de effecten van LDL-cholesterolverlagende therapieën. Deze therapieën waren onder anderen het stoppen van de aanmaak van cholesterol, het afbreken van LDL-cholesterol en het verlagen van cholesterolopname in de dunne darm. Hieruit kwam een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten naar boven bij een hoog LDL-cholesterolgehalte.
LDL-cholesterol wordt al tijden gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar nu zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat er ook daadwerkelijk een causaal verband is. Het controleren van het LDL-cholesterolgehalte kan er dus voor zorgen dat het risico op een hartaanval of een beroerte verlaagd wordt.
Op jonge leeftijd beginnen
De boodschap uit het grootschalige onderzoek is dat het belangrijk is om LDL-cholesterol te verlagen, en dit geldt voor alle leeftijden. Omdat het effect van LDL-cholesterol op hart- en vaatziekten toeneemt met de leeftijd, is het wel belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen. Dit kan door een gezond dieet aan te nemen.
Voor een gezond voedingspatroon dat LDL-cholesterol verlaagt, moeten verzadigde vetten worden vervangen door meervoudig onverzadigde vetten. Ook kunnen plantensterolen helpen. Dit zijn stofjes die van nature voorkomen in plantaardige oliën, noten, zaden, granen, fruit en groente. Het onderzoek onderstreept dus dat het verlagen van het LDL-cholesterol een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid van het hart.
Reactie
Hallo LDL verlaat de lever en wandelt door het lichaam heen en doet daar iets in het lichaam. LDL wordt in het lichaam kennelijk omgezet naar HDL door iets uit het lichaam op te nemen, vetten? HDL keert terug naar de lever waar het wordt afgebroken en kennelijk omgezet naar LDL in de lever. Als je moeite gaat doen om de LDL te verlagen, dan wordt het transport van LDL door het lichaam minder en daarmee vraag ik me af wat gebeurt er dan met de stoffen uit het lichaam dat door de minder hoeveelheid LDL niet meer wordt opgenomen. Het HDL transport kan daardoor ook alleen maar minder worden. Wat ik mij afvraag is, of dat gezond is. Verder vraag ik mij af hoe laag zou de LDL moeten zijn voor een zogenaamde gezonde concnetratie? De LDL bij mij is ca 2,4 mmol/l Verder is er al eens onderzocht wat het verlagen van het LDL voor invloed heeft op het welzijn van de lever? Mvg teunis wolzak
Plaats een opmerking