Patiëntenverhaal dichtgeslibde aderen
Voor dichtgeslibde slagaderen was lange tijd een openbuikoperatie gangbaar. Maar niet voor iedere patiënt is dat geschikt. Rita Nijenboer werd in eerste instantie een vrij lage overlevingskans voorgeschoteld. Dankzij de CERAB-techniek kon zij echter minimaal invasief geopereerd worden, met veel minder kans op complicaties. Inmiddels maait zij weer het gras van haar geliefde tuin.
Dichtgeslibde aderen in Rita’s buik
In 2005, Rita was toen 57, kreeg zij last van dichtgeslibde aderen in haar buik. Het gevolg was dat zij steeds slechter ging lopen. Ze kreeg toen het advies om looptraining te gaan doen. Ze begon met 500 meter en wist dat op te voeren naar 4 kilometer per dag. “Ik moest iedere dag lopen, ook als het sneeuwde of regende. Ik viel 15 kilo af en stopte met roken. Ik voelde me geweldig.” Hoewel het jarenlang goed ging, ontstonden na verloop van tijd opnieuw de problemen met lopen. Voor iemand die zoals Rita dol is op haar tuin en zelfs een moestuin heeft, een hard gelag.
Grote risico’s bij een openbuikoperatie
Eind 2014 waren haar klachten zo erg geworden dat zij opnieuw bij een medisch specialist belandde. De diagnose die volgde was ernstig. De dichtgeslibde aderen van Rita maakten dat een openbuikoperatie, de gangbare operatie voor dergelijke klachten, grote risico’s inhield. De medisch specialist gaf haar een overlevingskans van dertig procent.
Haar zwager, die huisarts is, adviseerde haar een second opinion aan te vragen. Hoewel deze volgende medisch specialist het wel aandurfde haar te opereren, bleek tijdens de operatie dat haar aderen te verkalkt waren. Het plaatsen van een stent om een zogenaamde ‘broek’ aan te meten, gaf te veel risico’s. De operatie werd gestaakt. Deze vaatchirurg echter, verwees haar door naar een collega in Arnhem, die een nieuwe operatietechniek toepast, de zogeheten CERAB-methode.
Minimaal invasieve operatie
Via de lies kreeg Rita een AFX-stent in een ader in haar buik om zo een soort van ‘binnenbroek’ aangemeten te krijgen, die de afsluiting ophief. Voor deze operatie hoefde niet haar buik te worden opengelegd, maar werden in haar lies twee kleine sneetjes van 5 centimeter gemaakt. “Er is weinig van de littekens te zien. Maar belangrijker vind ik dat deze operatie minder ingrijpend was. Ik heb maar drie dagen in het ziekenhuis gelegen en moest daarna zes weken rustig aan doen. Ik weet dat de openbuikoperatie een veel langere ziekenhuisopname vraagt en dat je daarna een half jaar aan het revalideren bent.”
“De scootmobiel staat weg te roesten”
Na zes weken voelde Rita zich inderdaad prima. Eigenlijk veel beter dan voor de operatie. In het begin voelde zij de stent wel zitten, maar dat is aardig weggetrokken. “Ik heb geen regels waaraan ik mij moet houden. Ik fiets weer, ik maai het gras. Bukken gaat iets lastiger, maar dat vind ik op mijn leeftijd niet zo gek. De scootmobiel staat weg te roesten.” Van de moestuin hadden zij en haar man een jaartje sabbatical genomen. Maar volgend jaar kunnen ze daarmee gewoon weer aan de slag. “Ik ga mijn tuin net als voorheen vol met bloemen zetten. En daar zie ik zo enorm naar uit.”
Wat is jouw ervaring met dichtgeslibde aderen?
Reactie
Goedendag. Ik 62 jaar en zit ook met het vervelende probleem van een dicht geslibde aorta t.p.v broekstuk naar beide benen. Ik zou graag in contact willen komen met Rita Nijenboer, om wat informatie van haar te krijgen over de operatie die zij heeft ondergaan. Kunt u mij met haar in contact brengen.
Hoe kom je aan dichtgeslibde aderen in je buik vraag ik me af?
Plaats een opmerking